Анализът е съставен от бонския Институт за професионално образование (BIBB)

...
Анализът е съставен от бонския Институт за професионално образование (BIBB)
Коментари Харесай

Кои ще са най-търсените професии в Германия през следващите 20 години?

Анализът е формиран от бонския Институт за професионално обучение (BIBB) и Институтът за проучване на пазара на труда и кариерното развиване в Нюрнберг, написа

Специалистите считат, че на немската стопанска система ще са нужни 2 години, до момента в който се възвърне след локдауна и другите ограничавания. Независимо от всички негативни последици, свързани с пандемията, специалистите считат, че решаващите фактори за развиването на немския пазар на труда ще са други: демографската обстановка и структурните промени в стопанската система. Как това ще се отрази на кадровата политика?

Няколко трендове

В своите прогнози за околните 20 години учените от Бон и Нюрнберг регистрират няколко трендове, които ясно се виждат и в този момент. Първата е демографската. Населението на Германия към 2040 година леко ще нарасне – до 83,7 млн. души. Продължителността на живота се усилва, заради което популацията в трудоспособна възраст ще намалее с 5,2 млн. души.

Това значи, че обществото ще придава все по-голямо значение на въпросите, свързани със опазването на здравето, а медиците и личният състав, който се грижи за заболели и възрастни хора, ще бъдат доста търсени. Застаряването на популацията ще докара до такава степен, че към 2040 година ще има максимален брой хора, заети в специалности, свързани с здравните и обществени грижи.

През последните години структурата на заетостта в Германия стартира да се трансформира – следи се еволюционен отлив от промишлеността към сферата на услугите. В бъдеще тази наклонност ще се усили. Затова в преработващата индустрия ще са нужни съкращения на близо половин милион работни места. Експортът, а и автомобилостроенето също ще са принудени да се преценяват с новите действителности.

Наблюдаваният в този момент взрив в строителството, съгласно прогнозите на откривателите, ще отслабне в дълготрайна вероятност. Причината още веднъж е на демографията – към този момент няма да има потребност от толкоз доста нови къщи и жилища. В резултат от това ще намалее и търсенето на строителните специалности. Сходна наклонност ще се следи в производството на артикули, както и в търговията на дребно, до момента в който търговията в интернет ще се разраства. Понижено търсене на фрагменти се чака и в автосервизните услуги.

Регионални специфики

В другите немски провинции има прекомерно разнообразни обстановки по отношение на недостига или остатъка на трудови фрагменти. Интересни са и данните за това в кои трудови сфери има най-висока районна претовареност. На север най-вече заети има в селското и горското стопанство, както и в риболова.

В южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг доминират хората, заети в преработващата индустрия. В Източна Германия – в строителството, обществените грижи и административното ръководство.

В Берлин, както и в Хамбург, най-големият дял от хората са заети в бизнес услугите. В немската столица има и по-висок дял от междинния за страната на експерти, работещи в областта на развлекателния бизнес, пътуванията и образованието, както и в креативните специалности.

Като регистрират районните специфики, създателите на отчета предсказват, че съкращенията в промишлеността ще доведат до понижаване на работните места най-много в Източна Германия, като се изключи Берлин, както и в южните елементи на страната. В Северен Рейн-Вестфалия и Заарланд ще намалеят фрагментите, заети в областта на металообработването. Структурните промени няма да се отразят на Берлин и Хамбург – там броят на хората с трудова претовареност ще нараства.

Пазарът ще става все по-труден

Има и една област, която ще излезе напълно печеливша от структурните промени – цифровизацията и осведомителните технологии. И в този момент в Германия има дефицит на експерти в тази сфера, а търсенето на IT-кадри ще се усили в допълнение.

Намирането на подобаващи фрагменти за сфери като мехатрониката, енергетиката, електротехниката, осведомителните и информационни технологии, медицината, здравната техника ще става все по-сложно в бъдеще. Засилено търсене на медици сега има в Източна Германия, в Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц.

Специалисти по мехатроника и електроника се търсят в Бавария и в източните провинции, а програмисти - в Берлин, Хамбург и Саксония.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР