Анализатори предупреждават, че Балканите са се превърнали в бойно поле

...
Анализатори предупреждават, че Балканите са се превърнали в бойно поле
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Балканите са бойно поле на фона на една нова Студена война

Анализатори предизвестяват, че Балканите са се трансформирали в полесражение на фона на една нова студена война. Русия, настояват те, уголемява въздействието си и усилва етническите напрежения в страни, които се надяват да се причислят към Европейски Съюз, се споделя в публикация на в. "Ню Йорк Таймс ", представена от гръцкото издание "Катимерини " и Българска телеграфна агенция.
Според откривателя от института по интернационалните връзки в Прага Марк Галеоти, след съгласувания отговор на Запада на отравянето на някогашния съветски разузнавач във Англия, "Балканите получават по-голяма стойност ".
На Балканите борбата с Русия може да посее нова неустойчивост на фона на жестоката война от 1992-1995 година, довела до разпадането на някогашна Югославия. В Сараево доста от източниците на войната са отстранени. Но Босна и Херцеговина към момента съставлява едно нежно образувание, подложено на тестване, нещо, от което Русия се пробва да се възползва.
Бидейки запазен по отношение на съветската интервенция, Европейски Съюз настоя за фундаментални структурни промени в Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания и Косово, с цел да може тези страни да получат участие. Но, откакто Англия потегли да се отдръпва, а Русия се възползва от пропукванията в региона, Европейски Съюз създаде обстоен проект за Балканите.
Русия даде да се разбере, че счита за неприемливо ново разширение на НАТО към Западаните Балкани. Според Марк Галеоти Русия се пробва да се настани в региона, политически и стопански, а след това да придвижи своето въздействие, откакто тези страни получат участие в Европейски Съюз, счита анализаторът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР