Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята

...
Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята
Коментари Харесай

Ново изследване подкрепя теорията за извънземен произход на водата

Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от метеорита Рюгу в границите на японска галактическа задача, поддържа теорията за извънземен генезис на водата. Това съобщи Франс прес като се базира на изследване, оповестено в сп. " Нейчър астронъми ".

Според проучването, в което вземат участие японски и задгранични експерти, метеоритите от вид С като Рюгу, " богати на летливи и органични субстанции ", биха могли да бъдат един от главните източници на вода на Земята.

" Преносът към нашата планета на летливи субстанции, т.е. на органична материя и вода, към момента е предмет на доста полемики ", напомнят създателите на изследването. Според тях обаче органичната материя, открита на Рюгу, " евентуално съставлява значим източник на летливи субстанции " в допълнение към други евентуални източници, като да вземем за пример слънчевия вятър.

Частиците, донесени от Рюгу, " безспорно са измежду минимум нечистите материали от Слънчевата система, налични за лабораторни изследвания. Продължаващите проучвания на тези скъпи проби сигурно ще разширят разбирането ни за ранните процеси в Слънчевата система ", пишат създателите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Открит през 1999 година, Рюгу, което на японски значи " замък на дракона ", се намира на повече от 300 милиона километра от Земята и е с диаметър, по-малък от 900 метра. Учените считат, че част от материята на този метеорит се е образувала към пет милиона години след раждането на нашата Слънчева система и не се е нагрявала над 100 градуса Целзий.

През 2019 година японската сонда " Хаябуса-2 " съумя да събере 5,4 мостри от Рюгу. Капсула, съдържаща този извънредно скъп товар, се завърна на Земята в края на 2020 година с обещанието да даде нови сведения за произхода на живота на нашата планета.

През юни друго японско проучване разкри съществуването в тези проби на аминокиселини - молекули, които са в основата на живота, защото са способни да образуват протеини, като се комбинират между тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР