Англия започна участието си на Световното първенство в Катар с

...
Англия започна участието си на Световното първенство в Катар с
Коментари Харесай

Англия разгроми Иран с 6:2, Сака блесна с два гола

 Efbet Article Horizontal 1180X300
Англия стартира присъединяване си на Световното състезание в Катар с победа над Иран с 6:1 в дуел от група Б. Така селекцията на Гарет Саутгейт постави завършек на отрицателната си серия от 6 мача без триумф. Срещата ще се запомни и с избора на футболистите на Иран да не изпеят националния си химн преди началото. Световните организации изтълкуваха това решение на иранците като алегорична поддръжка за митингите против управническия режим в родината им. Бунтовете в Техеран взеха стотици жертви в последните месеци, а връхната си точка негодуванието доближи след убийството на 22-годишната Махса Амини за погрешно носене на хиджаб. 

Сблъсъкът в Ал Раян започва добре за Трите лъва, като те още в 3-тата минута имаха искания за дузпа след рухване в наказателното поле на Хари Магуайър. Арбитърът от Бразилия Рафаел Клаус обаче остана безгласен, а и ВАР не алармира за явно нарушаване.

В 10-ата минута стражът на Иран Алиреза Бейранванд се сблъска доста тежко със съотборника си Маджид Хосейни. След намесата на медицинския щаб на персийските лъвове бе взето решение вратарят да бъде сменен, а на терена се появи Хюсеин Хосейни.

В 33-ата минута Англия получи корнер, а Магуайър изпревари пазача си и стреля с глава, само че топката срещна напречната греда на иранците.

Само 120 секунди по-късно англичаните въпреки всичко откриха. Рахийм Стърлинг центрира отляво към Джуд Белингам, който с глава прати топката в иранската врата - 1:0. Това бе първо попадение на халфа на Борусия Дортмунд с националния екип , а той се трансформира във втория най-млад изпълнител за страната си в историята на Световни шампионати, като пред него е само Майкъл Оуен.
 Bukayo Saka Goal Английските футболисти честват попадението, с което откриха резултата. Снимка: Facebook/FIFA World Cup
Две минути преди края на постоянното време на първото полувреме Букайо Сака удвои за символичните домакини . Кийрън Трипиър центрира от корнер, Магуайър смъкна към Сака, а той не остави шансове на Хосейни. Състезателят на Арсенал вкара първия си гол за Англия от 12 месеца насам, откакто за последно се разписа при разгрома над Сан Марино с 10:0 през ноември 2021 година

С оглед на контузията на иранския вратар Бейранванд, арбитърът назначи цели 14 минути продължение на първото полувреме. В него Стърлинг означи трети гол, възползвайки се от асистенция на капитана Хари Кейн.
 David Backham От трибуните мача наблюдаваха легендата на британския футбол Дейвид Бекъм и някогашният френски национал Юри Джоркаеф. Снимка: Facebook/FIFA World Cup
Първият четвърт час на втората част мина в малко по-лежерно движение, само че в 62-ата минута Сака осъществя втория си гол в мача. Този път младокът се възползва от подаване на Стърлинг.

До известна степен разумно, това докара до леко разпределяне в редиците на албионците. Момчетата на Карлош Кейрош се възползваха от неточност на Хари Магуайър, която бе осъдена от звездата на Порто Мехди Тареми в 65-ата минута.

С напредването на времето Гарет Саутгейт реши, че предвид на удобния задатък за състава му, той може да запази силите на част от главните си футболисти. Селекционерът направи четворна промяна в 70-ата минута, а Маркъс Рашфорд, който размени Сака, вкара за 5:1 секунди откакто влезе на терена.

В самия завършек на дуела англичаните оформиха разгрома си, откакто друго запаса – Джак Грийлиш, също се разписа. Асистенцията за попадението бе на Калъм Уилсън.

Иран въпреки всичко получи направи провалянето си малко по-почетно. Мехди Тареми осъществя втория си гол в дуела си от дузпа , отсъдена за нарушаване на Eрик Дайър в наказателното поле.

Така европейските вицешампиони стартираха стремително присъединяване си на Мондиала, потвърждавайки предварителните упования, че ще са измежду главните кандидати за купата. В идната си среща те се изправят против Съединени американски щати, до момента в който Иран ще се надява на по-добри времена в дуела си с Уелс. Сблъсъците са на 25 ноември.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР