Анастас Терзобалиев, експерт по арабските страни и Африка: Пристанището в

...
Анастас Терзобалиев, експерт по арабските страни и Африка: Пристанището в
Коментари Харесай

Анастас Терзобалиев: Заздравяването на политическите и икономически връзки между България и Либия ще донесат дивиденти за страната ни

Анастас Терзобалиев, специалист по арабските страни и Африка: Пристанището в град Бенгази и свободната безмитна зона в град Мисурата и град Бенгази могат да бъдат врата сред Европейски Съюз, Либия и Африка!

Анастас Терзобалиев е роден на 20 септември 1975 година. Има тапия по арабски език и просвета от университета Ал Зейтуна в Триполи и магистърска степен с отличие по Стратегическо обмисляне от Стопанския факултет на СУ „ Климент Охридски “.
Основател и началник в продължение на 17 години на МКРТНИ ЕООД, българска компания, работеща с арабските страни и Близкия изток. От три години сътрудничи в експертно качество на Политическа партия АБВ като консултант по въпросите на Близкия изток и арабските страни. Представлявал Република и взаимно с проф. Георги Спасов, защитил ползите на страната ни в извоювано дело пред Върховния съд на Кувейт.

Как оценявате  срещата сред българския президент, господин Румен Радев, и ръководителя на Президенския съвет на Либия, господин Mохамед Ал-Менфи?

Тази среща, извършена в Шарм-ал-Шейх, слага връзките сред двете страни на ново, по-високо ниво и дава началото на разговор и благоприятни условия за увеличение на комерсиалния продан сред двете страни.

Чрез работата ми с Политическа партия АБВ като специалист по арабските страни (освен визитите, които проведох за Председателя на партията, господин Петков в Ирак, Йордания, Ливан и подписаните там съглашения с парламентарните партии на тези страни в областите  обучение и просвета, както и извършените търговски форуми), ние като политическа партия посетихме няколко пъти и Либия, където към този момент поставихме тези тематики на дневен ред в двустранния разговор сред двете страни. Срещнахме се неведнъж с сегашни и някогашни министри на вътрешните работи на Либия, а също и с министъра на обществените действия и труда, предлагайки съглашение сред двете страни в региона на обществените грижи, касаещо над 50 000 български фамилии.

В София имаше извънреден посланик, господин Муфта Дарени, който управляваше посолството на Либия до месец август 2022 година За късото му време тук като представител на либийската страна от месец април до юни 2022 година, бяха готови с присъединяване на Политическа партия АБВ, пет двустранни съглашения.

Бе основана и работна група, в която аз също бях включен, сред Министерството на туризма на България, представители на българските ведомства и представители на либийското посолство, ориентирана към облекчаването на изискванията за издаване на визите за туризъм, в това число медицински туризъм, на либийски жители. От страна на Министъра на туризма на България към либийската страна бе изпратено предложение за съглашение в областта на туризма.

Г-н Гьоков, Министър на труда и обществените грижи,  предприе основни стъпки по въпросите за Либия, изпращайки офицално искане до посолството на Либия за приравняване стажа на българските експерти, работили в Либия. Бе сформирана и взаимна работна група сред Министерството на труда и обществените грижи на България и посолството на Либия, ръководена от специфичния делегат на Либия, доктор Мохамед Зармух.

В резултат на визитата в България на Председателя на обединените търговско- промишлени покои на Либия, господин Мохамед Раид, на 17 март 2022 година в посолството на Либия бе подписано съглашение с БТПП.

Информация за изискванията на съглашението е публикувана до повече от 180 000 компании във всички региони на либийската страна.

Генерал Стефан Янев, посредством мен и ръководителя на ХТПП господин Янчо Янев, организира няколко диалога с президента на Народното събрание на Либия господин Агила Салех и неговият политически кабинет в качеството си на консултант на президента Радев!
Вече като министър на защитата получи предложение от Либия, проекто съглашение за образование на фрагменти, образование на либиийски студенти във военните учебни заведения и замяна на фрагменти от военната медицина на двете страни, както и предложение Либия да влага в бългърска болница!
Генерал Стефан Янев, направи доста освен в връзките с Либия а и с всички арабски страни!
Неговата работа като политик се отразява постоянно в Либия, Йордания, Ирак, Египет, Тунис както в държавните по този начин и в часните медии което го правя оценка като един от най огромните дивиденти за България!
Аз направих няколко кино лентата за Република България в областа на туризма, балнеолечението излъчени по няколко тв канала в арабските страни, в това число и Либия!
Медии като westnews, Ashur news, al Shirazk, al Dustur, съвсем всяка седмица отразяват Република България!

Бившият министър на енергетиката на България, господин Aлександър Николов, стартира диалози с посолството на Либия по тематиката енергетика. България бе презентирана пред управлението на Националната петролна компания на Либия, като се планираше страната ни да започва взаимни планове с Либия и в тази посока. Смятам, че предходното държавно управление на България постави обилни старания, с цел да издигне на по-високо равнище и засилва връзките сред двете страни.

Срещата на двамата президенти е още едно доказателство за другарството сред България и Либия, подкрепено напълно от представителите на  българските и либийските бизнес среди.

Отскоро Либия има нов дипломат в София, господин Бубакер Саед Салех, и аз ще се веселя, в случай че той и неговият екип продължат да работят за довеждане докрай на тези съглашения сред двете страни.

Какви са връзките понастоящем сред България и Либия?

Отношенията сред България и Либия датират от 50 години насам, още по времето на крал Идрис. От времето на неговото ръководството, в Либия – от границата с Тунис до границата с Египет, общо 1950 км., почти в разстояние на всеки 40 км. имаше българска компания.
Првз годините България е построила в Либия 27 поликлиники и 40 лечебни заведения, като най- огромните от тях се намират в градовете Хомс, Налут и Бенгази. Дело на българските компании са най-големите водни сондажи в градовете Сокна и Уадан.
Част от съораженията на Великата река и  сондажите там, също са направени от българската компания Булгаргеомин, което е вписано в това число в книгата на Юнеско.
Така че България и Либия имат стопански и другарски връзки от десетилетия насам.

Г-н Терзобалиев, а дали Министерството на външните работи на България също подкрепя бизнеса в тези срещи и съглашения?

Трябва да кажа, Министерство на външните работи не са взели участие в нито една среща, като се изключи комисията за визите към Министерството на туризма.


Г-н Гьоков се ангажира персонално към хилядите български медсестри и техните фамилии и с помощта на неговите взаимни старания с министъра на туризма, се пробваха даже и без съдействието на Министерство на външните работи да решат проблема удобно за нашите сънародници.

Откъде идват Вашият интерес и афинитет към арабските страни и Либия? Как се реализират такива триумфи с арабските страни?

Освен че съм израснал в Либия от 12-годишна възраст и приказвам техния език, аз имам удоволствието да познавам културата, обноските и метода на другарство там.
Не е допустимо да бъдеш експерт в арабските страни, в случай че не познаваш  тяхната история и нрав. Аз имам другарства в Либия, които са изграждани в продължение на дълги години и които са скъпи за мене.
Тези другарства мъчно се реализират, те нямат цена. Много рядко някой в Европа може да се похвали с в европейският с такива другарства и контакти.

А в България има ли либийска общественост?

Да, въпреки и неголяма, в България има либийска общественост. Те са част от арабската общественост, която Политическа партия АБВ пробва да сплоти посредством непрекъснати срещи по тематиките обучение, интеграция и просвета. Работата на Политическа партия АБВ с арабската общественост в България бива отразявана в голям брой водещи арабски и европейски медии.
Между другото, водачите на арабските организации в България, поддържаха президента Радев за втори мандат.
Политическа партия АБВ е първата европейска политическа партия, посетила Либия, освен това няколкократно, през последните няколко години, което дава извънреден подтик на връзките сред двете страни.

Какви политически дивиденти дава тази интензивност за България?

Последните събития в посока укрепване на политическите и стопански връзки сред България и Либия сигурно ще донесат редица дивиденти за страната ни.
Тук имам предвид срещата сред Президента на Република България и Председателя на Президенският съвет на Либия, а също и писмото, което показах персонално на Председателя на обединените търговско-промишлени покои на Либия от господин Цветан Симеонов, както и моята среща с Вицепремиера на Либия, господин Катрани преди няколко седмици в Триполи, осъществена дружно с моя сътрудник, господин Михаил Аргатски, Търговски шеф на МКРТНИ ЕООД. 

Г-н Терзобалиев,  разкажете последно за Вашето посещаване в Либия преди няколко седмици?

Да, аз и моят сътрудник, господин Михаил Аргатски (работил като представител на Република България в Ливан, Египет, Сирия и специалист по Близкия изток и арабските страни), посетихме Либия, град Триполи за два работни  дни преди няколко седмици, като частна българска компания.

Представихме писмо до Председателя на Обединените търговски покои на Либия,  господин Мохамед Раид, по отношение на покана от господин Цветан Симеонов за организирането на бизнес конгрес в края на тази година в София.

Там бяхме признати и от Министъра на земеделието и вицепремиер на Либия, господин Катрани, който предложения българските частни и държавни компании да се включат във възобновяване и построяването на Либия.

В допълнение, организирахме публични срещи с Търговския шеф на Националната петролна компания на Либия в Зуйетина и представители на  други държавни институции в Либия.
Не би трябвало да се не помни, че Либия имаше за два мандата дипломат, който бе дойаен на арабските посланици – господин Фараж Ал Секлюл, в това число награждаван от президента Георги Първанов и тоговашният министър на външните работи господин Соломон Паси със специфична грамота за дипломация и принос за политическите и стопански връзки сред двете страни!
Също по този начин, огромният либийски посланик господин Юсеф Зургани провежда през 2013 година първото посещаване на делегация от Република България. Делегацията бе водена от господин Румен Петков и се реализира със съдействието на Международния институт за сигурност, който безплатно даде на Либия стратегия по защита на границите и предложи образование на управлението на Министерството на вътрешните работи на Либия.


Огромна роля за доближаване на връзките сред двете страни има и господин Мудафар Жибрил, който бе извънреден посланик и спомага на България по редица стопански планове.
Посланик Мудафър Жибрил сега продължава да работи от красивият Бенгази по редица стопански планове сред, Либия-България и Европейският съюз!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР