Ангажиментът на правителството е до края на 2017 г. България

...
Ангажиментът на правителството е до края на 2017 г. България
Коментари Харесай

Цецка Цачева: До края на годината ще имаме антикорупционен закон

Ангажиментът на държавното управление е до края на 2017 година България да има признат закон за противодействието на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Това съобщи на брифинг във Варна министърът на правораздаването Цецка Цачева, съобщи БГНЕС. Тя напомни, че антикорупционният закон е разработван от Министерството на правораздаването от работна група в необятен състав - представители на правосъдната власт, неправителствените организации, университетските среди и обществеността. От 31 юли той е качен на страницата на Народното събрание за обществено разискване и към този миг към съответни текстове от закона се получават мнения от заинтригуваните институции.

„ Смисълът на общественото разискване е да се отрази отзвукът, който намира измежду обществото, защото за всички ни противодействието на корупцията и превъзмогване последствията от нея са стратегически интерес, за който жителите и обществото ни чакат резултати ”, сподели правосъдният министър. Финалното разискване на закона ще се състои на 1 септември в Народното събрание от 11:00 часа, където Съветът по обновената тактика за продължение на промяната в правосъдната власт, взаимно с парламентарните групи и комисиите, които имат отношение към тази материя, ще обобщят получените отзиви от страна на заинтригуваните лица и организации по време на общественото му разискване.

„ В този смисъл изрично отхвърлям внушенията в общественото пространство за законопроект, който е машинален общ брой от в този момент настоящи структури, които са имали по разнообразни нормативни актове задания за противопоставяне на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са написани неговите пълномощия и отговорности, с които той ще разполага във взаимоотношение с други вътрешни структури и организации, което ще става посредством преднамерено написани указания за съгласуваност сред тези звена ”, сподели Цачева.

Тя акцентира, че в република с парламентарно ръководство ръководителят на този обединен орган следва да е избира от Народното събрания. Като то следва да избере и останалите членове. „ Неясни за мен са мненията на Нинова откакто ПГ на Българска социалистическа партия в 43-тото Народно събрание два пъти гласоподава срещу двата плана, които станаха известни като плановете „ Кунева ”. Това не се случи, защото главно възраженията на съперниците идваха и от тогавашната и днешна съпротива в лицето на Българска социалистическа партия ”, уточни Цачева.

„ Що се отнася до мненията на Нинова за това какво са споделили между тях президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов, смятам, че не е правилно човек, който не е участвал на тази среща, да разяснява какво, по какъв начин и въобще нещо е дочул от тази среща. По-скоро смятам, че тук се прави един опит за опълчване на институциите, което не работи в полза на държавността като цяло и приканвам управлението на Парламентарната група на ГЕРБ да не се поддават на сходни внушения, да не се стига до нападки и опълчване. Това опълчване не работи в полза на амбициозната стратегия и дилемите, които си слага държавното управление на господин Борисов ”, безапелационна бе Цачева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР