Анелия Попова, старши учител по професионална подготовка от ПГИТ Проф.

...
Анелия Попова, старши учител по професионална подготовка от ПГИТ Проф.
Коментари Харесай

Анелия Попова от Петрич стана Учител на годината за образование по икономика

Анелия Попова, старши преподавател по професионална подготовка от ПГИТ " Проф. доктор Асен Златаров " в Петрич стана " Учител на годината " в първите Годишни награди за обучение по стопанска система в междинните учебни заведения за 2023 година Тя получи премията си от министъра на образованието проф. Галин Цоков. Конкурсът се провежда от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, Съюза на българските учители и Националната асоциация на преподавателите по стопанска система.

Близо 16 хиляди възпитаници сега учат в професионални паралелки, свързани с стопански дисциплини, което е малко над 10% от всички, включени в професионалното обучение и образование. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на връчването на годишните награди за обучение по стопанска система на възпитаници, учители и шефове в конкурс, проведен от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, Синдиката на българските учители и Националната асоциация на преподавателите по стопанска система. По думите на проф. Цоков учениците в тези стопански паралелки получават освен професионални компетентности, само че и умения, с които ще могат да се оправят в живота.

„ Тяхната работа, обвързвана с разискване на разнообразни проблеми, постоянно изисква екипност за решение на съответни проблеми. Професионалното образовани и това, което е в региона на стопанската система, е компетентностно насочено, ориентирано освен към изпитването, а към основаването на съответен артикул в работата на учителя и на ученика “, акцентира министърът. Според него опитът на професионалното образование в икономическата сфера е доста значим и би бил потребен при промени в модела на нашето обучение като цяло. „ Доброто модерно обучение обаче не може да бъде затворено единствено в предучилищното, или в учебното, или в университетското обучение. То е цялостна екосистема, която би трябвало да се развива като едно цяло “, сподели още министърът.

Той поздрави основателите на Националната асоциация на преподавателите по стопанска система и основателите на състезанието от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси и Синдиката на българските учители. „ Това е още един метод за издигане на публичния авторитет на учителската специалност и на просветителните водачи, а и за разпространение на професионалното образование “, уточни министърът. По думите му тази самодейност може да се мултиплицира в други университети – да се поддържат начални учители или преподаватели по разнообразни предмети – история, география и други „ Това ще бъде още една опция да заздравим връзката сред началните и междинните учебни заведения с висшето обучение, а учителите да имат още благоприятни условия за повишение на своята подготовка и дружно да разискват професионални тематики в университетите “, изясни още той. Министърът цитира мнението на основателя на световното проучване PISA доктор Андреас Шлайхер, който сподели при визитата си в България, че е доста значимо в просветителната система да има професионални общности от учители и шефове, които да разискват професионални проблеми.

На събитието участваха ректорът на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев, ръководителят на СБУ доктор Янка Такева, ръководителят на Националната асоциацията на учителите по стопанска система доктор Илинка Патърова, началници на районни ръководства на образованието, шефове, учители и възпитаници, както и на компании, които подкрепят образованието на учениците.

По време на събитието бяха връчени награди на възпитаници от 12. клас, които и получават бонус при записване в бакалавърски стратегии на ВУЗФ, на учители, които ще могат да запишат магистратура и на шефове, които биха поискали да станат докторанти. Министър Цоков връчи премиите на Маргарита Коцева от Национална търговско-банкова гимназия – София, на Станимира Петрушева от Национална финансово-стопанска гимназия – София и на Анелия Попова от Професионална гимназия по стопанска система и туризъм " Проф. доктор Асен Златаров “ в Петрич.

Всички отличени в трите категории на състезанието:

„ Ученик на годината 2023 година “:

Милен Златев, възпитаник 12 клас, ПГИ “Иван Илиев ”, Благоевград Никол Богданова, ученичка 12 клас, Неврокопска гимназия Димитър Талев, Гоце Делчев Александра Караиванова, ученичка 12 клас, Национална комерсиална гимназия – Пловдив

Специални награди:

Боян Янев, възпитаник 12 клас, Земеделска професионална гимназия „ Климент Тимирязев “, Сандански Вивиан Петрова, ученичка 12 клас, ПГ „ Проф. доктор Асен Златаров “, Видин Мелин Вели, ученичка 12 клас, СУ Йордан Йовков, Кърджали

„ Учител на годината за 2023 година “:

Маргарита Коцева, старши преподавател НТБГ, София Станимира Петрушкова, старши преподавател НФСГ, София Анелия Попова, старши преподавател ПГИТ " Проф. доктор А. Златаров " - Петрич

Специални награди:

Ирена Петрова, преподавател, СУ „ Христо Ботев “, Ихтиман Анета Ангелова, основен преподавател ПГИУ „ Елиас Канети “, Русе Василена Кръстанова, преподавател, Професионална гимназия по туризъм “Проф доктор Асен Златаров ”- Варна

„ Директор на годината за 2023 година “:

Мая Гешева, шеф на Национална финансово-стопанска гимназия, София Д-р Ваня Минева, шеф на 15 СУ “Адам Мицкевич ”, София. Мария Георгиева, шеф на Неврокопската професионална гимназия “Димитър Талев ”, Гоце Делчев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР