Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Пукнатините в бъдещата

...
Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Пукнатините в бъдещата
Коментари Харесай

Хем ще управляват заедно, хем са във фактическа раздяла

Анализът е препубликуван от Заглавието е на " Дневник ".

Пукнатините в бъдещата управническа коалиция в България стартират да личат още при наливането на основите ѝ: съдружното ръководство се договаря на двустранни срещи, на двустранна основа ще бъдат подписани и съдружни съглашения.

Формацията " Продължаваме промяната " (ПП), която ще получи първия мандат за сформиране на държавно управление, ще подпише съдружни съглашения поотделно с всяка от останалите политически сили в бъдещото ръководство - обединяването " Демократична България " (ДБ), партия " ИТН " (ИТН) и обединението " Българска социалистическа партия за България ". Новината за този чудноват вид уреждане заяви бъдещият министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков в предаването " Политкоректно " на БНР - с аргумента, че всеки от бъдещите участници във властта поема ангажимент към мандатоносителя.

Заедно във властта, поотделно за смяната

Това е опит да се избегнат рецензиите към Демократична България и Има Такъв Народ, чиито водачи обществено бяха декларирали, че няма да се коалират с партии на статуквото като ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Макар в реалност да го вършат, официално излиза, че се съюзяват единствено с Политическа партия - макар че и четирите политически сили ще подпишат документ с един и същи текст, в който са заложени политиките на бъдещото взаимно ръководство, утвърдени от всички тях. Индиректно това бе доказано от ген. Атанас Атанасов от ДСБ - една от трите партии в " Демократична България ", с думите му пред Българска национална телевизия, че " Демократична България " не договаря с Българска социалистическа партия, а единствено и само с най-голямата парламентарна мощ " Продължаваме промяната ".

Политическото двуличие е много транспарантно поради обстоятелството, че експертни групи на четирите политически сили преговаряха дружно в продължение на пет дни по политиките на бъдещата коалиция, които да положат основата на бъдещото съдружно съглашение. Аргументът, че водачите на Демократична България и Българска социалистическа партия са в оставка, не устоя поради неизбежния факт, че точно те ще положат подписи, откакто документът е координиран с груповите органи на ръководство на обединенията. Това се чака да стане тази седмица.

За Кирил Петков методът, по който ще се подпише съглашението, е условност, която няма " голямо значение ". Но това е показателно за връзките в бъдещата власт. Излиза, че хем ще ръководят дружно, хем са във фактическа разлъка отпреди взаимното общуване - имайки поради признанието на Петков, че досега не е имало обща среща на водачите на партиите в бъдещата коалиция, а той и Асен Василев са се срещали с всеки поотделно.

Разделителните линии стават забележими и с анонса на Кирил Петков, че механизмът за координиране в обединението ще бъде следният: Съвет на специалистите, а " когато има проблем, който не може да бъде решен от специалисти, да се качва на лидерско равнище ". Синхронът се провежда и координира от мандатоносителя, съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната ".

Но щом водачите не желаят да се съберат даже за стратегическите разисквания и процеса на обмисляне на 4-годишния си мандат, какъв е шансът да го създадат за разрешаване на настоящ проблем? Това не е добър сигнал за доверието им в трайността на съюза.

Всеки самичък си оре равнищата

Разпределението на министерските кресла в бъдещия кабинет още не е оповестено, само че правилото на деяние на министерствата стана прочут. Всеки министър си назначава самичък екипа. Независимо от коя партия е пристигнало предлагането за министър, всеки си носи отговорността за политиката, която ще организира, изясни Кирил Петков по БНР.

Това значи, че всяка от четирите политически сили предлага, който откри за добре - и никой от останалите няма да оспори този избор. (Изглежда, че не би имало спънка водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да наложи за министри някои от остарялата позитанска армия, познати от предходни ръководства. А " Продължаваме промяната " - да предложи на министри от служебното държавно управление постове в постоянното, даже някои от тях да не се одобряват от останалите политически сили в обединението.)

Аргументите, показани от Петков в интерес на това решение, са в действителност резултатите, реализирани от него в държавната Българска банка за развиване (ББР). " В случая с ББР, когато реализирах някакви резултати, беше, че си пристигнах с мой екип ", изясни той. По времето, когато той беше длъжностен министър на стопанската система (макар че решението на Конституционния съд заличи де юре тази част от биографията му), бяха разкрити огромните заеми, получени от осем компании, при преференциални условия, които съставляват над 80% от всички раздадени от ББР заеми. Впоследствие бяха изменени уставът и управлението на банката, въведен беше и таван от 5 милиона лв. за заемите.

Решението всеки министър да е селекционер на екипа си на процедура значи това: всяка партия - със свое министерство. Това основава заплаха от парцелиране на властта, без значение от задачите в съдружното съглашение.

Предстоят сложни месеци на едно ръководство с политически водачи, които даже не желаят да седнат дружно на масата - макар че споделят отговорности за ръководството на страната. А най-тежките проби даже не са почнали.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР