Ангелина Бонева. Снимка: Искра.бг В експозиционен център “Флора в морската градина

...
Ангелина Бонева. Снимка: Искра.бг
В експозиционен център “Флора в морската градина
Коментари Харесай

Бонева за трансграничното сътрудничество между България-Турция: Имаме три важни компонента

Ангелина Бонева. Снимка: Искра.бг

В експозиционен център “Флора ” в морската градина на Бургас протече публична гала по връчване на първия контракт по програмата за трансгранично съдействие България-Турция 2021-2027 . Това е стратегическия план по програмата, с който доста ще се увеличи успеваемостта на полицейските служби в двете страни в работата с незаконната миграция. Над 200 чиновници ще вземат участие в плана , при който ще се акцентира проучването на непознат език.

На гала в Бургас беше връчен контракт за осъществяването на план „ Повишаване на потенциала и възстановяване на съдействието на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в региона на миграцията “, финансиран по програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България-Турция 2021-2027 с над 1,7 млн. евро.

Участие в събитието взеха :

– заместник-министрите на вътрешните работи и на районното развиване и благоустройството – Кирил Ценкин и Ангелина Бонева
– генералният консул на Република Турция в Бургас – Толга Оркун
– регионалният шеф на Бургас – Пламен Янев
– ръководителят на ръководещия орган на програмата България-Турция – Милен Обретенов
– шефовете на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Бургас, Хасково и Ямбол – старши комисарите Емил Павлов, Чавдар Георгиев и Иван Русев
– заместник-областните шефове на Одрин и Къркларели Ейюп Батухан Джиерджи и Юсуф Гюлер.

Церемонията стартира с приветствия, последвани от формалното връчване на контракта. Зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Кирил Ценкин сподели по време на церемонията:

„ Приветствам ви с първия контракт за трансгранично съдействие сред България и Турция. Предизвикателствата на двете страни са идентични. За това плана за по-безопасни граници е от значително значение за отличните партньорски взаимоотношения. Вярвам, че двете регионални администрации ще се оправят с провокациите. “

„ Започваме програмата по първия максимален план България-Турция на стойност над 1 млн. и 700 хиляди евро. Проектът е огромен освен поради финансовата си цената, само че и поради стратегическата си значимост за България, Турция и Европейски Съюз. В разгара на международната неустановеност – измежду проблеми и измежду рецесии, ние целеустремено влагаме в надграждане на съществуващата инфраструктура и от двете страни за общата ни сигурност. Още при създаването на програмата дружно сме избрали да финансираме най-ключовите и най-неотложни действия. Службите в България и Турция ще имат взаимни образования, т.е. европейската поддръжка ще бъде вложена освен в материално техническа подготовка и съоръжение, само че и в взаимни действия. Имаме трите най-важни съставния елемент. Няма по какъв начин да развиваме стопански двете старини, в случай че нямаме основана база от сигурност и непоклатимост. Имам две години, през който да създадем трансграничния район по-сигурен за живеене “ , сподели зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Ангелина Бонева .

Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун изнесе тирада по време на церемонията, вижте какво сподели във видеото:

 

Заместник-областният шефове на Къркларели Юсуф Гюлер съобщи по време на връчването на контракта:

„ Борбата с миграцията е доста сложна. Лица, нарушаващи публичния ред, при нас не се толерират. На всички гранични пунктове направихме обновления, изключително в Одрин и Къркларели, където вложихме огромни вложения. Миграцията през последните години надмина своите мащаби и би трябвало да се подхващат по грандиозни ограничения. На границата се сложили полицейски служби, които да обезпечат по-голям надзор. “

Юсуф Гюлер предложи интернационалните организации би трябвало да спрат този поток от мигранти . Според него тъкмо по тази причина тези планове са доста скъпи и би трябвало да се развиват във времето. По думите му към момента няма забележими резултати , защото решенията по тази система се одобряват доста постепенно.

Директорът на ОДМВР-Бургас Емил Павлов приказва за незаконната миграция и какво е нужно за оправянето с нея. Чуете изявлението му във видеото:

 

Всички участници – от българска и от турска страна, се сплотиха към това, че са нужни общи дейности, с цел да се понижи мигрантския напън .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР