Английска туристка пострада тежко в Пирин днес. Жената е получила

...
Английска туристка пострада тежко в Пирин днес. Жената е получила
Коментари Харесай

Английска туристка пострада тежко в Пирин, военен хеликоптер се включи в спасяването ѝ

Английска туристка пострада тежко в Пирин през днешния ден. Жената е получила съществени пострадвания след рухване в един от най-трудно наличните и скалисти сектори на планината източната страна на Стражите. Наложи се незабавна интервенция и на вертолет от авиобазата в Крумово, който съумя да смъкна пострдалата туристка и тя към този момент е настанена в болничното заведение в Разлог.

Сигналът за тежко потърпевша туристка в Пирин е подаден от нейния другар малко след 13:00 часа през днешния ден. 15-ина спасители от Банско, Разлог и Добринище се насочат към мъчно наличния и далечен каменист регион под алпийския хълм Стражите. На място обаче откриват, че дамата е в тежко положение, със съществени пострадвания по главата.

Поискана е помощ от Военновъздушните сили, които изпращат боен хеликоптер " Кугър " от Авиобаза " Крумово ".



" Това е ужасно, което се случи, тъй като в действителност дава късмет на тази жена да оцелее. Ако се беше изпълнило наземно - не знам, може би на сутринта чак щяхме да я свалиме. Не се знае дали щеше да оживее ", сподели Атанас Уков, ПСС-Банско.

Заради мъчно наличния терен полетът е бил на ръба на опциите на вертолета, обясниха от екипажа. А потърпевшата е трябвало да бъде извлечена на носилката към 300 метра, с цел да бъде качена в него.

" На доста сложен терен беше, на височина от 2400 метра. Беше невероятно да се зависва там на тази позиция, тъй като имаше турболентен поток и вертолета не се усещаше доста съответно и беше прекомерно близо до скалите тъй като наклона беше прекомерно огромен ", изясни майор Марин Тасков, пълководец на екипажа.

Пострадалата туристка е с черепно-мозъчна контузия, настанена е в болничното заведение в Разлог.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР