Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,

...
Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,
Коментари Харесай

Говори Кремъл: Български медии се превръщат в мегафони на руска пропаганда

Анализът е препубликуван от - платформа за инспекция на обстоятелствата, основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти - България.

Америка построява в Европа Четвъртия райх;

Международният углавен съд в Хага е терористична организация;

Полша се кани да превземе елементи от Украйна, а Западът въвлича Русия във войната;

Глобалните елити приготвят цифрови нашийници за хората, локдаунът в никакъв случай няма да свърши, а задачата е унищожаване на всички човешки права посредством интернационално съглашение за пандемиите.


Всички тези изцяло голословни изказвания се появяват не в групи за разискване на тайни теории в обществените мрежи, а в български уеб сайтове за вести и политически разбори като " Труд ", " Блиц ", " Поглед.инфо ", " Гласове ", " Факти " и други. А общото сред тях е, че всички те имат еднакъв първоизточник - съветската онлайн платформа Фонд за стратегическа просвета.

Фондът, който поддържа и уебсайт на британски език, е разгласен от Държавния департамент на Съединени американски щати за и агитация. Според отчет на Държавния департамент Фондът за стратегическа просвета работи под управлението на съветското разузнаване и е в тясна връзка с съветското външно министерство. Фондът е обект на наказания от страна на Съединените американски щати (САЩ) и Европейския съюз (ЕС), само че това наподобява не се отразява върху известността му в българското медийно пространство.
Factcheck.bg откри над 100 текста от изданието, преведени от съветски и оповестени без публицистична интервенция в български осведомителни уеб сайтове. Повечето от тези изявления не показват Фонда като източник, в тях участва единствено името на създателите, само че при инспекция текстовете могат да бъдат открити в рускоезичния уебсайт. Тъй като създателите, които пишат за уеб страницата, са над 300, а техни текстове излизат и в други съветски издания, действителният брой на всички изявления от Фонда в българските медии мъчно може да се откри.

Кой приказва посредством Фонда за стратегическа просвета

Фондът е през 2005 година Като съществена негова активност са посочени научни проучвания и разработки в региона на публичните и филантропичните науки. Въпреки че се пробва да наподобява на теоретичен институт обаче, няма данни в него да се прави друга активност с изключение на публикуването на материали в два уеб страницата - рускоезичният Fondsk.ru и англоезичният Strategic-culture.org.

 Мрежата за съветска дезинформация, разкрита от ТикТок, е работила и на български Мрежата за съветска дезинформация, разкрита от ТикТок, е работила и на български

В представянето си на двата уеб страницата Фондът не загатва, че има връзки с съветски държавни институции, само че външното министерство на Русия го показва като собствен сътрудник.

В " За нас " Фондът написа, че е " платформа за извънредни разбори, проучвания, политически мнения по евразийските и световните въпроси ". И още:

" Ние обгръщаме политически, стопански, обществени въпроси, както и тематики, свързани със сигурността по целия свят. От 2005 година нашето издание е разгласило хиляди разбори и мнения с неповторимата позиция на самостоятелни създатели. Фондът работи за разширение и нашарване на експертната полемика, като се концентрира върху скритите аспекти на интернационалната политика и нетрадиционното мислене. Възползвайки се от разширяващата се мощ на интернет, ние работим за разпространяване на надеждна информация, сериозна мисъл и прогресивни хрумвания ".

Организацията поддържа два разнообразни уеб страницата - един на съветски и един на британски език. От имената на домейните и дизайна им не проличава незабавно, че има връзка сред тях - замисълът е англоезичният уебсайт да наподобява на самостоятелен теоретичен институт, в който работят западни анализатори. В реалност в него се дава на естрада на западни създатели, които популяризират тайни хрумвания, а маргиналните им гледни точки се показват като законни и необятно публикувани в западния свят.
Рускоезичният уебсайт също се пробва да основава академично усещане - част от създателите в него са някогашни академични преподаватели, които в този момент прокарват тайни теории, обслужващи пропагандната линия на Кремъл. Двата уеб страницата разгласяват разнообразни текстове, а всички материали на Фонда, които Factcheck.bg откри в българските медии, са преведени от рускоезичния уебсайт.

 Говори Кремъл: Български медии се трансформират в мегафони на съветска агитация

Създател на Фонда и негов шеф до 2015 година е някогашният член на Политбюро и някогашен първи секретар на московския градски комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Юрий Прокофиев. Роденият през 1939 година Прокофиев е и измежду създателите на РОССПО - съветска социална организация за подпомагане на спецслужбите и правоохранителните органи. Юрий Прокофиев е обект на лични наказания от страна на Англия, Съединени американски щати, Австралия и Нова Зеландия поради активността му по подкрепяне на съветската експанзия в Украйна. Персонални наказания са наложени и върху шефа на Фонда сега Владимир Максименко, както и на още шестима членове на екипа му.

През август 2021 година държавното управление на Съединени американски щати Фонда за стратегическа просвета поради опити за интервенция в президентските избори през 2020 година и подкопаване на публичното доверие в изборния развой. През декември 2022 година Фондът е включен и в границите на деветия санкционен пакет поради разпространяване на проруска дезинформация, посредством която Фондът " поддържа дейности подкопаващи териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна. " В документа също се показва, че Фондът се финансира от съветската страна и е обвързван с нейните служби за сигурност, в частност службата за външно разузнаване СВР.

 Хендрик Зитих: Прекалено дълго не предприехме никакви ограничения против дезинформацията Хендрик Зитих: Прекалено дълго не предприехме никакви ограничения против дезинформацията

Санкциите са наложени на Фонда в качеството му на юридическо лице и той не е част от листата с като Russia Today и Sputnik, чието медийно наличие не може да бъде популяризирано на територията на Европейски Съюз. Въпреки това включването му в санкционния лист недвусмислено го показва като източник на целенасочена съветска дезинформация. Заради връзките му с съветските служби на Фонда са наложени ограничавания във Facebook, Туитър и YouTube и той няма непосредствено наличие в тези платформи.

Какво наличие от Фонда доближава до българските читатели Публикациите на Фонда навлизат в българското медийно пространство съвсем постоянно първо посредством уеб страницата на " Поглед.инфо ", а по-късно се препечатват в други медии и се популяризират в обществените мрежи.
На 8 март 2023 година да вземем за пример " Поглед.инфо " разгласява публикация от Дмитрий Минин със заглавие " Земетресението в Турция - единствено начало на сеизмични и политически катаклизми на Земята? " Източник на текста не се загатва, посочено е единствено името на създателя, който е показан като специалист, без да се прецизира в каква област. Същият текст на съветски може да бъде открит в уеб страницата на Фонда за стратегическа просвета.

Авторът предизвика страховете на аудиторията, като разказва идни тежки естествени бедствия, които на доктрина биха могли да се случат в близко бъдеще - още по-мощни земетресения, вулканични изригвания, разкъсвания на големи планински езера, които заливат всичко в близост. Твърденията, че сходни събития са евентуални в директно бъдеще, не са подкрепени с действителни доказателства. След това той прокарва внушението, че тези естествени бедствия могат да се управляват от Съединени американски щати благодарение на сеизмичното оръжие ХААРП, което, споделя текстът, съгласно мнозина е било употребявано за предизвикателство на земетресението в Турция и Сирия през февруари 2023 година, при което починаха повече от 50 хиляди души.

Твърденията за съществуването на сеизмично оръжие не са достоверни. Те са част от остаряла тайна доктрина, която е доста пъти, в това число от.

Според брояча на уеб страницата " Поглед.инфо " обявата, която съдържа тези изказвания, има 8 хиляди прочитания, а инспекция с онлайн инструмента CrowdTangle демонстрира, че е споделена в страниците на изданието във Facebook, чиято обща публика е близо 100 хиляди души. Разпространението й не свършва дотук. На идващия ден превод на същия текст от Фонда за стратегическа просвета се появява в уеб страницата на " Труд ", който съгласно трафик разбора на Similarweb има 4.2 милиона визити през март като цяло. Още два дни по-късно - на 11 март - текстът е оповестен и в уеб страницата на " Гласове ", както и в Novini247.com. На сходно, а в някои случаи и по-широкомащабно разпространяване, се радват десетки текстове от Фонда за стратегическа просвета с погрешно, подвеждащо и подмолно наличие през последните няколко години. Застъпените тематики обгръщат типични за съветската агитация области като пандемията и имунизациите, войната в Украйна, международната стопанска система и интернационалния ред като цяло.
Проверка на Factcheck.bg, която няма искания за пълнота, откри над 70 такива изявления в " Поглед.инфо ", повече от 20 в " Труд ", седем в " Блиц ", три в " Гласове ", както и обособени текстове в други уеб сайтове като " Епицентър ", " Факти ", " Актуално ", Novini247 и inews.bg.

Виртуалната пандемия

Публикациите на Фонда за стратегическа просвета утвърждават наличието си в българската медийна среда още преди организацията да стане обект на наказания. Голяма част от най-четените текстове на изданието на български са от времето на Ковид пандемията и са отдадени на тайни теории за произхода на вируса, ограниченията срещу разпространяването му и имунизациите.

 България е в плен на дезинформацията. Докога? България е в плен на дезинформацията. Докога?

Публикация от 20 март 2020 година със заглавие " Коронавирусът е роден не в Китай, а в съзнанието на лудите господари на парите " бележи връх от над 1.65 милиона прочитания съгласно брояча на уеб страницата " Поглед.инфо ". Текстът развива тайната доктрина, че пандемията се случва по проект, квалифициран от международния стопански хайлайф години преди самите събития. Автор на материала е Валентин Катасонов, някогашен учител по интернационалните финанси в Московския държавен институт за интернационалните връзки. Българският превод на текста в " Поглед.инфо " e споделен в 164 разнообразни групи и страници във Facebook с обща публика от над милион и половина консуматори.

Три дни по-късно същият текст е оповестен в уеб страницата Fakti.bg, където има над 63 хиляди прочитания, а обявата е споделена в девет Facebook групи с общо над 186 хиляди консуматори. Почти месец по-късно текстът се появява още веднъж в уеб страницата The Sofia Times, а през март 2022 - цели две години по-късно - е рециклиран с променено заглавие, само че идентично наличие в Novini247.com.

Друг материал по тематиката Ковид, оповестен в " Труд " на 29 март 2020 година със заглавие " Защо вирусът избра Китай, Иран, Италия и Испания за съществена цел " стартира изказванието, че географското разпространяване на заболяването при започване на пандемията е доказателство за изкуствения генезис на вируса, както и че той е основан от Съединени американски щати. Този текст е споделен в 36 страници и групи във Facebook с обща публика от близо 600 хиляди консуматори.

Друг материал от военния специалист Владимир Прохватилов, оповестен в " Поглед.инфо " през декември 2021 година предизвестява, че се приготвя световно пандемично съглашение, което ще отстрани всички права на индивида и ще сътвори " световен режим " управителен от СЗО и огромните фармацевтични компании.

В реалност в края на 2021 година стартира развой по договаряне на за предварителна защита на пандемиите, в чиято основа са залегнали за ценене на човешките права, суверенитета, справедливостта, солидарността и прозрачността. Този развой следва да приключи най-рано през 2024 година Текстът на Владимир Прохватилов има съвсем 88 хиляди прочитания съгласно брояча на уеб страницата и е публикуван в близо 60 Facebook групи, посредством които е достигнал до обща публика от над 1.2 милиона консуматори.

Други известни изявления застъпват изказвания, че пандемията не е същинска, а е виртуална действителност основана от СЗО, че ограничаващите ограничения в никакъв случай няма да бъдат анулирани, че Световният стопански конгрес приготвя световен Ковид документ под формата на " дигитален нашийник за хора ", че имунизациите против заболяването са средство за планувано понижаване на популацията и още доста други. Factcheck.bg откри минимум 15 необятно споделяни изявления с такова наличие, преведени на български непосредствено от уеб страницата на Фонда за стратегическа просвета.

Русия - жертва на " международното негодничество "

" Световното негодничество " е фраза, употребена по адрес на Запада от руския мъдрец Александър Зиновиев. На този етикет и неговия смисъл е отдаден просторен материал на Фонда с създател Александър Мезяев, оповестен в " Поглед.инфо " на 3 юни 2022 година Текстът аргументира тезата си като напомня намесата на НАТО и Съединени американски щати в спора в Косово и изправянето на някогашния югославски президент Слободан Милошевич пред Международния арбитражен съд на Организация на обединените нации за някогашна Югославия. Българският превод на материала е прочетен близо 257 хиляди пъти съгласно брояча на уеб страницата и е споделен в седем разнообразни Facebook групи, достигащи до общо 165 хиляди консуматори.

Позоваването на спора в Косово е, която Русия употребява, с цел да оправдае личната си експанзия против Украйна още от анексирането на Крим през 2014 година Присъствието на Фонда за стратегическа просвета в българското осведомително пространство е изключително интензивно в първите седмици след нахлуването на съветската войска в Украйна предходната година. Factcheck.bg откри минимум 13 изявления преведени от уеб страницата на Фонда и оповестени в български уеб сайтове в първите два месеца след началото на войната.

 ПропагандаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Публикация в " Поглед.инфо " от 1 март 2022 година да вземем за пример твърди, че посредством изпращането на военна помощ за Украйна, Западът " въвлича Русия " във войната. Друг материал на същия уебсайт от 5 март 2021 година дефинира украинците като " зомбирани русофоби ", " неонацисти ", които ненавиждат руснаците на расова основа, защото ги считат за азиатци. В текста се твърди също, че Германия оказва помощ на Украйна водена от скрито предпочитание за реванш поради нанесеното ѝ от Съюз на съветските социалистически републики проваляне във Втората международна война. Материалът е напълно отдаден на опитите да се оправдае експанзията против Украйна с потребността от " денацификация " на страната - претекст, който Русия интензивно използваше при започване на войната. Тези изказвания са изцяло несъстоятелни и са опровергавани неведнъж, в това число от.

Фондът за стратегическа просвета е източник и на няколко изявления в български уеб сайтове, съгласно които Полша има " грабителски проекти " да придобие част от западните територии на Украйна. Тези изказвания също са част от прочут съгласно който съседите на нападнатата страна възнамеряват да си поделят територията й, а Русия е единствен поръчител за оцеляването й. Макар да не са нови, тези изказвания получиха нов подтик след началото на войната в Украйна. Няколко материала с сходно наличие са оповестени в " Поглед.инфо ", " Блиц " и " Гласове ", като всички се базират на разнообразни съветски източници и най-малко четири от тях са преведени от уеб страницата на Фонда.

Това са единствено част от антизападните разкази, които доближават до българското медийно пространство непосредствено от уеб страницата на Фонда за стратегическа просвета, без никаква редакторска интервенция, а в по-голямата част от случаите и без изтъкване на техния източник. На читателите не излиза наяве, че тези материали, показани като вести, разбори или " различна позиция ", в действителност са основани и се популяризират под управлението на дирекция " Активни мероприятия " в разузнаването на Русия и са част от осведомителна интервенция на съветските служби за сигурност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР