Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели историческа победа на вчерашните президентски

...
Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели историческа победа на вчерашните президентски
Коментари Харесай

Андрес Мануел Лопес Обрадор: Искам да остана в историята като добър президент

Андрес Мануел Лопес Обрадор завоюва историческа победа на вчерашните президентски избори в Мексико, извеждайки за първи път левицата на власт в страната, разяждана от корупция и обхваната от невиждано принуждение, съобщи Франс прес.

Това беше трети опит за 64-годишния Обрадор, именуван кратко АМЛО - от буквите на името му - и той бе сполучлив. Според неокончателните публични данни за него са дали своят вот над 53 % от гласоподавателите, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Напълно осъзнавам историческата си отговорност. Искам да остана в историята като добър президент ", сподели ветеранът на левицата, заобиколен от фамилията си, пред хилядите си поддръжници, събрали се на площад " Сокало " в центъра на столицата Мексико. " Няма да ви отчайвам! ", даде обещание им той.

Бившият кмет на Мексико изпреварва с повече от 30 пункта младия реакционер Рикардо Аная, оглавяващ коалиция от десни и леви сили, и Хосе Антонио Меаде от ръководещата Институционно-революционна партия, който остана трети с огромна разлика. Двамата противници на Обрадор към този момент признаха провалянето си и го поздравиха за успеха. Американският президент Доналд Тръмп също приветства успеха му и изрази подготвеност да работи с него.

В речта пред симпатизантите си Обрадор сподели, че ще резервира данъчната дисциплинираност, ще работи за другарски връзки със Съединени американски щати и няма да конфискува благосъстоятелност, показва Ройтерс.

Първият от десетилетия ляв водач във втората по величина стопанска система в Латинска Америка съобщи, че ще зачита гражданските свободи и че при ръководството му няма да има тирания.

Той повтори предизборното си заричане да ревизира дали е имало корупция в подписаните от досегашното държавно управление енергийни контракти с компании и предизвести, че в случай че има нередности, ще се обърне към Конгреса и до национални и интернационалните съдилища.

В лицето на Обрадор левицата излъчва президент за първи път в актуалната история на Мексико. " Това е исторически ден ", предсказа през вчерашния ден сутринта бъдещият президент, преди да гласоподава в столицата, и даде обещание да прогони " от властта мафията ", свързвана с непопулярния сегашен държавен глава Енрике Пеня Нието, отбелязва Франс прес.

Левицата бележи и невиждан районен триумф, като печели със своята партия МОРЕНА губернаторските постове в шест от девет щата, за които се гласуваше.

За първи път жена - 56-годишната Клаудия Шейнбаум, академик и съюзничка на АМЛО - ще ръководи столицата и нейните над 20 милиона поданици.

Заедно със съдружниците си Обрадор, който ще поеме президентските функционалности през декември, получава болшинство в Народното събрание с най-малко 250 от общо 500 депутатски места.

Вчера мексиканците гласоподаваха за повече от 18 000 изборни длъжности, в това число 128 сенатори.

" Това е народен вихър ", разяснява пред канал " Телевиса " политологът Хесус Силва Ерсог Маркес. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР