Анализатори от Bank of America назоваха 8-те основни рискови фактори

...
Анализатори от Bank of America назоваха 8-те основни рискови фактори
Коментари Харесай

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Анализатори от Bank of America назоваха 8-те съществени рискови фактори съгласно тях, които могат през идващите месеци да доведат до мощни съмнения при цените на петрола с повече от 20%, написа Business Insider.

Да разгледаме тези фактори

1.Най-силният фактор е задаващата се световна криза, за която загатват данните за индустриалната интензивност в доста страни. В разследване на което може да се чака спад на търсенето на нефт с повече от 1 милион барела на денонощие, което от своя страна ще докара до цена на вид Btent от към 75 $ за барел.

По-конкретно, за идно стесняване на производството е индикатор показателят на бизнес интензивността (PMI) в производството, като за редица страни цената му е покрай прага от " 50 ", който служи като " вододел " сред рецесията и стопански напредък.

2.Иранската нуклеарна сделка ако бъде възобновена, на петролния пазар ще излязат спомагателни до 1 милион барела на денонощие, тъй че цената на нефта краткотрайно ще падне с $10-15 за барел. Макар че ОПЕК+ евентуално ще реагира на това много бързо, като други членове ще понижат своя дял от добива.

3.Енергийната рецесия в Европа, обвързвана с недостига на природен газ, води до повишаване на търсенето на нефт. Според анализатори, на фона на бързото повишаване на цените на газа и електрическата енергия в цяла Европа, както и понижаване на доставките на газ по газопровода " Северен поток 1 " до съвсем нула, ще настъпи заменяне на горивото, и Европа и Азия могат да стартират да употребяват където е допустимо петрол, вместо въглища и природен газ.

4.Рисковете в сферата на нефтопреработката са свързани с това, че доста рафинерии в света в този момент работят с понижен потенциал, с общо към 2 милиона барела на денонощие по-малко спрямо 2020-2021 година, заради всеобщо недофинансиране.

Всичко това основава " главоболия " на ОПЕК+, защото увеличените доставки на недопечен нефт за рафинериите ще влошат съществуващите несъответствия в доставките на нефтопродукти (нафта, бензин, дизел, мазут), само че в това време свиването на доставките може да докара до повишение на цените.

5.Разликата в цените сред " леки " и " тежки " сортове петрол също води до затруднения. По-специално, става въпрос за такива петролни артикули като бензин, дизелово гориво и мазут, което заплашва да подтикне ОПЕК+ към понижение на производството, което пък води до следващ скок в цените на петрола.

Например, разликата в цената на " лекия " и " тежкия " нефт е повишена от 3,5 $ за барел преди 2 години, до 12 $ за барел понастоящем за вид WTI в Кушинг.

6.Геополитическата непредвидимост в Ирак и Либия заплашва да увеличи цените на петрола, като следствието от това ще е напън върху решението на петролния картел за размерите на добива.

7.Стратегическите петролни резерви като цяло, понижиха внезапно през последните месеци. А през октомври Съединени американски щати би трябвало да завършат освобождението на нефт от своя стратегически петролен запас, и по тази причина на пазара скоро може да се стигне до недостиг на петрол, което ще се отрази на добива на ОПЕК+.

8.Китай, вторият по величина консуматор на нефт в света, още веднъж наложи блокиране в страната поради Covid, което докара до спад в търсенето и понижение на цените на нефта. Но има вяра, че през октомври Китай ще стартира облекчение на антиковид политиката си, и тогава търсенето на петрол незабавно ще нарасне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР