Ангела Меркел, Снимка: ЕПА/БГНЕС Ангела Меркел най-вероятно ще получи четвърти

...
Ангела Меркел, Снимка: ЕПА/БГНЕС Ангела Меркел най-вероятно ще получи четвърти
Коментари Харесай

Партията на Меркел е първа на изборите в Германия


Ангела Меркел, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангела Меркел най-вероятно ще получи четвърти мандат като канцлер на Германия, откакто предстоящо нейната консервативна партия завоюва парламентарните избори в страната през днешния ден, сочат първите резултати от екзит половете, оповестени в 19 ч.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел получава 33.50% от гласовете, което е по-ниско от предстоящите от социолозите към 36%.

На втора позиция са социалдемократите (СДП) на Мартин Шулц, които получават едвам 21%, което е исторически най-слабият резултат на партията от основаването й.

Голямата изненада на изборите е третата партия - Алтернатива за Германия, която събира 13% от гласовете. Така за пръв път от десетилетия крайнодясна групировка ще влезе в немския Бундестаг.

Свободните демократи получават 10%, а левицата и зелените - по 9%.

По последни данни, които са към 14 ч. локално време, изборната интензивност беше нормална - 41.1%.

42 партии влязоха в борбата

42 партии влязоха в борбата за Бундестага. Последните допитвания преди вота поставяха преди всичко консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел (36%), следван от социалдемократите на Мартин Шулц (21.5%). Сондажите отреждаха трето място за крайнодясната Алтернатива за Германия (11%), като техните резултати съвсем напълно се потвърдиха.

61 милиона и половина немски жители имаха право на глас за присъединяване във вота. Изборният ден завърши в 19 ч. българско време.

Формулата за ръководство остава неразбираема

Социолозите чакаха победа на канцлера Меркел, само че се въздържат от прогнози за формулата на ръководство.

Най-големи шансове има продължаването на необятната коалиция от християндемократи и социалдемократи, макар че и двете партии разчитаха на по-високи резултати и по-големи благоприятни условия са образуване на обединения.

От резултата на либералите стана ясно, че Меркел мъчно би могла да сформира държавно управление единствено с тях, като за задачата би трябвало да притегли и зелените в така наречен " коалиция Ямайка ". От началото на лятото тази тройна коалиция ръководи северната провинция Силезия Холщайн.

Избирателната система е комплицирана

Изборите в Германия се организират по комплицирана система, съчетаваща директния избор в един тур с вота на симетричен симптом.

Минималният брой на местата в Бундестага е 598 души. Половината от местата (299) отиват при претенденти, определени от партийни листи. Тук има най-малък предел от 5 %. Другата половина от местата (299) са за претенденти, определени от 299-те изборни окръга, като там е в действие правилото по един определен претендент от окръг. Победителят е претендентът, който е постигнал най-хубав резултат, без значение дали е получил 50 % или не, напомня бТВ.

Сложната изборна система дава опция на всеки гласоподавател да гласоподава два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласоподава за две разнообразни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която обичайно поддържа, само че за претендент на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от претендента на обичайно подкрепяната от него партия.

Повечето от германците гласоподават друго, а не и в двата случая за една и съща политическа мощ, тъй като те са привикнали да бъдат ръководени от обединения, отбелязва Франс прес.

В досегашния парламент депутатите бяха 613, а съгласно прогнозите в новия могат да доближат 700. Опити да се наложи таван на този брой до момента се провалиха.

Десетилетия наред немската изборна система не е произвела безусловно болшинство за една партия. Страната няма традициите да сформира държавни управления на малцинството, тъй че идващото държавно управление още веднъж ще е съдружно, отбелязва Асошиейтед прес, представена от бТВ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР