Ангорска котка Произход и основни характеристики Ангорската котка се слави

...
Ангорска котка Произход и основни характеристики Ангорската котка се слави
Коментари Харесай

Дългокосместите котки - идеалната компания - II

Ангорска котка

Произход и съществени характерности

Ангорската котка се слави като една от най-старите разказани породи въобще. Нейна татковина са териториите на модерна Турция и Иран. Името й произлиза от старинното име на днешна Анкара (Ангора, Анкира). Затова постоянно се категоризира и като турска ангорска котка. Има непокътнати исторически сведения, че още през 13 век са се провеждали годишни изложения на ангорски котки в Азербейджан. Във вековете породата се популяризира в цяла Мала Азия, Тибет и Индия. В наше време леко изгубва известност, изместена от персийската котка. Но в Турция се радва на мощно самопризнание и желание.

Ангорските котки са изящни, елегантни и очарователни домашни любимци. Умни, витални и наблюдателни, те се приспособяват към живота, както в шумния град, по този начин и в спокойните селски региони. Господарки са на дома си, само че са и предани към стопаните си. Обичат да флиртуват и кокетничат и са доста „ сръчни ”. За тях споделят, че имат своенравно „ възприятие за комизъм ”.

Външен тип

Ангорската котка е по-дребна от персийската. Телосложението й е тънко, елегантно и гъвкаво, със междинен размер. Главата й е клиновидна, по-тясна от на персийката. Осанката й е изящна, а копринената й четина, съвсем няма подкосъм. Костната й конструкция е тънка, само че здрава, стъпва леко и спортно. Крайниците й са дълги.

Най-предпочитаният цвят е белият. Тази багра се счита за стандарт за породата. Но на известност се радват и черната, синята, кафявата и лилавеещата багра. Тя може да е едноцветни или с рисунък таби ( така наречен четина " на петна " ). Срещат се и червени, кафеви и костенуркови ангорки. Независимо от цвета на козината, очите следва да са с кехлибарен цвят, само че постоянно се срещат кафеви, зелени и даже разноцветни.

Интересни обстоятелства за ангорските котки

Мюсюлманите постоянно са почитали котките - съгласно една легенда Мохамед предпочел да скъса дрехата си, единствено да не разсъни спящата върху нея ангорка Муеса. Котките са се разхождали в джамиите, а белите котки били свещени.

Кардинал дьо Ришельо е един от първите притежатели на такава екзотична котка. В началото на 17 век образецът му е последван от самия френски кралски дом, а по-късно и от другите европейски кралски фамилии.

В началото на века ангорската котка е била на изгубване. Турското държавно управление взима решение да опази породата и настанява последната двойка с бяла четина, която се смята за стандарт за породата в зоопарка в Анкара.

Днес в Турция изключително високо се ценят ангорските котки с разноцветни очи. Причината за това е, че националният им воин Кемал Ататюрк е имал такава. Днес Турция се смята за единственото място, където може да се купи същинска турска ангорска котка.

Каквато и мъркаща животинка да изберете, значимо е едно – тя ще ви подарява с доста деликатност и обич. Ще изпълва деня ви със смях и наслада, а вечерите ви с естетика и топлота. Знаете, че е потвърдено, че, нали? Носят баланс, обират негативната сила, а занимавката с тях провокира неподправено благополучие.Продължава: Дългокосместите котки - идеалната компания - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР