Ангажимент на президента и негова отговорност е забавянето и забързването

...
Ангажимент на президента и негова отговорност е забавянето и забързването
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Отговорност на президента е забавянето или забързването на консултациите

Ангажимент на президента и негова отговорност е забавянето и забързването на консултациите. Това сподели ръководителят на парламентарната група на " ИТН " (ИТН) Тошко Йорданов пред публицисти в отговор на въпрос дали президентът е забързал периодите на консултациите с политическите сили в 49-ото Народно заседание, съобщи Българска телеграфна агенция.

За през днешния ден са планувани срещи първо с ГЕРБ-СДС, а след това - и с " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ". 

Според Конституцията президентът организира консултации с парламентарните групи, след което разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление.

Ако в седемдневен период номинираният за министър председател не успее да предложи състав на Министерския съвет ,

президентът разпорежда това на посочен от втората по бройка парламентарна група претендент за министър-председател. Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на държавно управление, президентът, още веднъж в седемдневен период, разпорежда на парламентарна група по негов избор да уточни претендент за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е завършил сполучливо, президентът предлага на Народното събрание да избере претендента за министър-председател.

Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, e записано в Конституцията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР