Анексирането на четирите украински области от страна на Русия няма

...
Анексирането на четирите украински области от страна на Русия няма
Коментари Харесай

Остра реакция: Световните лидери не признават анексирането на четирите украински области

Анексирането на четирите украински области от страна на Русия няма да бъде сполучливо - това съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Москва разгласи, че причислява четири нови области - Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, които съставляват 15% от украинската територия.

На изключителна среща с висши украински военни, Зеленски е разискал проект за освобождение на окупираните от Русия територии. Обсъдени са доставките на оръжие за въорижените сили на страната, както и противопоставяне на евентуална нова атака.

" Русия няма да получи нова територия от Украйна. Русия само ще стане част от злополуката, която донесе в окупираните територии в нашата страна ", съобщи Зеленски.

Съединените щати в никакъв случай няма да признаят резултатите от референдумите, съобщи Джо Байдън.

" Нека бъда пределно явен, Съединените щати в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай няма да признаят претенциите на Русия във връзка с суверенната територия на Украйна. Така наречените референдуми са подигравка, безспорна подигравка. Резултатите бяха манипулирани от Москва ".

Страните-членки от Европейски Съюз се оповестиха за стягане на ограниченията против Русия и нейните незаконни дейности. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че всички територии, окупирани от съветската войска, са украинска земя и постоянно ще бъдат одобрявани за такава.

" Започнахме да одобряваме демокрацията за даденост. Днес осъзнаваме, че историята не всеки път се движи в права линия. Има възходи и падения. Задача на всяко потомство е да се бори за демокрацията. Задължение на нашето потомство е да помогнем да украинците в тяхната борба за установяване на личното им бъдеще. Длъжни сме да предпазим своите демокрации от съветски шантаж, интервенция и автокрация ", сподели фон дер Лайен.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава резолюция, осъждаща референдумите в Украйна, само че текстът няма по какъв начин да бъде признат, защото се чака Русия да наложи несъгласие. Генералният секретар Антонио Гутериш предизвести, че анексирането може да докара до рискова ескалация.

" Нито една територия на страна не може да бъде добита от друга страна посредством закани и приложимост на мощ. Нарушаването на териториална целокупност, извърешно по принудителен път, не би трябвало да бъде признавано за законно. Организация на обединените нации поддържа суверенитета, единството, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници ", съобщи Гутериш.

Той подчета още, че референдумите в четирите анексирани през днешния ден области, са осъществени по време на война, а вотът на останалите в окупираните територии жители, не може да се приема за действителната воля на хората там. Повече от всеки път би трябвало да работим дружно за слагане на завършек на тази разрушителна и бесмислена война, приключи Гутериш.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР