Андри Раджоелина от Мадагаскар продължава президентските избори, които биха могли

...
Андри Раджоелина от Мадагаскар продължава президентските избори, които биха могли
Коментари Харесай

Мадагаскар е изправен пред безизходица, след като мнозинството от кандидатите за президент обявиха бойкот

Андри Раджоелина от Мадагаскар продължава президентските избори, които биха могли да му дадат втори мандат, макар че митингите на опозицията вълнуват островната страна и болшинството от претендентите оповестиха протест.

Rajoelina, 49-годишен някогашен DJ, в началото се изправи против 12 съперници за изборите в четвъртък. Но група от 10 претенденти в понеделник обявиха, че няма да вземат участие, потвърждавайки, че изборният развой е цялостен с дефекти. Те насърчиха хората да стоят надалеч от изборните кабини.

Тези, които бойкотират, са група от някогашни политически противници, в това число някогашните водачи Марк Раваломанана и Хери Раджаонаримампианина. Те проведоха мирни шествия из столицата съвсем всеки ден от края на септември, само че силите за сигурност гневно ги потушиха, което докара до съществени пострадвания и десетки арести.

Кандидатите за президент в Мадагаскар приканват протест на изборите при задълбочаване на политическата рецесия

Протестите на острова в Индийския океан се ускориха през последните седмици, защото опозицията, някои църкви и гражданското общество упорстваха за отсрочване. Изборите бяха отсрочени с една седмица от 9 ноември от най-висшия съд на страната, откакто един претендент беше ранен по време на митинги, когато силите за сигурност използваха сълзотворен газ.

Мнозина в Мадагаскар и в интернационалната общественост се надяваха тези избори да скъсат с предишното на оспорвани гласове, преврати и политическа неустойчивост, които характеризират страната от спечелването на самостоятелност от Франция през 1960 година

Но опозицията твърди, че Раджоелина би трябвало да бъде дисквалифициран от изборите, тъй като е получил френско поданство през 2014 година Раджоелина сподели, че е взел двойно поданство, с цел да обезпечи образованието на децата си в някогашна колонизаторска Франция.

Според тълкуването на противниците на по закон Rajoelina е трябвало да бъде лишен от мадагаскарското си поданство, защото е бил пълновръстен, когато е кандидатствал за второ поданство. Въпреки това най-висшият съд на страната се произнесе в негова изгода предишния месец.

Лидерите на опозицията също настояват, че националната изборна комисия не е самостоятелна. Те също по този начин упорстват за основаването на специфичен съд, който да се занимава с изборни разногласия, потвърждавайки, че Върховният парламентарен съд е цялостен със съдружници на Раджоелина.

Президентът ще се изправи против Ситени Рандрианасолоняико, 51-годишен заместител на град Тулеар от IRD на Раджоелина празненство в далечния юг на острова. Той се дистанцира от президента. Той споделя, че е склонен с опасенията на другите претенденти, които бойкотират изборите, само че е избрал да взе участие, вместо да се оплаква в коридорите.

„ Винаги съм склонен с настояванията на колектива от 11, те са обективни. Но аз нямам доверие в политиката на празен стол “, сподели Рандрианасолоняико, богат предприемач.

Също по този начин в бюлетината ще бъде Сендрисън Даниела Радеранирина, 62, която е живяла главно във Франция, с цел да преследва кариера в осведомителните технологии. Той споделя, че се кандидатира, „ с цел да отговори на неотложността на обстановката в страната “.

Счита се, че Радеранирина няма финансови мускули на другите двама претенденти, участващи в четвъртък.

Единадесет милиона души в Мадагаскар са регистрирани в гласувайте.

Оспорвайки неприятния стопански и човешки права, Раджоелина споделя, че е убеден, заявявайки, че „ никой не може да ми отнеме успеха. “

Повечето от 30-те милиона души на Мадагаскар към момента живеят в беднотия в страна, чиято стопанската система е закотвена в селското стопанство и туризма, само че значително зависи от задгранична помощ.

Има спад в броя на децата, посещаващи учебно заведение, а дефицитът на вода и електричество изтезава столицата, съгласно Световната банка.

Водещи локалната неправителствена организация Alliance Voary Gasy споделя, че е необятно публикувана загрижеността по отношение на всеобщото обезлесяване, застрашаващо това, което Организация на обединените нации назовава „ неповторимо биоразнообразие “ на Мадагаскар.

Според петгодишно изследване на локалната неправителствена организация Ivorary, единствено 13% от обещанията на Rajoelina от 2018 година изборите са изпълнени.

Рахоелина за първи път пое властта през 2009 година и беше президент в преходно държавно управление от 2009-14 година, откакто предходният водач, Марк Раваломанана, беше отхвърлен с боен прелом. Той се завърна през 2018 година, когато победи Раваломанана на балотаж.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР