Анализът е препубликуван от Предизборната кампания e времето, в което

...
Анализът е препубликуван от Предизборната кампания e времето, в което
Коментари Харесай

Елегия за пасти и избиратели

Анализът е препубликуван от

Предизборната акция e времето, в което българските политици се срещат с гласоподавателите - с тези, които ще гласоподават, и с тези, които няма да гласоподават. Обещават им пасти, а жителите не им имат вяра, тъй като са зрели хора и са наясно, че пастите ще си ги изядат политиците. Също и първото, и второто преди пастите, откакто сложат табелата " Забранено за външни лица ".

Политиците назовават това предизборни платформи, жителите - действителност, другояче си е политически цинизъм. Медиите дежурно подлагат на критика, че партиите (пак) не показват хрумвания и политики, въпреки и те, и аудиториите им да са наясно, че множеството гласоподаватели не четат предизборни стратегии, даже да ги има, а политическите сили не ги извършват, когато завоюват властта.

Парадоксът на обещанията

Защо политиците нарушават обещанията си, които са техният залог да бъдат избирани от жителите? Лъжат умишлено, неискрени са, знаейки, че могат да се оправят единствено с някои проблеми, или в действителност си имат вяра? Разбира се, обещанията се извършват по-често, когато една политическа групировка не би трябвало да споделя властта с други, както е в съдружните държавни управления.

Макар че и първият независим кабинет на ГЕРБ не извърши най-значимото заричане, с което Бойко Борисов пристигна на власт - да накаже за корупцията на тройната коалиция. Впоследствие този Батман на политическия ни Готъм се утвърди посредством други митологеми - като Строителя да вземем за пример.
Коалиционното ръководство към този момент е норма за българската политика, което значи политики на компромиса. В българския модел обединението се схваща не като споделена, а разпарчетосана власт на правилото " всяка коза за собствен крайник " - т.е. " концесиониране " на министерства.

Въпреки това някои червени линии в някогашната четворна коалиция се оказаха непреодолими. Например онази на Българска социалистическа партия да не се изпраща оръжие за Украйна. Други, като получервената линия за " депутинизация " на страната ни, декларирана от " Демократична България " (ДБ), си остана на равнище декларация. " Продължаваме промяната " (ПП) пък преди изборите през ноември м.г. оферираше закриване на Българския енергиен холдинг, само че след това от тази концепция не остана и помен, откакто Българска социалистическа партия се възпротивиха на масата на договарянията. Така че няма гаранция за осъществяване на нито едно предизборно заричане, обещано от политическите сили с късмет за посланичество в 48-мия парламент.

Освен съдружните взаимни отстъпки, фактори за осъществяване на обещанията са и икономическата обстановка, бизнес лобитата зад съответните политически сили, ефикасното водачество и също по този начин предходен управнически опит. Последното се оказа значителен проблем за управлявалата половин година коалиция, защото, като се изключи Българска социалистическа партия, нито една от останалите три политически сили нямаше подобен опит, а в добавка - и кадрови потенциал. В подтекста на войната в Украйна обаче някои взаимни отстъпки са просто неприемливи - като да вземем за пример кремълският уклон на " Позитано " 20, който Политическа партия и Демократична България се правеха, че не виждат преди 24 февруари.

Битка, но не напълно

Предизборната акция в България щеше да придобие смисъл и добавена стойност, в случай че имаше поредност диспути сред политическите сили по проблеми, които най-силно вълнуват гласоподавателите. Но не в познатия формат по БНР и Българска национална телевизия, където публицистите са секунданти, а кандидат-депутатите - високоговорители. В настоящия си тип акцията е скучна като слово на служител от ритуален дом, движейки се по пунктира на опорките: " говорете това ", " не говорете това ", " повтаряйте и потретяйте следното ", изливайки се в публични или скрити платени форми. Преглед на уеб страниците на политическите сили и профилите им в YouTube и обществените мрежи демонстрира нейната апатия и еднообразие.

Отваряте да вземем за пример уеб страницата на ГЕРБ и Бойко Борисов е на челен - и всевъзможен - проект. Борисов тук, Борисов там, Борисов сподели, Борисов на естрада, на конференция, измежду мъже, дами и деца, награбил баби и гражданки, че и Лили Иванова в Стара Загора. Шестнайсети следващи избори " Граждани за европейско развиване на България " към момента е равно на Борисов. Лидерът желае да вдъхне оптимизъм, тъй като " страната е счупена ", да вкара ред, въобще - да я поправи. И както му отива на подобен ред, от ГЕРБ извадиха и антикризисна стратегия - единствени. Година и половина откогато партията на Борисов загуби властта, бездействието на прокуратурата по голям брой сигнали в композиция с войната в Украйна притъпи спомените за " наследството " от ГЕРБ - корупцията и безправовата страна. Иначе в обкръжението на жители Борисов е натурален, мил, саркастичен, дори костюмиран и внушава това, което в рецесия всички ожидат - ста-бил-ност. Но макар тия феромони ГЕРБ не записва растеж на подкрепящите я. Само Борисов към този момент не е задоволителен.

А обиколката на рейса на Промяната, срещан задушевно от хората по места в акцията предходната есен, този път не проработи. Затова липсват видеа, в които Кирил Петков, Асен Василев и други от Политическа партия слизат по стъпалата и ги понася потокът от екзалтирани жители. Визуалните материали от обиколките са много селектирани, множеството видеа демонстрират говорещи глави, а мненията под тях са впечатляващо еднотипни - " Успех " и " С вас сме ". Срещите с хора са сведени до възторжени прояви или здрависване и къс разговор - като този от Монтана.

От изброените три триумфа - нарастването на пенсиите, безплатните детски градини и спрения канал на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " - видно този път Политическа партия са се прицелили в пенсионерите. И не обелват дума против президента даже когато той ги атакува с искрено погрешни изказвания - че големият скок в цената на газа се дължи на два танкера за полутечен газ, контрактувани през юли. От изказвания на енергийни специалисти и мениджъри на " Булгаргаз " стана ясно, че втечненият газ, закупен от американската компания " Шениер ", е по-евтин от съветския газ. Освен това танкерите пристигнаха през юни, а " Булгаргаз " предложи с 13% по-ниска цена на природния газ от 1 юни.

И въпреки всичко от Политическа партия замълчаха. Ще им се да си върнат ония гласове, които получиха през ноември м.г. - и не приказват за геополитика, Русия и газови зависимости.

Самураи, физзарядка, платна, гъби и " кални бани "

ГЕРБ и Политическа партия, на които известните досега социологически изследвания отреждат надлежно първо и второ място, влизат в леки битки - като спаринг сътрудници. Кирил Петков подмята нещо за пенсиониране на Бойко Борисов, който пък му отвръща, че е най-скоростно пенсионираният министър председател - и толкова. Като цяло досега сред политическите сили липсват съществени офанзиви, както беше с " изчегъртването " на ГЕРБ предходната година. Сега работата опря май единствено до изчегъртване на Борисов. Всички сега вървят на пръсти и не преиграват повече от минимума, необходим за предизборна акция. Дори в Народното събрание бяха по-настървени. Този стандарт бива разчупен от " криейтив ", който изключително забавлява публиката. Като самураите с мечове от предизборния клип на " ИТН " или " физзарядката " на Политическа партия при откриването на акцията в Пловдив, на която партийците изобразяват българския трибагреник с цветни листове в ръце.

Кампанията на " Демократична България " - обединението сред " Да, България ", ДСБ и Зеленото придвижване, също се отличи с проблясък. Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, изпратен да води във Варна (ДСБ за първи път няма лидер в нито една от трите софийски листи), пусна видео от платноходка с апел да " подвигаме платната ". Чудесно, само че повдигането на платната значи единствено едно - да отплаваме. Видеото към този момент е свалено, оставени са единствено фотоси от откриването на акцията.

" Атака " пробват с анимирано видео, озаглавено " Ти отхвърли ли ментетата ", в което основният воин се разхожда в гора, натъква се на две гъби (не халюциногенни, а като от детска брошура за Гъбарко) и се колебае коя от двете да избере. Избира отровния двойник Развръзката - в облика на Волен Сидеров.

В акцията бе използвана и човешката покруса - калният потоп, унищожил домове, мебелировка, дърва за огрев и зимнина на хората от няколко карловски села. Селфи с текст " На кални бани сме. Честит празник! " пуснаха двама претенденти на " Демократична България " - Теодор Михайлов и Елисавета Белобрадова, необятно усмихнати. По-късно неуместната фотография бе изтрита, останаха снимки по какъв начин оказват помощ за разчистването на терена.

Последваха ги и от " Продължаваме промяната " - Кирил Петков, който се бори с лопата, освен това по тениска, брандирана с логото на Политическа партия, и Никола Минчев, който се преоблича в предпазен костюм, с цел да направи същото. Щеше да е по-полезно вместо този изблик на хуманизъм да бяха купили дърва за колкото фамилии могат - мнозина изгубиха огрева си за зимата в потопа. Е, нямаше по какъв начин да има фотоси в обществените мрежи, само че и от тези имиджовият резултат надали ще е важен.

Иначе акцията си клокочи - като за начало. До 2 октомври може и да се ожълти. А " Български напредък " на Стефан Янев я започва в Бургас, от откритата сцена " Охлюва ". Чудесно място да вдигнат платната.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР