Анализът на нуждите за изграждане на Национална детска болница да

...
Анализът на нуждите за изграждане на Национална детска болница да
Коментари Харесай

Депутати: Външни експерти трябва да структурират данните за детското здравеопазване

Анализът на потребностите за създаване на Национална детска болница да бъде направен извън въз основата на положителните европейски практики. Около това се сплотиха както представители на разнообразни Неправителствени организации, които работят по тематиката от години, по този начин и представители на Министерството на здравеопазването, Българската педиатрична асоциация, здравни юристи и консултанти по време на публичната полемика, инициирана от „ Демократична България “ през днешния ден в Народното събрание.

„ Невъзможно е напълно външна компания да сътвори справедлив разбор без присъединяване на Министерство на здравеопазването. Данните са налични. Министерство на здравеопазването би трябвало да може да сътвори стройна организация за разбор на тези данни, можем да подпомогнем с външни европейски консултанти, които да структурират разбора. От това зависи по какъв начин ще се структурира детското опазване на здравето изобщо “, заключи доктор Александър Симидчиев.

Д-р Симидчиев обаче акцентира, че би трябвало да се има поради, че има свръххоспитализации на децата. „ Има 100 000 хоспитализации на деца от 0 до 1-годишна възраст на годишна база, в случай, че на година се раждат сред 50 000 и 60 000 деца “, сподели той.

Председателят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев съобщи, че е належащо превръщане на пирамидата. „ Ресурс има задоволително. Правилното разходване на средствата ще ни разреши да имаме доста планове като този за Националната детска болница “, сподели той.

Според депутата от „ Демократична България “ Кремена Кунева за разбора ще е нужна към година и половина, а към 4 години ще са нужни за построяването на структурата. „ В тези години специалистите ще могат да работят по другите проблеми, както и да се изградят фрагменти “, сподели тя.

Страните се сплотиха още, че всички проблеми за детското здраве, изразени на днешната среща, както и позицията на всяка от страните, ще бъдат показани документално и предадени на министъра на опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР