Анализът е препубликуван от Първият председателски съвет на новоизбраното Народно

...
Анализът е препубликуван от Първият председателски съвет на новоизбраното Народно
Коментари Харесай

Кой да спазва закони, след като депутатите не го правят

Анализът е препубликуван от

Първият председателски съвет на новоизбраното Народно заседание реши, че депутатите могат да влизат без зелен документ в постройката на Народното събрание. Так се оказа, че зеленият документ, който се дава на имунизирани против Ковид, на преболедували или на жители с негативен тест, е нужен за влизане в мол, огромен магазин или кино, във фитнес, в ресторант, в театъра, само че не и в Народното събрание.

Председателят на групата на най-голямата партия " Продължаваме промяната " Андрей Гюров сподели, че позицията за зеления документ ще бъде изчиствана в допълнение. Той въпреки всичко прикани от името на партията хората да се имунизират и съобщи, че с цел да се уеднаквят разпоредбите в страната, депутатите би трябвало да дават образец.

Поради характерните ограничавания за достъп на външни лица Народното събрание не се води публично място в общоприетия смисъл и по тази причина там не се ползват рестриктивните мерки, признати за публичните здания, разясни ръководителят на Народното събрание Никола Минчев на 4 декември пред bTV.

Обществена постройка или не

Да, номинално Народното събрание може да не е социална постройка, тъй като в него се влиза единствено с пропуск. Но постройка, в която всеки ден се събират по 240 народни представители, а дружно с публицисти, чиновници и администрация може да събере и над 400 души на едно място, в действителност е доста по-обществена от редица заведения и магазини. А е социална, тъй като там се събират всички, които са определени да взимат решения в името на обществото. Тяхното държание, техният образец не просто се виждат през десетките телевизионни камери, излъчващи съвсем непрекъснато онлайн от пленарната зала и коридорите, а и са образец за елементарния български жител.

Същият този жител обаче в този момент вижда депутати, които се държат по този начин, като че ли имат повече права от всички останали българи и могат да се събират със стотици, без да демонстрират документ или тест. Да не приказваме, че депутатите и останалите в Народното събрание, които носят маски, са малко на брой, което доста добре се вижда. Децата в учебно заведение са длъжни да носят маски в коридорите, макар че се тестват всяка седмица, само че не и депутатите.

Решението води до популизъм и гибел

И две години след началото на пандемията явно е нужно да се повтаря за потребността от имунизиране, тестване, съблюдаване на отдалеченост и носене на маски. Това са инструментите, с които разполагаме, против ковид. Но вместо стремежът за опазване на човешкия живот в страната с най-голяма смъртност в Европейски Съюз (България) да сплотява всички партии в Народното събрание, той ги разделя. Това пък води до още по-голям антиковид популизъм, а той - до още смъртност.

Десислава Атанасова от името на към този момент опозиционната ГЕРБ предложи здравният министър да включи Народното събрание в листата с публичните здания, в които се изисква зелен документ, или да го анулира за всички. Това наля вода в мелницата на Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ", който съобщи, че не е редно депутатите да се употребяват с по-различен статут от останалите жители във връзка с ограниченията, въведени от здравния министър Стойчо Кацаров.

Българите демонстрираха какво желаят

Ако решението за надзор на документи в Народното събрание е дефинитивно, то може да се счита за първи неуспех на неродената коалиция, от която се чака да промени модела на ръководство в България. Защото българите се нуждаят от правдивост и го демонстрираха с митингите, които доведоха до смяната. И тъй като умрелите от Ковид до момента са най-малко 30 000, а съгласно някои оценки, даже двойно повече.

Това единствено задълбочава демографската злополука, за която толкоз обичат да приказват всички политици. А някои от тях, като да вземем за пример от " Продължаваме промяната ", обичат да повтарят и друго: " Правилата би трябвало да са за всички ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР