Английската централна банка(АЦБ) обяви, че британските банки са готови да

...
Английската централна банка(АЦБ) обяви, че британските банки са готови да
Коментари Харесай

Британските банки готови за тежък Брекзит

Английската централна банка(АЦБ) разгласи, че английските банки са подготвени да се оправят с най-лошата допустима обстановка при излизането на страната от Европейския съюз през 2019 година, съобщи Би Би Си.

Това е първият случай, в който всички най-големи кредитори в Обединеното кралство минават тестванията за резистентност на банковия бранш, след международната финансова рецесия от 2007-2008 година.

Тестовете, които симулират най-тежките сюжети за стопански срив, са потвърдили, че нито една английска банка няма потребност да набира спомагателен капитал, с цел да продължи да дава заеми, които да поддържат стопанската система на Обединеното кралство.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни съобщи, че банките ще се оправят с натоварването, даже в случай че страната не подписа икономическо съглашение с Европейски Съюз, преди да напусне блока напролет на 2019 година.

Barclays и Royal Bank of Scotland (RBS), които не съумяха да преминат стрес тестванията през 2016 година и трябваше да бъдат спасявани от данъкоплатците, са подобрили доста финансовото си положение, споделят от АЦБ.

Най-лошият сюжет, който банката е тествала, е включвал спад на цените на жилищата с 33%, скок на лихвите на централната банка от 0,5% до 4% в рамките на две години, растеж на безработицата до 9,5% и обезценяване на паунда с 27%.

Lloyds, HSBC, Santander, Nationwide и Standard Chartered са останалите кредитори, които са издържали стрес тестванията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР