Animal Welfare Bulgaria е неправителствена огранизация от Пловдив, която се

...
Animal Welfare Bulgaria е неправителствена огранизация от Пловдив, която се
Коментари Харесай

Доброволци спасяват куче епилептик и бебета автомонтьори

Animal Welfare Bulgaria е неправителствена огранизация от Пловдив, която се поддържа напълно от доброволци. Заела се е с тежката  задача да помогне на бездомните животни по улиците - ранени, гладни, заболели, от време на време и грубо пребити. Мотото на доброволците е „ Срещу насилието на индивида по отношение на безсилните и безгласните ”. Фондацията има над 13 000 почитатели във Facebook, стотици споделяния и най-важното - доста истории с добър край. Трудно е да си представим, че зад тези внушителни числа стоят едвам шест смели девойки и едно безрезервно момче.

Доброволците си спомнят за ориста на всяко бездомно животно, която са съумели да трансформират.  „ Всички истории са ни скъпи, на всяко творение сме се пробвали да намерим най-хубавия дом ", споделя Елеонора Кабакчиева, основателка на фондацията.

  " Автомонтьорите - по този начин нарекохме 8 бебета, родени измежду зима под зарязан пикап покрай автосервиз. Спасихме ги на прага на гибелта, а сега са прелестни кучета! Арни беше епилептик от общинския подслон - персонално го закарахме до осиновителя му в Киел, Германия, тъй като не можеше да пътува в клетка. Кучето Боби - простреляно в гръбнака, претърпя  доста тежки интервенции, раздвижвания и физиотерапии, и сега е щастливо задомено в Германия. Рик - с откъснат челен крайник, беше открит в порутена сграда, умираше от боязън. След тежка интервенция в този момент е задомен в Плевен. А кучето Гошо беше останало съвсем без четина, когато го намерихме. След дълго лекуване, тъй като беше голямо, към 40 кг, го задомихме при положителни хора в Германия. Джамира - санбернар, зарязан в Общински подслон Богров, София, с дирофилария и доста напреднал етап краста, в този момент е щастливо задомена в Англия. Отделно през 2017 година започнахме интензивно да работим във Велинград, оттова имаме над 100 задомени кучета. От Общински подслон Пловдив също сме задомили повече от 100 кучета. Публикуваме всички случаи в страницата и уеб страницата си, тъй че може да ги откриете там ”, прибавя Елеонора. 

Екипът е млад и упорит - за организацията се трудят Елеонора, Даниела, Димитър, Гергана, Дияна, Габриела и Гергана. Шестима от тях са от Пловдив, единствено Гергана е от Велинград. Всички работят по през целия ден, някои и учат. Отделят от свободното си време, тъй като животните изискват ежедневни грижи. Сами посещават клиники и транспортират животните, пишат известия, дават отговор на сигнали, срещат се с осиновители и други доброволци. Пак сами провеждат благотворителни базари и събития, с цел да събират пари. Най-трудно им е да се оправят финансово, защото разноските са непостижимо огромни.

„ Всичко, което вършим, е безплатно. Влагаме лични средства, с цел да можем да си позволим лекуването и изхранването на животните ”, споделя Елеонора. 
 Чрез Facebook страницата си фондацията непрекъснато търси донори и нови доброволци. Открита е банкова сметка на организацията, а искащите да подкрепят  благородната  кауза могат също по този начин да изпратят SMS, с цел да дарят 1,20 лв.. 

Тъжната статистика в България е, че всяка година над 300 000 кучета се озовават на улицата. 

Любовта към животните събира седмината доброволци. Това, което стартира като единични случаи на помощ към бездомно животно в неволя, се трансформира в законно записана неправителствена организация. Днес Animal Welfare Bulgaria е законен съюз с идеална цел - благосъстоянието на бездомните животни. „ Тази концепция ни сплоти. Има хора, които могат да подминат животно в неволя, а нас ни сплоти тъкмо това, че не можем. Имаме обща идея и вършим всичко по силите си ”, споделя Елеонора. 

Помощ от страната няма. Фондацията действа само с помощта на дарения и на личните средства на доброволците. Признават, че финансовата страна на нещата е непрекъснат проблем. „ Помагат ни шепа хора. Стремим се да влияем на повече и да създадем смяна ”, разгорещено споделя Елеонора.

Главната цел фондацията е простичка - хората да се научат на хуманно отношение към всяко живо създание. „ Всъщност едно изоставено куче или друго животно се нуждае от доста малко. Ако стопаните  кастрират кучетата си, в случай че учат своите деца на хуманно отношение към животните, обстановката би била радикално друга ”, изяснява тя.

Раздялата с кучетата, за които се грижат младежите, постоянно е мъчителна. Те са наясно обаче, че осиновяването е единственият метод животните да бъдат избавени. „ По улиците животните не могат да оцелеят. Ако желаеме да продължаваме да оказваме помощ, трябват осиновители ”, безапелационна е Елеонора.

Липсата на осиновители е и главният проблем пред младежите доброволци. Ако пък се намерят, постоянно или се отхвърлят от животното, или не поставят нужната грижа за него. „ Попадали сме на доста несериозни осиновители, безотговорни. Обаждат ни се след известно време с условия и ангажименти за връщане или въобще не гледат животните както би трябвало.  Разбира се, има и изключения, но за жал са необичайност. В България сме доста назад  в мисленето си по отношение на осиновяването на безпородно животно. Надяваме се един ден да сме съдействали за смяната в това отношение ”, прибавя тя.

Работата с организацията изисква здрава душeвност и нерви, само че доставя наслаждение на младия екип. „ Всеки човек има предопределение в живота си и е доста значимо да успееш да намериш своето рано или късно. Истинското благополучие е да се занимаваш с това, което ти доставя наслаждение. Макар че да имаш фондация в България не може да се назова работа, тъй като няма по какъв начин човек да получава приходи от тази активност ", разяснява Елеонора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР