Англичаните обявиха санкции срещу нас, а самите те формират 40%

...
Англичаните обявиха санкции срещу нас, а самите те формират 40%
Коментари Харесай

Русия лишава Великобритания от национален символ

„ Англичаните оповестиха наказания против нас, а самите те образуват 40% от диетата си – рибното меню – от нашата тресчица. Сега ги оставете да отслабнат и да станат по-умни ”. С тези думи ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин разяснява денонсирането на десетилетното „ рибно съглашение “ с Англия. За какво приказваме и за какво не е единствено за риба?

Държавната дума одобри закон за денонсиране на съглашението с Англия за рибарството, подписано още по руско време. Става дума за съглашение от 25 май 1956 година, което дава право на риболовни кораби, регистрирани в пристанищата на Англия, да правят лов на риба във водите на Баренцово море. Това е първият път в историята, когато интернационално съглашение за храните ще бъде едностранно денонсирано.

В същото време си коства да напомним, че рибата, макар привидната си елементарност, е значим стратегически артикул, разногласията за който постоянно водят до войни. А за някои европейски страни това е доста значим народен артикул. А денонсирането на остаряло и безсмислено съглашение с Обединеното кралство е един от дребното образци за „ отмъстителни наказания “, които могат да нанесат същински удар върху стопанската система и националната еднаквост на неприятелска страна.

В обяснителната записка на държавното управление към законопроекта се показва, че „ съглашението е най-вече едностранно и няма сходни или съизмерими изгоди за Руската федерация “. „ Като се вземе поради решението на Англия от 15 март 2022 година да приключи режима на най-облагодетелствана нация в двустранната търговия във връзка с Руската федерация, денонсирането на Споразумението няма да докара до съществени външнополитически и стопански последствия за Руската федерация “, се споделя в известието. документни бележки. Възможността за отдръпване от съглашението е планувана в един от членовете на съглашението.

Споразумението разрешава на английските кораби да ловят риба в Баренцово море в руската (сега руска) икономическа зона източно от нос Канин Нос до крайбрежията на остров Колгуев и по-нататък по крайбрежието на островите Нова Земля. Исторически това е обичайна риболовна зона на Поморите, а в този момент и на съветския рибарски флот, основан в региона на Архангелск. Като цяло това са историческите вътрешни води на Русия в съветския север. Британците по този начин и не проникнали там, а норвежците, които имали лични хрумвания за морската география, били дейно прогонени от поморите.

„ Ние просто го взехме и го дадохме едностранно на Англия, като им позволихме да ловят риба покрай нашите крайбрежия. Англичаните, безскрупулни, го ядоха 68 години. Обявиха ни наказания, а самите те образуват 40% от диетата си - рибното меню - от нашата тресчица. Сега дано отслабнат и поумнеят “, разяснява приемането на документа ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Защо през 1956 година на Съюз на съветските социалистически републики му беше належащо да подписва подобен явно неблагоприятен контракт и също така да го поддържа повече от 60 години? През този интервал Съюз на съветските социалистически републики има достъп до на практика неограничени морски запаси и риболовната промишленост процъфтява. В средата на 50-те години руското управление се изкушава да употребява това преимущество като инструмент за огромна интернационална политика.

Ястията от тресчица и пикша не са единствено част от английската кухня. “Фиш енд Чипс ” е неразделна част от английския живот, доста по-важна от да вземем за пример палачинките и кнедлите за руснаците. Всъщност народен знак.

В същото време британците постоянно трябваше да употребяват силата на оръжието, с цел да си върнат най-вкусните елементи от Световния океан, изключително в Северния Атлантик и прилежащите води, където тази бяла риба се намира в обилие.

И по този начин през 1956 година на Хрушчов или на някой от неговото обграждане му хрумва да направи подобен жест на благосклонност: да допусне кораби, плаващи под английски байрак, в северните съветски води, даже да им разреши да закотвят там. Безплатно и без никакво възобновяване от страна на Англия. Предполага се, че Лондон ще отговори с обич към Съветския съюз. Това беше част от политиката на Хрушчов за „ спокойно общуване със Запада “, която продължи, с корекции, при Леонид Брежнев.

Лондон не работи по този метод. За него уловът на бяла риба във водите на север от Архангелск е част от колониалната история. Дават - взимат. А до 2022 година 40% от цялата тресчица, пикша и мойва, употребявани във Англия са с съветски генезис. И ги хапват всеки ден и в къщи, и по кръчмите. Това стана изключително съсредоточено след излизането на Лондон от Европейски Съюз, когато потоците от доставки бяха разграничени.

През март 2022 година британците се простреляха в крайници, като лишиха Руската федерация от стопански облагодетелствано отнасяне и постановиха налог от 35% върху съветската тресчица. Не тази риба, която ловят миночистачите под английски байрак, а тази, която те в допълнение закупуваха на съветския пазар.

Тук също имаше остроумен проект. Дори след отдръпването си от съглашението от 1956 година Русия остава член на районните риболовни асоциации. Има Комисията за лов на риба в Северозападния Атлантик, както и Организацията за лов на риба в Северозападния Атлантик. Членовете на тези организации могат да контролират взаимоотношенията си в границите на работата на тези структури.

Британците смятаха, че тези механизми ще им разрешат да получат квота за улов на бяла риба в съветската икономическа зона. Но Организациите контролират единствено процедурите за наблюдаване и контрол на риболовните действия, вземат участие в разпределението на квотите за лов на риба, само че лицензът за осъществяване на лов на риба и отговорността за спазването на всички правила е на страната, в чиито води (или изключителна икономическа зона) се прави лов на риба осъществено. И тези страни подписват двустранни съглашения между тях.

Така квотите в Баренцово море се разпределят по решение на руско-норвежката комисия по риболова, като 85% от тях са разграничени сред Норвегия и Русия. От останалите по-малко от 15% по-малко от един % отиват за английските риболовни кораби.

Факт е, че Норвегия, макар всички наказания, наложени против Русия, отхвърли всевъзможни ограничавания по въпросите на риболова и интензивно продължава съдействието. Рибата е доста по-важна от Украйна и европейската взаимност. За норвежците е преференциално да споделят всички запаси на северните морета единствено с Русия, като просто изхвърлят всички останали от игралното поле.

Ползите от това „ преразпределение на ресурсите “ са явни. Например в Европа има още една страна, за чиято национална кухня бялата риба също е знак - и това е Полша. В Полша няма подобен празник, за който да не се подготви рибена салата. Полша не може да си разреши да се откаже от глобите против Русия. И по този начин хитрите норвежци добиват тресчица по квоти в Баренцово море, купуват я в Русия, опаковат я красиво и я продават на поляците. Всички са удовлетворени, с изключение на британците.

А тези 15% от квотата за бяла риба, която след руско-норвежките съглашения остана на други страни, отиват главно в Исландия, която при думата „ тресчица “ хваща харпуните. Три пъти през ХХ век след 1952 година исландците предизвикват по този начин наречените Войни за тресчица сВеликобритания, непринудено разширила своята морска икономическа зона. В един миг се стига до същински пердах със пукотевица и „ тарани “ на военни кораби един против различен. През 1972 година Исландия даже заплашва, в случай че Лондон се намеси в техния улов на тресчица, да изтегли най-важната база на НАТО “Кефлавик ” от острова и даже стартира подмолни договаряния със Съюз на съветските социалистически републики за закупуване на военни кораби. Съединените щати трябваше да окажат напън върху Лондон, тъй че основният за НАТО остров Исландия да не промени ненадейно ориентацията си на просъветска поради треската.

Британците се отхвърлиха, само че исландците не престават да изнудват всички към себе си с непредсказуемостта си по въпроса с риболова. През 90-те години те се сблъскаха с норвежците на същия терен, единствено че във водите към Шпицберген, които норвежците считат за свои. Отново се стигна до плавания на военни кораби, съпътстващи риболовните флоти.

В резултат на това се появи „ Руско-норвежкото съглашение за лов на риба “, само че те се пробват да не се забъркват с исландците и постоянно им се дава квота. В същото време съвсем всички страни по някакъв метод групово се обърнаха против Англия след излизането му от Европейски Съюз. Дания изцяло забрани на британците да ловят риба край крайбрежията на Гренландия, базирайки се на угриженост за ескимосите. Общата налична квота за тресчица в далечните води на Англия през 2023 година беше единствено 5 950 тона, което е спад от 19 500 тона през 2018 година В Северно море на Англия бяха разпределени единствено 500 тона тресчица в норвежки води през 2023 година и 5200 тона във водите към Шпицберген.

Оттеглянето на Русия от съглашението от 1956 година ще довърши риболовната промишленост на Англия, която към този момент е в рецесия. “Дейли Мейл ” се тревожи освен за ориста на обичайна британска кухня, само че и за обстоятелството, че съветски военни кораби от Северния флот могат да употребяват мощ против британските траулери. По време на „ Войните за тресчица “ исландците не толкоз стреляха по британците, колкото рязаха техните мрежи със специфични устройства. Това се оказа дейно средство за битка с нарушителите на ловната възбрана.

Но има и различен аспект. Има съображение да се счита, че английските траулери от време на време са били употребявани за разследващи цели. А Баренцово море от Шпицберген до Нова Земля е и базата на Северния флот, и началото на Северния морски път, и нуклеарните полигони на Нова Земя, и входа на Бяло море към Архангелск, където е Северодвинск, и огромен морски полигон на Северния съветски флот. Така че дано отиват за риба някъде по-далеч от нашите крайбрежия.

Заслужава да се означи настрана, че към момента има доста такива остарели съглашения. Някои към този момент са ревизирани. Проблемът с японския лов на риба на Южните Курилски острови, който те правят в подмяна на финансиране на няколко плана на островите, е решен. Преразглеждането на тези съглашения към този момент е в ход и казусът с Англия явно е единствено началото на дълъг път.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15181Проф. Стоян Денчев: Политическата класа в България към момента не е " узряла " да одобри еднополовите браковеАлтернативен Поглед16427Проф. Стоян Денчев: Според мен извънредно време е сглобката да се разглобиАлтернативен Поглед14929България, единствена посредством Политическа партия АБВ, бе показана във форума „ За свободата на нациите “ в МоскваАлтернативен Поглед22036Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед23756Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед375135Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252695Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед232879Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед114638Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед96128Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР