Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,

...
Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,
Коментари Харесай

Не е вярно, че американски учен е "признал" лабораторния произход на коронавируса

Анализът е препубликуван от - платформа за инспекция на обстоятелствата, основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти - България. Повод за популяризираните в разнообразни уеб сайтове и обществени медии бомбастични заглавия за изкуствения генезис на ковид и ролята на Съединени американски щати в основаването му, е изявление на американския икономист Джефри Сакс. Той е ръководител на комисията за COVID-19 на реномираното здравно списание " Лансет ".

По време на конференция в Испания през юни Джефри Сакс изрича следното мнение, което самият той дефинира като " провокативно ": " До огромна степен считам, че COVID-19 е в резултат на лабораторна биотехнология в Съединени американски щати. () Не знаем сигурно, би трябвало да съм безусловно явен. Но има задоволително доказателства, че това би трябвало да се изследва, а това не се прави нито в Съединени американски щати, нито където и да е по света ".

Въпреки че Сакс не " признава " изкуствения генезис на вируса, а прави съмнение, което, по личните му думи, би трябвало да бъде разследвано, изявлението му е изопачено в редица медийни изявления. Твърденията на Джефри Сакс се тиражират най-много през съветски и китайски медии, открива инспекция на уеб страницата Polygraph.

Нещо повече, тези медии заменят " лабораторна биотехнология " с " американски биолаборатории " и по този начин свързват изявлението му с дезинформацията за съществуването на финансирани от Съединени американски щати лаборатории с военни цели, които създават биологични объжия. Председателят на съветската Дума Вячеслав Володин употребява " признанието " на Джефри Сакс, с цел да призове " американските военни биологични проучвания по света да бъдат прекъснати и разкрити ".

Factcheck.bg неведнъж е изобличавал дезинформация за " биолабораториите ", в това число провеждането на " биоексперименти " с български бойци. Повече по тематиката може да прочетете

Това не е първият случай, когато Джефри Сакс изрича догатки за изкуствения генезис на ковид. През май 2022 година той е съавтор на публикация, озаглавена " Помогнала ли е американска биотехнология за основаването на COVID-19 ". В нея Сакс още веднъж упорства за задълбочено следствие, само че акцентира, че в случай че в действителност има лабораторен генезис, " изпускането " на вируса е станало инцидентно.

В изявление за Tehran Times, малко след конференцията в Испания, Джефри Сакс изяснява, че има две съществени хипотези за произхода на вируса - естествена разновидност или лабораторна разработка. Той дефинира и двете като " реалистични " и още веднъж отхвърля версията за военно изследване като причина за възникването на вируса: " по-вероятно е той да е в резултат на изследвания за медикаменти или ваксини ".

 Ковид-19 новата рецесия на XXI в.С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Според Световната здравна организация (СЗО) вероятността пандемията от ковид да е почнала в лабораторни условия е " извънредно ниска " . Изводът е част от отчет на институцията за произхода на SARS-CoV-2, оповестен през март 2021 година И все още научният консенсус по тематиката е концентриран върху естествения генезис на вируса, предизвикал пандемията от COVID-19.

Продължават да липсват достоверни данни, че коронавирусът е основан в лаборатория, написа в разбор на интернационалната фактчек платформа Factcheck.org. Авторите преглеждат и изясняват празнините в някои от най-разпространените причини в поддръжка на тази доктрина.

Що се отнася до Джефри Сакс, има и по-широк подтекст, който е значим за вярното схващане на думите му. Конкретното изявление за ковид икономистът прави на конференция в Испания, където е поканен да разяснява постигането на Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации в настоящата обстановка след пандемията и по време на войната в Украйна. В уводните си думи Сакс подчертава върху ролята на Съединени американски щати и съответно разширението на НАТО като причина за войната в Украйна. В този подтекст загатва и отхвърли на Съединени американски щати да проверяват изкуствения генезис на ковид. В родината си икономистът е подложен на критика за своите антиамерикански изявления и изразяваната поддръжка за Китай.

Проверено:

Твърдението, че американският икономист Джефри Сакс е " признал " за изкуствения генезис на ковид в Съединени американски щати, е погрешно. Не е правилно също, че съгласно него става дума за американски военни биолаборатории. Икономистът изрича мнение, че хипотезата за лабораторния генезис на вируса би трябвало да бъде разследвана. Към момента липсват безспорни доказателства за произхода на вируса.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР