Анексът към Националния рамков договор между Здравната каса и БЛС

...
Анексът към Националния рамков договор между Здравната каса и БЛС
Коментари Харесай

Подписаха Анексите към НРД

„ Анексът към Националния рамков контракт сред Здравната каса и БЛС включва нови, революционни моменти, и основното е, че в тях се пазят по-добре правата на здравноосигурените пациенти и се основават по-добри условия за заслужен труд на лекарите “. Това сподели през днешния ден при подписването на Анекса в Министерство на здравеопазването ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров. Договорът бе приподписан и от здравния министър проф. Христо Хинков. По думите му зад анекса стои сериозен труд и доста старания на институциите и съсловните организации.

Министърът се върна обратно в годините и уточни, че преди 25 години началото е било доста мъчно, а и той е имал подозрения и съмнения в правотата на определения път на договаряне със съсловието. „ Фактът обаче, че една толкоз демократична процедура като това договаряне устоя толкоз дълго, приказва, че опазването на здравето ни се развива в добра посока и е стабилно “, съобщи проф. Хинков.

Като изключително значими в новия анекс се открояват постигнатите договорености за разширение размера профилактични проучвания в доболничната помощ, улеснение на реда за приемане на посоки, а в болничната помощ – увеличение цената на клиничните пътеки за тежки диагнози и положения.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров уточни, че една от задачите на измененията е да бъдат стимулирани повече лекари да работят в извънболничната помощ, да бъдат подтиквани също по този начин повеч млади лекари да специализират обща медицина. Друго достижение съгласно него е опцията да има най-малък и оптимален престой по клинична пътека при тежки болести като мозъчен инсулт. С измененията към този момент ще бъде допустимо тези пациенти да остават на лекуване 10 дни, а не 4 както до момента, ще бъде дадена опция да се заплатят съответно всички компонети на лекуването - фобринолиза, тромболиза и тромбектомия. 

Д-р Маджаров бе безапелационен, че при последващи преговори, ще се търси възможост този метод да бъде прибавен и за други диагнози в други области на клиничната медицина. Очакванията са и че ще има все по-голям интерес към еднодевните процедури, които са удобства както за пациентите, по този начин и за лечебните заведения.         

Що се относя до болничната помощ, той акцентира коко значими са измененията в заплащането при доста тежки случаи, като да вземем за пример политравматизъм, при които се постанова сложно лекуване - по този начин лечебните заведения към този момент няма да получават възнаграждение единствено за една клинична пътека, а за цялостното лекуване, без значение какъв брой комплицирано е било то и какви лечебни подходи е включвало. 

Според ръководителя на БЛС това ще даде опция на лечебните заведения да получат и повече средства, които по-късно да влагат в съвременна инсталация. По думите му, правилото, от коъто се управлява съсловната организация във връзка с болничната помощ е безапелационният блян в този бранш от ден на ден да се утвърждава високотехнологичната медицина. 

Д-р Маджаров разяснява и тематиката за заплатите на медиците, като акцентира, че е реализирана договореност глобите да се постановат от юни. Той обаче изрази увереност, чее заведения, които и до момента не са успявали да доближат тези заплати, отново няма да могат да се оправят. По думите му глобите ще бъдат единствено за щатовете, за които не са достигнати праговете, заложени в КТД. 

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов съобщи, че когато е защитил вижданията си за развиването на касата като институция е показал като своя първа цел подписването на рамковия контракт и започването на неговото осъществяване.     

" Целта е да има успокоение и ясни правила. С подписването на двата анекса краткосрочните цели са изпълнени, добави Михайлов. По думите му по време на договарянията за двата документа специалистите са се водили от интереса на пациента, заложени са контролни механизми, гарантиращи дейно и по-справедливо разпределение на средствата на НЗОК ", безапелационен бе Станимир Михайлов. 

Според ръководителя на БЗС доктор Николай Шарков, който пък подписа Анекса към НРД за денталните действия от името на организацията, постигнатите договорености в Анекса са сериозна стъпка напред в денталната помощ, която дава доста благоприятни условия на здравноосигурените и на денталните лекари. Предвидени са и 3 млн. лева повече за зъботехнически действия. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР