Ангела Меркел е смятана за най-влиятелната жена в Европа. 16

...
Ангела Меркел е смятана за най-влиятелната жена в Европа. 16
Коментари Харесай

Германия след ерата “Меркел”: Остават дни до изборите, а Берлин ще се събуди различен

Ангела Меркел е считана за най-влиятелната жена в Европа. 16 години заема поста канцлер на Германия и се употребява с високо публично доверие. Днес обаче ХДС е изправена пред голямо предизвикателство - социалдемократите. И тъй като изгледите за партията на Меркел не са положителни, някогашната канцлерка наруши обичая си и в последната си тирада пред Бундестага тя застана зад претендента на ХДС - Армин Лашет.

Проучванията на публичното мнение в Германия въпреки всичко демонстрират, че ХДС стопява преднината на СДП. Последното допитване на института Forsa демонстрира, че алиансът на Меркел сред Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) покачва поддръжката си с един процентен пункт до 22%, на три % зад СДП и техния претендент за канцлер Олаф Шолц. Тази преднина на социалдемократите се случва за пръв път от 15 година

Самият Шолц обаче е определян като “тефлонов кандидат”. Германският финансов министър е оставил отпечатъци в някои много огромни кавги, само че това наподобява не тормози гласоподавателите.

През последните няколко години стана ясно, че министерството на Шолц си е затваряло очите пред една от най-големите финансови измами в страната за последното десетилетие. Освен това се твърди, че негови подчинени са пращали прокурори по следите на публицисти от Financial Times, дръзнали да проверяват таман този проблем. Тази седмица пък Шолц бе свикан пред парламентарна комисия, с цел да отговори на обвиняванията, че звено на подопечното му министерство, което дава отговор за следствието на пране на пари, на процедура е попречило немското правораздаване като не е предало доказателства за сходни прегрешения на прокуратурата. Изслушването в Народното събрание бе провокирано от невиждан рейд на министерството на Шолц от полицията.

В момента опасенията на Меркел не са по никакъв начин дребни. Съществува действителна заплаха някогашната канцлерка да влезе в учебниците по история като политикът, който е предал властта в ръцете на левицата в края на своето ръководство. А това би било огромен неуспех. Затова и евентуално поддържа Лашет в последното си слово пред Бундестага.

Меркел е един от най-ярките политически водачи в новата ни история. Кариерата и бележи възходи, само че не минава по никакъв начин безоблачно.

Началото

Политическата кариера на Ангела Меркел стартира още по времето на измененията в Германска демократична република, когато през есента на 1989 година в Източна Германия се появават нови структури. В края на тази преломна година младата тогава Меркел стартира работа в новосформиралата се партия “Демократичен пробив”. Бързо се издига и по този начин месеци по-късно става представител на партията. На 4 август 1990 година “Демократичен пробив” става част от ХДС. На изборите на 2 декември 1990 година Меркел печели с 48,5% и става член на Бундестага. Победителят Хелмут Кол я назначава за министър в своя кабинет през ноември 1990 година След провал на ХДС на изборите през 1998 година групировката претърпява промени и Меркел е назначена за основен секретар.

През 16 февруари 2000 година ръководителя на партията Волфганг Шойбле афишира отдръпването си от политиката и от водачеството на партията. Меркел като общоприет секретар по това време се намира на една от основните позиции. Така на 10 април 2000 година в Есен Меркел е определена с 897 гласа от 935 за ръководител на ХДС. До 2005 година Меркел остава в съпротива.

От 22 ноември 2005 година тя е първата жена федерален канцлер на Германия. А историята занапред ще осмисля завета й.

Гръцката рецесия

През тежката 2011 година всички погледи са ориентирани към Ангела Меркел. Немски банки държат максимален дял от гръцкия дълг, което слага ориста на 11 млн. гърци в ръцете на немския канцлер. Положението продължава да се утежнява, стопанската система пада, падат и оценките на кредитния рейтинг. Меркел желае Гърция да остане в еврозоната - само че в подмяна държи да има огромни стопански промени. Под натиска на други водачи на Европейски Съюз, тя се съгласява на незабавни ограничения за избавяне на Гърция от банкрут, като декларира, че " Ако еврото се срине, Европа си отива”. На изключителна среща на върха на Европейски Съюз се взима решение за 100 милиарда нови заеми и 30 милиарда спомагателни кредитни гаранции.

Меркел е посочена за стабилизиращия фактор в цяла Европа. Твърдата ръка на немската канцлерка обаче не работи изцяло безпогрешно и таман заради тази причина към нея има редица рецензии. Меркел понася негатив с изключение на поради политиката си по отношение на финансовите рецесии в южната част на Европа и поради въпроса с бежанците.

Отварянето на “вратите на Европа”

Бежанската рецесия в Европа дебне над остарелия континент през 2015 година Причината се корени най-много в събитията в Сирия, където избухва революция. Милиони хора от Сирия, Афганистан, Пакистан и други арабски страни се насочат към Централна и Северна Европа. По-голямата им цел - Германия.

Точно тогава немската канцлерка Ангела Меркел ненадейно заема безапелационна политическа позиция като отхвърля да затвори границите на страната. В изказване на немското държавно управление от 7 септември 2015 година то показва подготвеност да изразходи 6 милиарда евро за мигрантите. Позицията на Меркел е, че помощ към мигрантите отразява европейските полезности и за оправянето с казуса е нужна европейска взаимност. Справянето с бежанската вълна е несъмнено от нея като национална задача за Германия.

Въпреки това обаче рецензиите към нея са, че не е съумяла да наложи хуанна общоевропейска политика във връзка с бежанците. Мнозина тогава подлагаха на критика решението на канцлерката. Те твърдяха, че по този начин през Балканския маршрут минават голям брой нерегистрирани хора.

.
Снимка: БГНЕС

Меркел - настойничката на Борисов

Големи рецензии по адрес на Ангела Меркел идват от България и някои авторитетни западни медии. Близостта на някогашния министър председател Бойко Борисов и водач на ГЕРБ с немския канцлер нееднократно е била изтъквана от самия него като едно от върховите му политически достижения.

Именно Меркел е посочена за една от аргументите Европейският съюз да затваря очите си за корупцията в страната. Меркел в действителност е една от най-влиятелните дами в Европа, а също така спада и към най-голямото политическо семейство в Европейския парламент - Европейската национална партия. Към нея принадлежат и депутатите на ГЕРБ и Борисов. През лятото на 2020 година, когато у нас бушуваха гневни митинги против ръководството на ГЕРБ, проява се организира и пред немското посолство, където апели бяха отправени директно към Ангела Меркел да отвори очите си за дейностите на към този момент някогашния български министър председател.

Уви, това не се оказва по никакъв начин лесна. Разследване на немски медии въвлече имената на Ангела Меркел и Бойко Борисов в един общ скандал с защитни маски и дрехи в разгара на пандемията, предопределени за немските жители.

Сделката е избрана като “странна”, а за нея се е застъпила персонално някогашната канцлерка. Бундестагът подписва контракти за релативно дребни доставки. Хасковската компания за дамско долни дрехи „ Венера Стайл “ доставила 200 000 маски за 246 000 евро. Други две неназовани компании доставили 11 000 защитни дрехи за 341 000 евро. Германското издание “Шпигел” показва в следствието си, че през април 2020 година самата България незабавно се нуждае от маски и за известно време даже е наложена възбрана за износа им, което поражда доста въпроси за сключването на договорката таман в оня интервал. Освен това от немска страна договорката се употребява с висок приоритет по неразбираеми аргументи поради персоналната ангажираност на Меркел и министъра на защитата.

В следствието са проследени всички етапи на договорката, а създателите настояват, че създадените в България защитни маски и защитни дрехи не отговаряли на упованията и стандартите на Бундесвера. Затова контрактуваните количества, плюс една спомагателна доставка на защитни дрехи и шлемове за 156 000 евро, вероятно и до през днешния ден си стоят неизползвани в складовете на Бундесвера.

Трудно може да се обзет 16 година кариера на върха на международната политическа сцена. Цяло потомство израства до момента в който Ангела Меркел е канцлер на Германия. Въпреки грешките си, тя ще остане в историята като една от най-влиятелните дами в политиката. Дали това ерата “Меркел” ще приключи с победа на ХДС или партията на някогашната немска канцлерка ще претърпи провал след отдръпването й, следва да забележим в околните няколко дни.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР