Английският теоретичен физик, космолог и писател Стивън Хокинг се чува

...
Английският теоретичен физик, космолог и писател Стивън Хокинг се чува
Коментари Харесай

Рядък запис на оригиналния глас на Стивън Хокинг предизвиква фурор в интернет

Английският научен физик, космолог и публицист Стивън Хокинг се чува в необичаен запис, в който споделя за детството си.

На Хокинг, който страда от амиотрофична латерална склероза (АЛС) – заболяване на двигателните неврони, което го приковава към инвалидна количка и лимитира способността му да приказва без помощта на технологии, са били дадени единствено няколко години живот през 20-те му години.

Той е прочут по целия свят с невероятната си талантливост, само че и със способността си да разсмива хората, което усилва голямата му известност и почитание през целия му живот и кариера.

В документалния филм от 1984 година за поредицата „ Man Alive “ на CBC, озаглавен „ Вселената на Стивън Хокинг “, камерите наблюдават Хокинг в Кеймбридж, до момента в който той изяснява концепциите, показани в книгата му „ Кратка история на времето “, продадена в над 10 милиона екземпляра.

Голяма част от 30-минутния документален филм показва Хокинг и неговото семейство. 

Хокинг е съпроводен от преводач в изявлението. Хокинг споделя, че от „ към деветгодишна възраст “ е знаел, че желае да стане академик. Когато е бил дете, е обичал да играе „ комплицирани игри “ и това го е въодушевило да разбере повече за Вселената.

Хокинг, който умря през 2018 година, е прочут освен с необятно четените си научни книги, само че и с работата си върху теориите за черните дупки и относителността.

В резултат на триумфите си в науката и голямата си известност той навлезе и в известната просвета. 

Той направи запаметяващи се участия в телевизионни излъчвания като „ Теория за огромния гърмеж “ и „ Семейство Симпсън “. Освен това е обект на кино лентата „ Теория на всичко “, който печели „ Оскар “.

Хокинг е роден на 8 януари 1942 година в Оксфорд като най-голямото от четири деца и се трансформира в един от най-известните космолози в света. Той е и татко на три деца: Луси Хокинг, Робърт Хокинг и Тимъти Хокинг.

Заедно с Роджър Пенроуз Хокинг потвърждава, че Общата доктрина на относителността на Айнщайн допуска пространството и времето да имат начало в Големия гърмеж и край в черните дупки.

Тези резултати демонстрират, че е належащо да се сплоти общата доктрина на относителността с квантовата механика – другото огромно научно достижение от първата половина на XX век.

Хокинг също по този начин открива, че черните дупки не би трябвало да са изцяло черни, а по-скоро да излъчват радиация и в последна сметка да се изпаряват и изчезват. Сега това излъчване се назовава излъчване на Хокинг.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР