Анализирайки законовите текстове и съдебната практика, в СДС смятаме, че

...
Анализирайки законовите текстове и съдебната практика, в СДС смятаме, че
Коментари Харесай

СДС: Не пипайте закона, а го прилагайте

Анализирайки законовите текстове и правосъдната процедура, в Съюз на демократичните сили считаме, че казусът не е в закона, а в неговото използване. В момента няма нужда от смяна в текстовете на чл.12 от Наказателен кодекс.

Това декларират в публична позиция от Съюз на демократичните сили.

Настоящата редакция на закона дава опция на всеки правомерно да отбрани живота и собствеността си, без да се тормози от наказателна принуда. Както и Конституционният съд отбелязва в своето решение № 19 от 1997г - проникването посредством принуждение или щурм, демонстрира задоволително ясно интензивността и характера на нападението, че да е целесъобразно при този справедлив аршин, да се даде опция на нападнатия се да се отбрани по всевъзможен начин.

На сегашния стадий е належащо съдът да ползва прецизно и непротиворечиво института на неизбежна защита, като съблюдава всички правила, постановени от закона и тълкувателните решения.

Нашата позиция е, че вместо към законодателни промени за неизбежната защита, напъните на държавното управление и ръководещото болшинство следва да се насочат към действителни и работещи политики за справяне с битовата престъпност. Ефективни ограничения в тази тенденция могат да бъдат: обезпечаването на благоприятни условия за бърза връзка (напр. паник бутони) с полиция/112 на уязвимите групи; смяна в наказателната политика, като се плануват ограничения нарушителите да бъдат действително наказвани,

да вземем за пример с общественополезен труд, вместо глоба; бързи процедури за определяне на събитията и отговорността при случаите, свързани с неизбежна защита.

Съюз на демократичните сили е партията, която постоянно е била труженик за неприкосновена частна благосъстоятелност. В законодателната ни активност сме се управлявали от основополагащия юридически и честен принцип, че жителите би трябвало да могат да защитят себе си и своята благосъстоятелност. Благодарение на нас, през 1997г. бе уголемен обсегът на института на неизбежна защита в Наказателен кодекс, посредством прибавянето на нова алинея трета, чиято цел е по-голяма отбрана на жилището на всеки жител.

Като демократична партия, защитаваща към този момент три десетилетия правилата на правовата страна, в Съюз на демократичните сили сме мощно обезпокоени от опцията института за неизбежна защита да се трансформира от защитна в репресивна мярка, оправдаваща насилието и даже отнемането на човешки живот.

Според Съюз на демократичните сили желанието на обществото за разширение на рамките на неизбежна защита идва от наслагваното с години възприятие за безотговорност у нарушителите и неналичието на доверие в правоохранителните институции. Справянето с тези проблеми ще понижи фрапантно и желанието за отплата и наказване "сега и незабавно ", което може да докара до улично правораздаване и разпра.

От Съюз на демократичните сили сме подготвени да предложим механизми и съответни законодателни промени за действителното въвеждане на тези ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР