Анализаторите се сблъскаха със значителни неточности в прогнозите си за

...
Анализаторите се сблъскаха със значителни неточности в прогнозите си за
Коментари Харесай

Страхът от рецесия в САЩ обърка прогнозите за пазарите на петрол през 2023 година

Анализаторите се сблъскаха със обилни грешки в прогнозите си за цените на петрола през 2023 година, основно заради занемаряване на основни фактори като постоянното търсене от страна на Китай и Съединени американски щати, както и възходящата продуктивност на американските шистови кладенци.

Разчитането на прогнозите за икономическия напредък, съчетано с подценяване на въздействието на съкращенията на производството на ОПЕК+, в допълнение способства за неверните преценки.

Волатилността и непредсказуемостта на цените на петрола доближиха нови висоти, както беше разисквано по време на неотдавнашния сегмент на CERAWeek. Тази наклонност допуска смяна на парадигмата в предсказуемостта на петролните пазари, евентуално заради погрешно фокусиране върху съответстващите фактори за прогнозиране.

По време на панелна полемика на CERAWeek основният икономист на ConocoPhillips Хелън Къри посочи неправилното очакване на криза в Съединени американски щати и последващото закъснение на международната стопанска система като главен фактор, способствуващ за отрицателните настроения на петролните пазари. Въпреки това догатката, че икономическият спад е директно обвързван с пониженото търсене на нефт, не регистрира присъщата нееластичност на петрола като стока.

За разлика от по-еластичните артикули, като да вземем за пример модата, търсенето на нефт остава релативно незасегнато от икономическите спадове заради разнообразните му приложения. Анализаторите бяха сюрпризирани от непредвидените трендове както в търсенето, по този начин и в предлагането, изключително от устойчивостта на китайското търсене и забележителната работливост на шистовите кладенци в Съединени американски щати.

Международната организация по енергетика (МАЕ) и други прогностични организации неведнъж предвидиха спад в търсенето на нефт заради все по-широкото разпространяване на електрически автомобили. Въпреки рекордните продажби на електрически автомобили тези прогнози не се сбъднаха, което накара пазарните участници да слагат под въпрос надеждността на сходни прогнози.

По сходен метод нарасналото внимание към китайския стопански напредък засенчи други значими аспекти на пазара, което докара до неправилни схващания по отношение на трендовете в търсенето на нефт. Противно на упованията, китайската стопанска система остана постоянна, само че въпреки всичко не реализира плануваните темпове на напредък, което подведе както анализаторите, по този начин и търговците.

Освен това напредъкът в хоризонталните сондажни техники в шистовата промишленост на Съединени американски щати надвиши упованията, което докара до невиждано нарастване на продуктивността на сондажите. Енергийната осведомителна администрация (EIA) и Международната организация по енергетика (IEA) бяха сложени в неудобно състояние, защото техните прогнози непрекъснато подценяваха добива на шистов нефт.

Освен това въздействието на съкращенията на производството на ОПЕК+ беше подценено, защото анализаторите не съумяха да отчетат забележителното им въздействие на фона на упованията за по-слабо търсене. Едва в последно време пазарът призна динамичността на стягане на предлагането, което докара до преразглеждане на прогнозите за търсенето от организации като МАЕ.

Тези непредвидени развития слагат под въпрос общоприетите схващания и акцентират нуждата от по-нюансиран метод към прогнозите за цените на петрола.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР