Анализаторите предвиждат, че президентът на ЕЦБ Марио Драги ще обяви

...
Анализаторите предвиждат, че президентът на ЕЦБ Марио Драги ще обяви
Коментари Харесай

Въпросителнитe пред Марио Драги преди срещата на ЕЦБ

Анализаторите плануват, че президентът на ЕЦБ Марио Драги ще разгласи понижаване на сумата за изкупуване на облигации в чевтъртък

© Francois Lenoir Още по тематиката
ЕЦБ обмисля да понижи програмата си за тласъци на половина

Централните банкери са разграничени по кое време да приключат с поддръжката на стопанската система на еврозоната
15 окт 2017
Волфганг Шойбле предизвестява за задаваща се нова финансова рецесия

В изявление за Financial Times отиващият си немски финансов министър споделя, че растежът на държавните и частните задължения насърчава основаването на нови балони
9 окт 2017 Напрежението за Марио Драги се повишава преди предстоящата среща на ЕЦБ по-късно през седмицата, написа Financial Times. Президентът на централната банка ще би трябвало да разгласи в четвъртък какво е бъдещето на програмата за изкупуване на облигации.

Какви са упованията

Досега управлението на банката не даваше съответен отговор, а на няколко пъти изпрати и смесени сигнали по отношение на тласъците за стопанската система. Сега Драги най-вероятно ще разгласи, че програмата ще бъде свита, само че не и изцяло спряна.

Големият въпрос пред него и ЕЦБ е по какъв начин това да се случи, без да има огромна реакция от страна на тържищата. Програмата стартира през 2015 година и в продължение на над две години бяха изкупувани по 60 милиарда евро облигации всеки месец. ЕЦБ напечата над два трилиона евро поради програмата. Сега анализаторите са на мнение, че програмата ще бъде понижена на половина или даже до 20 милиарда евро на месец. Ако намаляването на програмата премине сполучливо и без земетресения, тя би трябвало да бъде изцяло спряна в обозримото бъдеще.

Интересът на вложителите

За вложителите и търговците най-важното в решението на ЕЦБ ще бъде какво значи намаляването на парите за еврото и фондовата борса. Според стратезите на холандската банка ING " ЕЦБ ще разгласи измененията допустимо най-тихо, с цел да има допустимо минимум въпроси по отношение на повдигането на лихвите и бъдещето на еврото ". Опасенията за Драги са, че даже и най-малката смяна по програмата ще оскъпи още повече еврото. Това е проблем за ЕЦБ, тъй като банката не съумява да се оправи с задачите си за повдигане на равнището на инфлация, и се надява, че това ще се промени през идната година.

Поскъпването на еврото е една от най-силните трендове за 2017 година, като от началото на годината цената му по отношение на $ се е вдигнала с 12.4%. През последните седмици се следи едва превръщане на тренда, главно поради изборния сезон на Стария континент и упованията за данъчна промяна в Съединени американски щати. Въпреки това всички промени по политиката на ЕЦБ сигурно ще би трябвало да се съобразят с цената на еврото и настроенията на вложителите.

В случай че ЕЦБ вземе по-слаби ограничения от предстоящите, най-вероятно повдигането на главния лихвен % също ще бъде отсрочено за 2019 година Това би оставило централната банка по-назад, в сравнение с Федералния запас и Bank of England. В Съединени американски щати към този момент беше вдигната няколко пъти лихвата, до момента в който във Англия Марк Карни разгласи проектите лихвеният % да бъде вдигнат за пръв път от години в края на 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР