Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на

...
Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на
Коментари Харесай

В БЛИЗНАЦИ душата се разкъсва на две части, низшето и висшето себе

Английският таен публицист Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на Зодиака и величието на Човека. Неговата книга „ Медитации върху знаците на зодиака ” е първа стъпка към започнатото въздигане на астрологията до същинска духовна просвета, каквато е била в древността, въз основа на антропософската духовна просвета.

 (Gemini as depicted in Urania's Mirror, a set of constellation cards published in London c.1825)

БЛИЗНАЦИ ~ ДВОЙНИКЪТ

Двойникът, показва дуализма, двойствеността, вродена в този изменчив знак. Той се изобразява също от две прави колони, едната черна, показваща неговото екзотерично изявяване, придобиването на земно познание чрез интелекта, а другата бяла, изобразяващата екзотеричния израз, който води до Духа и до усъвършенстването на истината чрез освободено от сетивност чисто мислене и свръхсъзнателния Христов разум.

В Близнаци поражда чувството на индивида за неговия Аз, който „ Аз " разпознава само по рода си семе, което е негово лично и което той би трябвало да посее (Овен) в почвата (Телец). Чрез фактора „ Аз " и посредством мисленето, ръководени от Близнаци, индивидът се възвишава над животното. В този преносим, въз душен знак съзнанието работи върху своето субективно и обективно изложение, размишлява върху милиардите сетивни усещания, втичащи се от външния свят, и върху всички усеща и прочувствени прекарвания на душата, като търси да докара всичко това до съразмерен синтез. Тази пъргавина води до непрестанно безпокойство и безконечна променчивост; и отсам двойствеността и несъгласията у Близнаците. Но тъкмо заради тази двоякост идва и резултатно придвижване, и възпитаници на звездните трудове не би трябвало толкоз доста да акцентират външната умствена колебливост на родените под близнаци, само че да търсят езотеричното значение и духовната цел зад учудващата колебливост и крайната полярност, вродени във въздушния, публичен знак Близнаци.

Близнаци са възприемчиви към всички хрумвания, тъй като това е силата на формиращия разсъдък, който събира всички сетивни усещания и сплотява хрумвания. Душите под този знак непрестанно търсят познание и информация, даже от най-ранните си години и е прекомерно допустимо техните родители и учители да бъдат сложени натясно от техните непрекъснати въпроси с голямо многообразие от тематики. Обичат доста книгите и четенето и по тази причина самообразованието продължава през целия им живот. Знакът Близнаци основава умствена информираност. Всички неща се изпитват посредством интелекта и разсъдителната дарба.

Близнаци е позитивен, преносим, мисловен знак, само че неговият недостатък е разпръскването, разсейването. При неговата насочена на открито, възприемаща дарба за всички хрумвания, липсва му способността за концентрирано, умствено приложение на концепцията. Това дава огромна пъргавина, несигурност и своенравие, по какъв начин то и словоохотливост, която в следствие дава единствено голямо на вятъра консумиране на словесна сила. Обаче, сигурен е триумф за тези, които овладеят своите контрастни настроения и победят неспокойната пъргавина на този лицемерен знак, тъй като правилно е, че индивидите под Близнаци постоянно желаят да са на две места по едно и също време и тази двоякост, главният детайл на Двойника се показва непрестанно през целия му живот; постоянно се явяват две неща от един и същи тип.

Съсредоточено мислене и мощни усеща липсват и е належащо да бъдат култивирани от множеството родени под Близнаци, чието Слънце, Луна или Асцендент или доста планети са в този мисловен знак. Променливостта може да бъде спънка за напредъка им. Те обаче са красноречиви, чувствителни, приветливи, демократични, общителни и човечни, даже и когато им липсва надълбоко състрадание или същинско възприятие. Те са удивително сръчни и ловки с ръцете си и в мисълта си и са с изразителни жестове, диалект и език. Когато приказват ръцете им нормално са в придвижване. За остроумни отговори са бързи и съобразителни.

Близнаци ръководи мозъка и нервната система, както и двете елементи на белия дроб, китките, ръцете и раменете, които показват симетрията на човешката форма. Тази двоякост влияе на нервната система посредством Меркурий и постоянно Близнаците са доста щастливи в един миг, а в следния миг изпадат в дълбините на отчаянието, бързо минават от тъга към наслада. Очарователни, хлапашки радостни, блестящи както са, могат в следния миг да прегърнат скептицизма и цинизма.

Общо взето Близнаците имат природа, която се приспособява и уголемява, душата им е впечатлителна и умна, тя схваща и може да бъде разбрана. Те са зодиакалните души, които търсят изцяло развиване посредством виждане и научаване. Успехът им зависи от опцията и за концентрирано внимание и от способността им да насочват своето мислене по свободна воля и концентрирано внимание и да придобият дълготрайно неизменност.

Близнаци, първият преносим знак, ръководен от Меркурий, е летлив като въздуха и бърз и преносим като живака, метала на Меркурий. Това е знакът на подвижността, с темп на огромна различна полярност от позитивни към негативни положения на съзнанието, че постоянно в характера му се явява неустойчивост, както и лекомислен мисловен живот. От този знак идват дилетантите, които демонстрират лекомислен хлъзгав интерес към хрумвания, неща и хора, изкуство и какво ли не друго. Същевременно никой различен знак не се показва както Близнаци изцяло и чудесно в областта на мисълта, като по едно и също време проявя ва и сръчност в потребление на ръцете и пръстите. Така в този знак виждаме действеността на глава и ръце, мисъл и деяние, като съставна мощ, която свързва физическата активност със способността за мислене. Индивидите Близнаци в действителност прегръщат и употребяват хрумвания и претекстове, които са предумишлено противоположни, спорни по тип и тенденция. Когато негативната страна на Близнаци - несериозност, неустойчивост и незадълбоченост - се преобрази посредством неизменност и устойчивост, тогава сигурност и честност са обезпечени.

В контраст на другия ръководен от Меркурий знак Дева, който е запазен, стесняващ и изчерпателен, Близнаци е разширяващ, контактен и синтетичен в своята опция за пригаждане, Близнаци е знакът на Аза и по този начин Азът би трябвало да бъде подложен на тестване както от самия себе си, по този начин и от заобикалящата го среда и тогава се реализира напредък съгласно яснотата на съзнанието. Тук си взаимодействат мисленето и чувстването; индивидът размишляват върху своите чувства, тъй като този знак е свързващата мощ,която сплотява и демонстрира отношението сред темп и форма, сред себе и вещество и сред себето и неговите родственици и съседи. Обикновено тук има съдбовни опитности със сестри и братя, а също и със сродни души и братя по схващане. Близнаци ръководи също външните средства за определяне връзки чрез писма, писане, книги и диалект. Той дава пристрастеност към пътешестване, придвижване по всички страни, към вървене и пътешестване и родените под Близнаци доста научават посредством пътувания.

Мисълта се движи с такава огромна експедитивност у тези хора и по толкоз разнообразни посоки, че постоянно поражда подозрение и дава колебливост. Винаги най-малко минимум две опция съществуват и изборът е доста сложен, тъй като преимуществата и на двете деликатно се изследват и постоянно съмнението оставя индивида „ да седи на оградата ". Първо би трябвало ла бъдат отстранени нервното безпокойствие, раздразнителността и тревоженето, с цел да могат Близнаците да бъдат същински плодоносни, движимости и способни за добра преценка и ясно решение.

Близнаците обичат да вършат доста връзки, да уголемяват своя кръг и да бъдат отпред на всичко. Чувство за време и неговото умно потребление става необходимо, тъй като време в никакъв случай не им доближава за всичките ползи. Злото на този знак е неналичието на мощ и дълбочина при мисленето, което води до незадълбочено оглеждане на концепциите, заради липса на мощ за тяхното обгръщане и така да станат едно с мисълта или иде ята. А единствено с помощта на такова отъждествяване с концепциите може да се реализира същинско знание.

В Близнаци човек става компетентен и придобива познание посредством мислене. И въпреки всичко методът на Близнаци е първо да усеща претърпяното, а след това ла мисли върху почувствания епизод и да проучва възприятията посредством разсъждение; тогава по-високо еволюиралите пречистват претърпяното с помощта на душевната си по-висока светлина и на до момента с истината и с учителя, намиращ се в спомагателния знак на Близнаци, Стрелеца. Накъсо, мисълта би трябвало да бъде осведомявана от възприятието и обратно; също би трябвало да се намерят вътрешни аргументи за деяние и отсам значимостта на претекста. Като размишлява върху службата на страданието в любовта във всички нейни разнообразни етапи, от тази на най-низшия скотски човек до тази на най-висшето божествено, ангелско създание - гамата от силите на възприятието, градираща от обикновената неучтивост до най-висшия финес - като претърпява този диапазон на душевно развиване във физическото си тяло посредством силата на възприятието си, размишляващият Близнак получава нараснала дарба за мислене. Знакът над всички други, под който човек употребява мисленето като осезание за досег, е знакът Близнаци, който ръководи чувството за Аза.

Веднъж разбрали горното, ще разберем за какво Близнаците постоянно размишляват върху своите чувства и усеща. Като внасят доста мисъл в възприятията си и воля в мисленето, интелектът им най-сетне може да получи просветлението на интуицията, на освободеното от мозъка знание. Мъже и дами вършат огромна крачка в еволюцията си, когато станат същински рационални за личните си души и дух и за Духа на Земята. Да се научи човек да схваща Зодиака в неговата езотерична истина, значи да се научи да схваща себе си като Христова душа. Такова себепознание дава опция да се познават и всички други човешки себета - техните страдания и скърби - като внесеш единение и целокупност в живота и желанието да бъдеш другар и да сътрудничиш, ставаш субект с креативна, благосклонност.

В Близнаци душата се раздира на две елементи, низшето и висшето себе; факторът „ две " постоянно работи в знака на Двойника и посредством разрешаването на тази двоякост на сили, едната земната, другата небесна та, се раждат божествената мъдрост и обич, настоящи в индивида. В Шекспировата драма „ Ромео и Жулиета " виждаме по какъв начин съперничещите си два рода се сдобряват в края на краищата посредством любовта на Ромео и Жулиета.

Под знака Близнаци се намират доста мъже с същински талант, доста истински създатели в художество, белетристика, поезията и музиката. В най-висшия си израз този знак повдига индивида оттатък неговия шеф Меркурий, до Меркуриевата по-висока октава Нептун, планетата на креативната музикална и артистична мощ. В Близнаци опитностите, задействани посредством мислене, би трябвало да се преработват, повдигат и осветяват от свръхсъзнателния Христов разум. Този Христов разум е свръхсетивен и синтезиращ, дава хрумвания и облици, които са цялостни; това не са разпокъсаните, частични късчета, предлагани ни от мозъка. Както Бог е повсеместен, по този начин и индивидът, изработен по облик и сходство Божие би трябвало да стартира да показва това единение на цялото, което може да се чуе, да се възпява в региона на първообразите.

В Близнаци виждаме Азът да свързва низшата, земна, зависеща от мозъка персона, с висшето себе. Жизнена необходимост е да се свърже интелекта с мозъка на Христос. Посредством това човек може да реализира наследник теза, който е обединяването на показа, които откриват и показват цялото, а освен част от него; това значи, че индивидът във физическа форма показва и, се свързва със Слънчевия Човек, духа на Бога вътре в него. Главното нещо за Близнаците е да схванат това и да го създадат реалност; отсам и тяхното многообразие, проявата на многостранчивости, във високо еволюиралите, този талант, който демонстрира, че индивидът е направил контакт и е осъзнал своето висше Христово себе.

От „ Медитации върху знаците на зодиака ”, Джон Джоселин, изд. Аливго 
Изображения: en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР