Ане Франк може би е била предадена от еврейски нотариус,

...
Ане Франк може би е била предадена от еврейски нотариус,
Коментари Харесай

Нова хипотеза: еврейски нотариус предал Ане Франк и семейството ѝ на нацистите

Ане Франк може би е била предадена от еврейски нотариус, който станал осведомител на нацистките окупатори, с цел да избави живота си и фамилията си.

Дълго време се смяташе, че момичето, създател на един от най-известните дневници в историята и фамилията ѝ са разкрити от офицери от Гестапо през 1944 година след информация за скривалището им от неизвестен източник.

Сега обаче един пенсиониран сътрудник на ФБР има вяра, че е разкрил името на мъжа, който е издал къде се крият семейство Франк –

Арнолд ван ден Берг .

През последните шест години, Винс Панкоки, който е работил 30 години за ФБР, разследвайки колумбийски наркокартели, е работил с екип от проверяващи в опит да позволи случая, употребявайки модерни техники за следствие.

Наред с други тактики за следствие, Панкоки и екипът му употребявали изкуствен интелект, с цел да сортират голям брой данни и истински документи в опит да открият кой е предал семейство Франк и в последна сметка всичко довело проверяващия екип до скришен анекс, прикрит зад библиотека.

As investigators dug into the question of who may have betrayed Anne Frank’s family to the Nazis, they began to focus on a suspect who was Jewish and, they say, likely used the information to save himself, his wife, and children from the genocide.
— 60 Minutes (@60Minutes)
Панкоки и екипът му прегледали локални адреси и архиви, с цел да намерят евентуални обвинени, до момента в който не попаднали на мъжът, който имат вяра, че е виновен за откриването на семейство Франк. Те имат вяра, че Ван ден Берг е бил въпросният осведомител и което е още по-изумителното – имат вяра, че

бащата на Ане Ото Франк знаел чудесно какво прави Ван ден Берг .

Арнолд ван ден Берг бил член на Еврейския съвет в Амстердам, основан от нацистите, с цел да следят еврейското население. Всеки съвет имал достъп до цялостен лист с локалните евреи, като религията на нидерландските евреи била записана в акта им за раждане.

Панкоки и неговият екип означават, че Ван ден Берг не е бил изпратен в концентрационен лагер към края на войната, когато нацистите стартират да разпускат еврейските препоръки, и в този момент проверяващите имат вяра, че е съумял да избави живота си и фамилията си, като е предал други евреи. Той умира в Лондон през 1950 година

Арнолд ван ден Берг бил прочут еврейски предприемач, който живеел в Амстердам със брачната половинка и децата си. „ Започнахме изследване и не намерихме Арнолд ван ден Берг или някой от най-близките му родственици в концентрационен лагер “, изяснява Панкоки.

Изглежда Ван ден Берг живеел отворен и спокоен живот, макар че се е намирал в сърцето на окупираната от нацистите Нидерландия, до момента в който евреите към него били отвеждани в лагери. Панкоки прадположил, че той би трябвало да е имал някаква форма на отбрана и въздействие над нацистите.



Има и друго основно доказателство:

записка, която бащата на Ане Ото Франк получил след войната, съответно сочи Ван ден Берг като главен обвинен .

Като член-основател на Еврейския съвет, Ван ден Берг имал достъп до лист с адреси в Амстердам, където би могло да се укриват евреи. „ Няма доказателства, които да демонстрират, че той е знаел кой се крие на някой от тези адреси. Това са били просто адреси, на които се знаело, че се укриват евреи “, изяснява.



За Панкоки няма подозрение, че откриването на семейство Франк от нацистите не е просто съвпадане, а плод на изменничество.

Бившият сътрудник на ФБР признава, че събраните от него доказателства са косвени, само че има вяра, че неговата доктрина е най-правдоподобната до момента и се надява, че новините за откритието му може да накарат скрити детайлности за тайните на Арнолд ван ден Берг да излязат нескрито.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР