Английската централна банка стартира временна програма за изкупуване на държавни

...
Английската централна банка стартира временна програма за изкупуване на държавни
Коментари Харесай

АЦБ се намесва на британския пазар на облигации, за да защити финансовата стабилност

Английската централна банка започва краткотрайна стратегия за изкупуване на държавни облигации като незабавна мярка за попречване на „ веществен риск “ за финансовата непоклатимост на Обединеното кралство, съобщи Скай нюз.

АЦБ заяви, че ще толкоз дълготрайни държавни облигации на Обединеното кралство, колкото са нужни – от през днешния ден до 14 октомври, в опит да стабилизира финансовите пазари след хаоса в петък, който последва представянето на „ мини-бюджета “ на английското държавно управление, включващ данъчни облекчения за хората с най-високи приходи в страната. Обявените от държавното управление ограничения сринаха цената на паунда.

Всичко това произтича от обстоятелството, че заемите, нужни за държавните ограничения, в това число намаляването на налозите и енергийна помощ за семействата и бизнеса, шокира пазара, който незабавно сложи под подозрение устойчивостта на обществените финанси.

Целта на това деяние е да се оправи с последствията от възходящата рентабилност, като наприме ликвидна рецесия, пред която са изправени пенсионните фондове.

„ Ако дисфункцията на този пазар (на дълготрайните облигации) продължи или се утежни, ще има значителен риск за финансовата непоклатимост на Обединеното кралство “, обявиха от АЦБ.

„ Това би довело до безпричинно стягане на изискванията за финансиране и понижаване на кредитния поток към действителната стопанска система “, споделиха още от централната банка.

Новата стратегия е първата политическа интервенция на АЦБ, до момента в който тя се бори да охлади инфлацията и да облекчи рецесията с разноските за живот. Нейният основен икономист алармира във вторник, че евентуално следва „ доста “ покачване на лихвите на банката.

Планът за напредък на държавното управление на Лиз Тръс се преглежда като добавящ инфлационен напън към стопанската система, поставяйки го в спор с мандата на централната банка.

АЦБ заяви, че програмата за изкупуване на облигации ще бъде напълно финансирана от Министерството на финансите. В случай на загуби, облигациите ще бъдат продадени назад, откакто пазарните условия се стабилизират.

След новината доходността по 30-годишните облигации на Обединеното кралство падна до 4,3%, откакто по-рано денем доближи равнища над 5% - невиждани от началото на 2022 година насам. Подобен спад бе регистриран и при доходността по 20-годишните облигации. Доходността по 10-годишните облигации падна от 4,6% до равнище под 4%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР