Английската централна банка запази очаквано основната британска лихва на ниво

...
Английската централна банка запази очаквано основната британска лихва на ниво
Коментари Харесай

Английската централна банка запази лихвите без промяна, но сигнализира за скорошно тяхно ново повишение

Английската централна банка резервира предстоящо главната английска рента на равнище от 0,5%, само че алармира, че евентуално ще се наложи по-скорошно и по-агресивно повишение на лихвените ставки, в сравнение с бяха досегашните прогнози.

Днешното решение за опазване на главната рента на равнище от 0,5% беше взето с цялостно единогласие (с 9 на 0 гласа), като в това време централните банкери оставиха без смяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации за 435 милиарда паунда, както и размера на програмата за покупки на корпоративни облигации за 10 милиарда английски лири.

АЦБ обаче увеличи своите прогнози за растежа на английската стопанска система предвид на по-силния световен стопански напредък и към този момент чака повишаване на Брутният вътрешен продукт с 1,8% през тази и през идната година при предишна оценка от преди три месеца за напредък на стопанската система на Острова надлежно с 1,6% и с 1,7%.

Това дава съображение на централната банка към този момент да чака малко по-скорошно и в по-голям размер повишение на главната английската рента по отношение на нейните прогнози през предходната година. Според АЦБ предстоящото от финансовите пазари повишение на лихвената ставка с общо 0,75% в границите на идващите три години евентуално няма да бъде задоволително, с цел да докара до понижаване на годишната английска инфлация към целевото равнище от 2%, откакто през декември инфлацията на Острова набъбна с 3 на 100.

Британската централна банка увеличи главната си рента от 0,25% до 0,5% през ноември 2017-а година, като това представляваше първата стъпка на стягане на лихвите от едно десетилетие насам. Изявлението на АЦБ след днешното постоянно съвещание евентуално ще циментира пазарните упования за идно ново покачване на лихвените ставки през идващите месеци - евентуално още на съвещанието през месец май.

Ако стопанската система се показва в границите на новите прогнози, това може да наложи стягане на паричната политика (повишение на лихвите) малко по-рано и евентуално в малко по-голям размер, уточни шефът на АЦБ Марк Карни в писмо, което той изпрати на английския финансов министър Филип Хамънд и в което изясни днешното решение на банката.

Трябва да се има поради, че днешното обръщение на АЦБ идва в миг, когато световните вложители се тормозят, че по-бързият стопански напредък в международен проект може да докара и до по-рязко увеличение на инфлацията, принуждавайки централните банки да подхващат по-агресивни политики във връзка с към момента прекомерно ниските лихвени нива. Именно тези опасения способстваха за сериозните земетресения на международните фондови, стокови и дългови пазари през актуалната седмица.

След края на съвещание на Английската централна банка английската лира нарастна внезапно по отношение на останалите съществени валути. В рамките на минути паундът набъбна с 0,85% към тридневен връх от 1,4014 американски $, откакто преди края на днешното съвещание се търгуваше близо до триседмичното дъно към 1,3836 равнището, достигнато по време на търговията във вторник. В същото време еврото се обезцени с цели 1,15% към 6-дневно дъно към 0,8731 английски лири.

Лондонският пазар на акции обаче реагира отрицателно на сигналите от АЦБ за по-скорошно ново повдигане на лихвените ставки, като показателят FTSE100 се намалява в границите на днешната търговия с към 0,8%. Доходността на 10-годишните английски държавни облигации пък се увеличи внезапно към 1,61% от равнища към 1,55% тъкмо преди края на съвещанието на централната банка. Доходността на краткосрочните двегодишни английски дългови бумаги набъбна до 0,706%, достигайки най-високо равнище от декември 2015-а година насам.

В същото време фючърсите на английската рента с падеж през юни, които се търгуват дълговите пазари, към този момент правят оценка на 60% вероятността за повишение на водещата рента на АЦБ с нови 0,25% (през месец май?), а вероятността за сходен ход от страна на централната банка през август към този момент се прави оценка на 100%. Трябва да се има поради, че преди днешното съвещание на АЦБ, възможностите за повдигане на лихвените ставки на съвещанието през май се определяха на към 50 на 100. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР