Анжел Вагенщайн е носителят на Специалната награда на Столична община

...
Анжел Вагенщайн е носителят на Специалната награда на Столична община
Коментари Харесай

Анжел Вагенщайн със специалната награда на Столична община за цялостен принос в културата

Анжел Вагенщайн е носителят на Специалната премия на Столична община за повсеместен принос в региона на културата. Церемонията за връчване на премиите за ярки достижения в региона на културата се състоя в Столичната градска художествена изложба в Деня на София , съобщи Българска телеграфна агенция.

Отличието беше връчено от кмета на София Йорданка Фандъкова. От името на Анжел Вагенщайн, който след месец ще навърши 100 години, премията получи неговата внучка Жаклин Вагенщайн . В особено записано слово той сподели, че се гордее да е жител на този град и описа спомените си за израстването му от времето, когато София е била малко градче, до в този момент, когато по думите му, столицата е един от превъзходните градове на Европа, с който можем да се гордеем.

Кметът на София Йорданка Фандъкова означи, че Денят на София е и ден на културата, тъй като по традиция се връчват премиите за особени достижения в региона на културата и изкуството. Отличаваме достиженията, тъй като геният и духовността основават в действителност един град и го вършат несравним и неповторим. Такава е София, с помощта на вас, сподели тя.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев попита създателите по какъв начин съумяват в актуалния забързан, комерсиален свят, да основават творчество, което да ни възвисява.

Заместник-кметът на столицата Мирослав Боршош, който е ръководител на журито , означи, че работата им е била доста сложна. Надявам се, че тези награди са и пътепоказател по пътя, който вървите, уточни той.

В церемонията награди получиха създатели в 12 разнообразни посоки на културата. Отличията връчиха представители на Столичната община, на Столичния общински съвет и на журито. Водещ на церемонията беше актрисата Силвия Лулчева , която означи, че това е ден, в който честваме невидимото. Тя пожела на създателите в другите области, събрани в залата, да не престават да имат очи и за невидимото, за дребните неща, които ни вършат хора. По думите ѝ културата е тази, която основава метод на мислене, метод на живот и те кара да се стремиш все по-високо, стъпил крепко в делника на един огромен град, каквато е обичаната ѝ София.

Връчени бяха две награди от името на журито на шефа на Софийската филхармония Найден Тодоров и на архитектите и управлението на РЦСИ " Топлоцентрала " .

Наградата в региона на фолклорните театрални изкуства получи Националният фолклорен отбор " Филип Кутев " за концерти, отдадени на 70-годишнината на групировката. В сферата на културата оценката получи Тони Николов за книгата " Спомнена София: 20 истории " . В категорията " Визуално-пластични изкуства " премията бе връчена на Тодор Тодоров за " Щрайх " - юбилейна скулптурна галерия в изложба " Райко Алексиев ".

Отличието в област " Музика " получи 10-то юбилейно издание на фестивала " A to Jazz " . В категория " Художествена снимка " отличен беше Иван Шишев за фотографския албум " Литературна София: през обектива на " Етюд-и-те на София " . В област " Кино " премията получи Костадин Бонев за документалния филм " Гео Милев в лабиринта на времето " , а в областта на архитектурата и естетизацията на градската среда - арх. Агоп Каракашян за Арменската апостолическа православна черква в столицата.

Наградата в категория " Театър " беше връчена на Николай Поляков за режисурата на спектакъла " Майстора и Маргарита " . В региона на танцовото изкуство оценката отиде при балерината Марта Петкова за осъществяването ѝ на двете основни функции в спектакъла " Хиляда и една нощ ".

Отличието в региона " Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства " беше връчено на фондация " Човек с шапка " - Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева за стратегия за развиване на танцовото кино " Фокус Кино Танц ". Наградата за рецензия и публицистика в региона на културата получи проф. Боянка Арнаудова за книгата си " Златният век на българската опера ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР