Анализът е препубликуван от страницата на (БИПИ).Ние не търсим краставичар

...
Анализът е препубликуван от страницата на (БИПИ).Ние не търсим краставичар
Коментари Харесай

Странните опити за кадруване в последния парламент

Анализът е препубликуван от страницата на (БИПИ).

" Ние не търсим краставичар в действителност - склонен съм, не търсим подобен човек, само че всички сме знаели доста добре по кое време изтича мандатът на този шеф на Българска народна банка. Разбирам да ми кажете в този момент, че променяме в ход условията, които са за шеф на Българска народна банка, а условията са същите, които Вие сте приели в 43-ото национално заседание, множеството от Вас, имам поради. "

Думите принадлежат на Любомир Каримански, ръководител на Комисията по бюджет и финанси на 46-ото Народно заседание, изречени на 19 август, когато комисията преглежда разпоредбите за избор на шеф на Българска народна банка. Г-н Каримански има " Нестандартно мислене и рационални похвати при използване на разнообразни модели за внедряване на реформаторски решения ", написа във визитката му на страницата на партия " ИТН " (ИТН).

Четейки стенограмата от съвещанието на комисията, човек в действителност може да се убеди в съществуването на тези му качества. Спазвайки традицията си да мълчи, партията на Слави Трифонов не оповести желанието си да избира шеф на Българска народна банка , защото мандатът на Димитър Радев изтече през юли. Докато в парламентарните коридори се говореше, че самият Каримански би могъл да бъде претендент за началник на Българска народна банка, финансистът се опита да форсира процедурата, предлагайки единствено три дни, в които да се издигат претенденти.

Така или другояче не се стигна до гласоподаване нито на процедурните правила, нито беше даден старт на процедурата от Народното събрание по искане на Българска социалистическа партия и " Демократична България ", тъй като, както споделя Йордан Цонев на същото съвещание на финансовата комисия: " Ако имаме единодушие този парламент да избере гуверньора, чийто мандат е изминал, да работим в подобен тайминг, че да можем да приключим, да разположим периодите по този начин, че да приключим. Ако не, изобщо да не започваме процедурата. "

Опитът на депутатите от Има Такъв Народ да стартират процедурата за избор на шеф на Българска народна банка е чудноват минимум по две аргументи. Първо, беше изработен след фиаското с претендента за министър-председател и плана на кабинет на Слави Трифонов и твърдата им поръчка, че няма да вземат участие в ръководство. В същото време от парламентарната им група явно желаят да кадруват по бързата писта, и то за една от най-важните институции в страната, с регулаторна функционалност върху банковата система и забележителна роля при присъединението ни към Еврозоната. Получава се по този начин, че хем не желаят да ръководят, хем желаят да назначават.

На второ място, няма логичност в натиска за реализиране на тази процедура, защото има други не по-малко значими органи с мандат, изминал преди повече от година - основен контрольор и инспектори към Висш съдебен съвет, членове на Висш съдебен съвет. Отделно би трябвало да се спомене и Конституционният съд, чиято работа действително може да се блокира заради неизбирането на арбитър от парламентарната квота.

Целият безпорядък в последния парламент се отразява и на опитите за кадруване - по този начин да вземем за пример депутатите от Комисията по енергетика и климат не стигат до разискване на процедурните правила за избор на нов състав на КЕВР, от която зависят цените на тока и газа, " заради неспособност, залата е заета ", както споделя Иван Хиновски от Има Такъв Народ.

Макар и със поръчка за повече гласност и бистрота в работата на институциите и " възобновяване на парламентаризма ", така наречен партии против статуквото не направиха безусловно нищо нито в 45-ия, нито в 46-ия парламент, с цел да завишат стандартите при избор на органи от Народното събрание, макар апелите и предложенията на БИПИ. Много бързо усвоиха комфортното разпъване на процедурните правила, незабавно щом се изправиха пред съблазнителната власт да вършат назначения по върховете в страната. Единствената смяна в Правилника на Народното събрание, която се отнася до назначенията, е, че при започване на всяка сесия ръководителят на Народното събрание изчита органите с изминал и изтичащ мандат. И фактически Ива Митева прави това на 22 юли, с което и се изчерпва активността на Народното събрание по попълване състава на органи, макар поръчката ѝ при посещаване в Разград от края на август, че Народното събрание би трябвало да излъчи двама съдии в Конституционния съд.

Въобще кадруването е едно от обичаните занимания на другите сформира на Народното събрание. За 1 година и 3 месеца 42-ото Народно заседание съумява да назначи хора в 10 органа, като една от процедурите е изборът на Пеевски за ръководител на ДАНС. 43-ото Народно заседание съумява да попълни състава на 17 органа за 2 години и 3 месеца, преди Борисов да подаде оставка след избора на Радев за президент. 44-ият състав на Народното събрание съумява да направи назначения в 30 органа. При всяка от тези процедури са изниквали подозрения във връзка с прозрачността, публичността, конкурентостта им и, меко казано, публичен песимизъм към професионалните и морални качества на " претендентите ".

Чрез инсталирането на лоялни към държавното управление фрагменти в самостоятелните по закон контролни, надзорни и регулаторни органи парламентарните болшинства основават комфорт на изпълнителната власт, защото тези органи имат функционалности по надзор и въздържане, в това число и на изпълнителната власт. Друго обичано занятие на парламентите е квотното систематизиране на овакантените мандати по отношение на подмолно договаряне, тъй че партиите да индуцират относителното си въздействие и в регулаторите. Българският парламент през последните години стабилно построи процедура на негативна селекция и бетонира модела на овладяната страна.

Голямото отчаяние от последните две къси издания на Народното събрание е, че завишаването на демократичните стандарти и практики при избор на органи от Народното събрание беше заметено под килима. Още повече че така наречен партии на смяната пристигнаха със поръчка за избор на нов Висш правосъден съвет, който да стартира процедура за избор на нов основен прокурор. Но нито дума за това какви гаранции ще се вкарат, с цел да не се повтори последният избор.

На прага на формалния старт на следващата предизборна акция за парламент би трябвало да държим сметка към идващите народни представители какво и по какъв начин мислят да създадат, с цел да се прекъсне порочният модел на кадруване от Народното събрание . Още повече че акцията " две в едно " може да даде превес на президентската конкуренция, а значими публични тематики да не получат нужното внимание. Президентът, въпреки това, също има основни пълномощия по конституирането на органи, еднолично или взаимно с други органи. Радев подписа указа за назначение на Гешев макар апелите да не го прави. Той и не стимулира, въпреки и да не е задължен, избора си за предопределение на арбитър в Конституционния съд, само че нищо не му пречеше да го направи. Сега получава втори късмет, тъй като едно от местата, които са овакантяват в Конституционен съд, е точно от президентската квота в границите на мандата на Радев. На тези въпроси ще би трябвало да дават отговор и останалите претенденти за президент.

Всичко това идва да ни каже, че би трябвало да сме изключително настоятелни в тази решаваща за България предизборна акция, когато става въпрос за бъдещите кадрови решения и на Народното събрание, и на президента.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР