Анализът е препубликуван от В последните седмици главният прокурор Иван

...
Анализът е препубликуван от В последните седмици главният прокурор Иван
Коментари Харесай

Игра на трупчета. Как Гешев сам разкри, че прокуратурата се бърка в политиката

Анализът е препубликуван от

В последните седмици основният прокурор Иван Гешев повтаря, че се бори против " скрит план против страната ", задействан от " политическата мафия ". Мнозинството в Народното събрание на собствен ред убеждава, че задачата е реформиране на прокуратурата, тъй че тя да не бъде употребена повече като " бухалка ".

И двата лагера обаче употребяват познати за публиката способи, които ускоряват подозренията, че нито основният прокурор, нито партиите в действителност целят очистване на опциите за политическа приложимост на прокуратурата.

 Сарафов: Прокуратурата и политиката би трябвало да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели Сарафов: Прокуратурата и политиката би трябвало да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели

Дори в противен случай - самото държавно обвиняване показва по какъв начин се задействат каузи " на трупчета ", а в Народното събрание се сглобяват бързи, само че толкоз несигурни болшинства, че никой не би могъл да предвижда какъв тъкмо ще бъде крайният резултат от декларирания курс за конституционна промяна.

Какво се случи до момента

Доскоро основният прокурор Иван Гешев и депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи взаимно си даваха хрумвания за правосъдна промяна. Заедно те бранеха към този момент несъществуващото профилирано правораздаване и споделяха, че европейските рецензии за корупцията в България се базират повече на " доноси ", в сравнение с действителни обстоятелства.

През май обаче всичко това се промени. След като кортежът на Гешев стана, той отпътува в чужбина, а в отсъствието му се разви един колкото неочакван, толкоз и мълниеносен развой. Първо заместникът на основния прокурор Борислав Сарафов обществено се обърна против него, по-късно ГЕРБ и Движение за права и свободи се оповестиха за оставката му, а най-после шестима от досегашните му съидейници във Висшия правосъден съвет (ВСС)

Този синхрон сред основни фактори в прокуратурата, Народното събрание и Висш съдебен съвет сложи Гешев в нова обстановка. За първи път от началото на мандата си в края на 2019 година той се оказа без най-верните си съдружници, с които до неотдавна дружно оборваха " опорките " за неговата безконтролност. Изведнъж основният прокурор се оказа " предаден " и той отвърна със закана, че ще " се бие ".

Резултатът беше разкритие на взаимната взаимозависимост сред политическата власт и основния прокурор и нейното директно проявяване в хода на съответни каузи. Разследвания, висящи от години, за броени дни се снабдиха с оферти за събаряне на имунитети на основни политически фигури. В Народното събрание пък за седмица беше признат за който Европа безрезултатно настояваше от 2009 година насам. Като бонус мина и корекция за по-лесното му предварително освобождение.

Всичко това се разви на фона на сформирането на новото ръководещо болшинство сред " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, измежду чиито съществени цели е таман правосъдната промяна. Дори наличието на Движение за права и свободи стана политически задоволително, откакто персонално глобеният от Съединени американски щати за корупция по закона " Магнитски "

Самопризнания и имунитети

Междувременно се прокраднаха и няколко самопризнания от съществени фигури в този сюжет. Първо Гешев даде да се разбере, че е имал не един и двама другари в и към ГЕРБ, от които в този момент се усеща " предаден ".

Спомена един път и Движение за права и свободи, от което не е очаквал " безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с изменничество ". Но по-късно никой от придвижването не се снабди с искане за събаряне на имунитет, за разлика от сътрудниците им в ГЕРБ.

" Всичко това, което се случи, доста ясно онагледява страната, в която живеем. И опорките, и хибридните офанзиви против прокуратурата - това, че аз съм всевластен. [] Това, че вардя ГЕРБ и Движение за права и свободи, и някои други ", сподели Гешев на 15 май, обобщавайки, че " това разруши опорката за това, че аз съм безотговорен, всесилен ".

Макар основният прокурор да продължава да повтаря тезата си, че е просто " административен началник на административни ръководители " и не се меси директно в хода на съответни каузи, за всички стана явно по какъв начин внезапно прокурори му предложиха да изиска имунитетите на договарящите за държавно управление Бойко Борисов и Кирил Петков.

 Прокуратурата предлага на Гешев да изиска имунитета и на Кирил Петков Прокуратурата предлага на Гешев да изиска имунитета и на Кирил Петков

Това предизвика и самопризнание от водача на ГЕРБ. Докато съставянето на държавно управление с мандата на ПП-ДБ към момента се договаряше, той сподели пред публицисти в Народното събрание, че е платил " цената на втория мандат със правосъдната промяна ".

" Съдебната промяна си има цена - от 2009 година правосъдна промяна няма. В момента, в който ние приехме закона, в който има надзор над основния прокурор, внезапно се раздвижиха със страшна мощ ", разяснява Борисов. Това се случи ден откакто прокуратурата предложи на Гешев да изиска имунитета на някогашния министър председател поради делото " Барселонагейт ".

Барселона, пачки и кюлчета

Става въпрос за българското следствие по проблема с така наречен къща в Барселона, по който испанските управляващи подозират присъединяване на Борисов в скица за пране на пари. Прокуратурата води това дело към този момент към 3 години, през които доста време лиши

На 15 май Гешев сподели, че до момента в който е отсъствал, Сарафов е упорствал това следствие да бъде прекъснато, макар че съгласно Върховната касационна прокуратура (ВКП) " прогнозният му период " е до края на годината. Две седмици по-късно стана ясно, че делото е напреднало много по-бързо и до основния прокурор към този момент е отправено предложение за искане на имунитета на Борисов. Последва и публично искане от Гешев до Народното събрание.

 Гешев изиска имунитета на Борисов, с цел да му бъде повдигнато обвиняване Гешев изиска имунитета на Борисов, с цел да му бъде повдигнато обвиняване

Държавното обвиняване толкоз се засилва по този проблем, че по-рано тази седмица Гешев даде на депутатите и нови доказателства, измежду които има данни, уличаващи непосредствено Борисов в незаконната скица, заяви уеб сайтът " Биволь ".

Междувременно имаше развиване и по различен случай, обвързван с водача на ГЕРБ. На 26 май " Биволь " заяви, че Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила по-рано през май инспекцията за фотосите от спалнята на Борисов, на които се виждат. Гешев незабавно реагира с конкретизиране, че това се е случило, до момента в който той е бил в чужбина и е бил заместван от Сарафов. А по-късно инспекцията беше обновена от Софийската апелативна прокуратура (САП).

 Прокуратурата предлага да се изиска имунитетът на народен представител за блудничество с дете Прокуратурата предлага да се изиска имунитетът на народен представител за блудничество с дете

Преди разрива сред Гешев и Борисов, този случай също се движеше в прокуратурата много по-бавно. Неотдавна даже имаше разобличаване на Антикорупционния фонд, че прокуратурата е скрила обстоятелството, че част от сниманите 500-еврови банкноти в действителност съществуват.

АЕЦ " Белене " и погрешна декларация

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също стана обект на прокурорска интензивност. Неговият имунитет също беше препоръчан на Гешев за поискване от Народното събрание, само че той върна предлагането, тъй като " не е задоволително стимулирано ". Тази седмица Добрев стана единственият народен представител от ГЕРБ, който не поддържа държавното управление с министър председател Николай Денков и мандат на ПП-ДБ.

 Гешев няма да внася искане за събаряне на имунитета на Делян Добрев Гешев няма да внася искане за събаряне на имунитета на Делян Добрев

Добрев беше министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013). Става въпрос за обвинявания, свързани с така наречен дело за АЕЦ " Белене ", по което Добрев в началото беше измежду разследваните, само че преди две години изненадващо отпадна от обвинителния акт, който беше импортиран в съда.

Засега последният имунитет, станал цел на прокурорски интерес, е този на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков. Причината е подадената от него декларация преди назначението му за длъжностен министър от президента Румен Радев през 2021 година, в която споделя, че няма двойно поданство. Конституционният съд (КС) обаче постанови, че указът на Радев за назначението на Петков е противоконституционен, тъй като към оня миг той е бил и български, и канадски жител.

Казусът към този момент беше обект на инспекции в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, само че те отхвърлиха да образуват следствие против Петков. Въпреки това в този момент Софийската районна прокуратура внезапно откри учредения имунитетът му да бъде пожелан.

" Осемте джуджета " и Пеевски

Активизирането на прокуратурата по остарели каузи, за чийто ход няма публична информация от дълго време, засегна и аферата " Осемте джуджета ", по която главен обвинен е някогашният началник на столичното разследване

Той изчезна и беше разгласен за търсене, а през това време някогашната му брачна половинка го упрекна обществено в редица закононарушения, заявявайки, че в никакъв случай не е виждала Гешев и Пеевски при Еврото. Сарафов и някогашният участник в схемата " Осемте джуджета " обаче споделиха, че Гешев е бил чест клиент при Петров.

Макар общото минало на Петров и Пеевски да е обществено описвано, към този момент нито прокуратурата, нито политиците са споделяли някакви съмнения за връзка на депутата от Движение за права и свободи с този случай.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР