Андрей Мелник, украинският посланик в Берлин, не се въздържа. Подигравайки

...
Андрей Мелник, украинският посланик в Берлин, не се въздържа. Подигравайки
Коментари Харесай

Компаниите се боят от бойкот на потребителите

Андрей Мелник, украинският дипломат в Берлин, не се въздържа. Подигравайки се с рекламния слоган на Ritter Sport, той написа в Twitter на 29 март " Quadratisch, Praktisch, Blut " (квадратни, практични, кръв), заменяйки gut (добри) във фирмения слоган. Няколко дни по-късно украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани в Twitter за протест на производителя на шоколадови десерти, казвайки: " Ritter Sport отхвърля да се изтегли от Русия, базирайки се на " съществени резултати " за компанията. Само че оставането в Русия ще донесе по-лоши последствия, като да вземем за пример съдбовно накърняване на репутацията. "

Компаниите постоянно се преценяват най-малко с някои от тези претенции заради аргументи, несвързани с непосредственото влияние върху финансовите резултати. " Призивите за протест нормално имат доста малко влияние върху продажбите, само че медийното отразяване може да навреди доста на цената на марката ", споделя Брейдън Кинг от Northwestern University в Илинойс. Колкото по-голямо отразяване получава една компания, толкоз по-големи ще са евентуални вреди.
Мотиви да останеш
Семейната компания Ritter Sport, която е на над 100 години, поема риска. Тя се опита да изясни своето решение да продължи бизнеса си в Русия, която е нейният втори по величина пазар след Германия, отговарящ за към 10% от продажбите. Ако спре доставките до страната, доста от нейните снабдители, производители на какао в Западна Африка и Латинска Америка, ще изгубят. " Ние не сме интернационален конгломерат, който може просто да спре някои от комерсиалните си действия тук, с цел да се концентрира към други ето там ", обявиха от компанията. Но даде обещание да приключи рекламирането и вложенията в Русия и да подари всички облаги от продажбите в страната за щедрост.

Това не е задоволително за деятелите, които не престават да приканват за протест, разпространявайки информацията в обществените медии. Те са склонни да се насочват към компании с добра известност, като да вземем за пример Ritter Sport, защото е евентуално техните рецензии да са по-вредни и затова по-ефективни. Последните й старания за възстановяване на имиджа включват обещания да стане въглеродно неутрална до 2025 година, както и да употребява единствено стабилно отглеждано какао от фермери с положително възнаграждение.
Реклама " Призивите за протест нормално имат доста малко влияние върху продажбите, само че медийното отразяване може да навреди доста на цената на марката. " Брейдън Кинг, Northwestern University в Илинойс
" Ritter Sport е артикул с висока степен на ангажираност ", съобщи Колин Фернандо от маркетинговата консултантска организация BrandTrust, което значи, че се чака да съставлява образа на своите клиенти. Продължителното наличие в Русия може да остави противен усет в устата.

Активистите ще се зарадват, че са принудили швейцарския колос Nestlé да промени методите си на деяние както в предишното, по този начин и неотдавна по отношение на бизнеса й в Русия. Най-големият производител на храни в света приключи преди няколко десетилетия настойчивото рекламиране на своята бебешка формула в бедните страни, откакто акция на американски деятели, които твърдяха, че Nestlé попречва кърменето, обиколи света. И откакто в началото отхвърли да напусне Русия, Nestlé отстъпи в края на март, присъединявайки се към над 450 компании, които са напуснали или замразили активността си там, лишавайки руснаците от шоколадовите десерти KitKat и шоколадовата напитка на прахуляк Nesquik. Nestlé ще продължи да предлага артикули от първа нужда, като храни за бебета и лечебни заведения, само че ще подарява облагите на филантропични организации.
Успехът на протеста
Успехът на протеста зависи от метода, по който го мерите, споделя Ерик Волгмут, изпълнителен шеф на Fortune 500. Той може да предизвести шефовете по отношение на техните неправилни дейности, като при Nestlé. Nike също попадна в полезрението на деятели заради обвиняванията, че употребява детски труд за производството на спортното си облекло, което я насърчи да поставя повече грижи за по-далечните елементи от веригата си за доставки. И от време на време може да има значимо финансово влияние. Английско-нидерландският петролен колос Shell, който преди беше цел на митинги срещу сондирането в Арктика, се изправи пред апели за протест през февруари заради поръчката на на ниска цена недопечен съветски нефт. На 8 март Shell разгласи своите планове последователно да се отдръпна от Русия, което ще коства до 5 милиарда $ под формата на отписвания и други загуби.
Реклама
Има възможност всичко това да се размине за Ritter Sport, като репутацията ѝ да бъде единствено леко накърнена. Но е в изпитателен период, предизвести Фернандо. Още едно обществено неодобрение може да ѝ коства скъпо. Бившият любим на немския Mittelstand ще следи деликатно профилите на украинските дипломатически офиси в Twitter.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР