Анализите на Министерството на енергетиката показват, че без ядрени мощности

...
Анализите на Министерството на енергетиката показват, че без ядрени мощности
Коментари Харесай

Росен Христов: Няма как да постигнем енергийна сигурност без ядрени мощности

„ Анализите на Министерството на енергетиката демонстрират, че без нуклеарни мощности не можем да реализираме нито декарбонизация, нито енергийна сигурност. В препоръчаната визия за развиване на електроенергийния бранш служебното държавно управление планува построяването два реактора на площадката на АЕЦ “Белене ” и два в АЕЦ “Козлодуй. “

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред „ БНР “ и добави, че България би трябвало да бъде сериозен и незаобиколим сътрудник в енергетиката.

Според енергийния министър страната ни към момента зависи от Русия за редица елементи и съоръжение за нуклеарната ни централа. Поради тази причина се търсят различни снабдители за дълготраен проект, които могат да доставят това съоръжение. Междувременно България се презапасява с елементи , които могат да се окажат сложни за доставка в бъдеще време. Христов посочи още, че над 40 са детайлите, които се доставят от Русия и са без конкуренция на пазара .

Поради тази причина Министерството на енергетиката ще направи разбор на съществуващото съоръжение на площадката на „ Белене “ и опцията то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за нуклеарна централа.

„ На база на тези механически разбори можем да вземем решение какво да вършим – дали да го използваме като част от нова система, издигната с европейско или американско присъединяване, дали да търсим продажба, или по различен метод това съоръжение да влезе в употреба “ , разясни Христов.

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното държавно управление ще даде този разбор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР