Анегрет Крамп-Каренбауер Избирането на Анегрет Крамп-Каренбауер за генерален секретар на

...
Анегрет Крамп-Каренбауер Избирането на Анегрет Крамп-Каренбауер за генерален секретар на
Коментари Харесай

Скромната Мини-Меркеле във водеща позиция данаследи германската канцлерка


Анегрет Крамп-Каренбауер

Избирането на Анегрет Крамп-Каренбауер за общоприет секретар на ръководещата партия в Германия я слага във водеща позиция за заместничество на Ангела Меркел като канцлер, откакто прекара по-голямата част от кариерата си в градче на френската граница.

АКК, както постоянно е известна тя, съчетава обществен консерватизъм с леви стопански възгледи и е близка съюзничка на Меркел.

Но поемането на значима национална роля в Християндемократическия съюз (ХДС) е огромна крачка за скромната 55-годишна жена, която до момента беше министър председател на провинция Саар и обича да се облича като чистачка на годишния карнавал преди великите пости.

Наричана " Мини-Меркел " от немските медии, тя поема пост, който Меркел заемаше, преди да стане канцлер, и от ден на ден е считана за неин най-вероятен правоприемник, макар че към този момент е подписана съдружна договорка, която ще задържи Меркел на власт.

След своето избиране в понеделник Крамп-Каренбауер сподели: " В живота на всеки настава време, когато към този момент не е задоволително да сочиш и да казваш, че той или тя би трябвало да направи това, само че ти самият би трябвало да отговориш... Затова слагам себе си в работа на партията. "

В новата си роля тя ще провежда партията, предизборните акции и конгресите, ще поддържа работата на партийната ръководителка Меркел и ще съставлява възгледите на ХДС на открито.

Масово продаваният вестник " Билд " отдава привлекателността на Крамп-Каренбауер на това, че тя е " доста елементарен човек ", с който елементарните германци могат да усетят непосредственост.

Крамп-Каренбауер обаче сподели един път за себе си: " Трудно мога да бъда поставена в рамки. "

Тя притегли вниманието и уважението на своите сътрудници консерватори предходната година, когато реализира решителна победа на провинциални избори, които Меркел дефинира като " сензационни ".

Нейният успех отклони вниманието от Мартин Шулц, който тогава таман беше определен за водач на съперническите социалдемократи, и даде подтик на консервативния ХДС преди федералните избори.

Тя стана първата жена министър председател на Саар и доби популярност през 2012 година, когато се отхвърли от трипартийна коалиция със Зелените и демократичните свободни демократи след едвам пет месеца ръководство.

Този опасен ход разтревожи някои консерватори, само че се отплати, когато тя излезе като победител от последвалите предварителни избори.

По икономическите въпроси тя споделя възгледите на лявото крило на ХДС и е корав покровител на минималната заплата. Преди националните избори през 2013 година тя предложи най-високата данъчна ставка да бъде вдигната на 53 %, заради което Райнер Брюдерле от свободните демократи я назова " социалистка, преоблечена в черно (цвета на ХДС) ".

По публичните въпроси обаче тя е консервативна - опълчва се на рекламирането на абортите, а през 2015 година провокира несъгласие, като сподели, че разрешаването на еднополовите бракове може да отвори вратата за блудничество и многоженство.

Нейният консерватизъм се демонстрира в модерни форми. Тя се е омъжила на 22 години, само че брачният партньор й - някогашен минен инженер, стои у дома, с цел да гледа децата им, до момента в който тя се концентрира върху кариерата си.

" Съпругът ми и аз имаме доста прагматично съглашение през цялото време: който печели повече, работи на цялостно работно време ", сподели един път тя. " Затова си разменихме класическите функции. "

Дъщеря на шеф на учебно заведение

Крамп-Каренбауер е щерка на шеф на учебно заведение и е израснала в католическо семейство. Ходи на черква в неделя и не яде месо в петък.

Крамп-Каренбауер споделя, че не желае ХДС да се придвижва надясно, макар че партията загуби гласоподаватели за сметка на крайнодясната, антиимигрантска партия " Алтернатива за Германия " на изборите през септември.

Тя обаче приканва за по-строг метод към претендентите за леговище, които заблуждават управляващите за своята идентичност, и за по-решителни дейности в региона на депортирането.

Крамп-Каренбауер е корав покровител на квотите за дами в надзорните препоръки на фирмите и трансформира цифровизацията и усилването на връзките със прилежаща Франция в свои обичани планове.

ХДС е изправен пред апели за нови лица в управлението след разочароващия избирателен резултат през септември, когато той остана най-голямата партия, само че не съумя да завоюва болшинство.

" Тя доста добре съставлява един съвременен ХДС ", сподели водачът на младежкото крило на ХДС Паул Цимяк.

Трудовата нравственос на Крамп-Каренбауер, която дефинира себе си като оптимист, впечатли Меркел, когато тя продължи да преглежда съдружните документи, до момента в който лежеше в болница след автомобилна акцидент предишния месец.

Крамп-Каренбауер е живяла през целия живот в западния град Пютлинген с население към 20 000 души. Тя е почитателка на австралийската рок група Ей Си/Ди Си и се гордее, че може да прави чорба от говеждо месо. Определя себе си като хартиен плъх и гледа костенурки като домашни любимци.

Първоначално желала да бъде стопанка и мислела да стане учителка, само че се включила към ХДС, когато била на 18 години, и почнала да учи политология и право.

Започва кариерата си като градски консултант, а по-късно постъпва на работа като консултант по планирането и политиката в локалната конструкция на ХДС, след което през 2000 година става първата жена вътрешен министър на провинция в Германия.

" Няма задача, която да не можете да поверите на Анегрет ", сподели през 2000 година някогашният министър председател на Саар Петер Мюлер.

Крамп-Каренбауер е член на националния изпълнителен комитет на ХДС от 2010 година и е считана за способена във всевъзможни области.

Нейният единствен предходен опит във федералната политика обаче беше в края на 90-те години на 20 век, когато тя размени различен народен представител в долната камара на Народното събрание за към седем месеца, след което загуби това място на изборите през 1998 година

Тя споделя, че не е възнамерявала да прави политическа кариера, само че поредност от " щастливи съвпадения " са й помогнали да реализира това.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР