Анализът е препубликуван от Не е трудно да се разбере

...
Анализът е препубликуван от Не е трудно да се разбере
Коментари Харесай

ГЕРБ в Бермудския триъгълник на корупцията

Анализът е препубликуван от

Не е мъчно да се разбере какво цели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, когато сподели пътя на определения от ГЕРБ кмет на Пловдив, и се стимулира с провалени огромни планове. От една страна, да излъска позацапания партиен имидж, само че и своя като несклоняем към тези, които не се оправят, от друга - да резервира властта на ГЕРБ в Пловдив, втория по величина център след София.

 След разрива с Борисов кметът на Пловдив Здравко Димитров напуща ГЕРБ След разрива с Борисов кметът на Пловдив Здравко Димитров напуща ГЕРБ

Проблемът с Фандъкова

Този сюжет може да се повтори и в столицата - въпреки и не с аргумента за неспособно ръководство. Ако да вземем за пример кметицата Йорданка Фандъкова, която няма да се кандидатира за (пети път) за кмет, оглави някоя от листите на ГЕРБ в столицата за предварителните парламентарни избори.

Според Закона за локалното самоуправление и локална администрация, когато кмет подаде оставка година или по-малко преди края на мандата си, общинският съвет избира нов за интервала до идващите локални избори. Така до октомври 2023 година, когато ще се състои локалният избор, общинските съветници могат да изберат краткотраен кмет - някой от деветимата заместници на Димитров (дори в София са осем) или някой общински консултант.

За ГЕРБ няма да е мъчно - въпреки да разполагат с 18 " свои " в 51-членния Общински съвет, при уместно сговаряне " помагачи " се намират. Например, когато трябваше да провалят поисканата от " Демократична България " изключителна сесия за Пловдивския панаир, към определените с листата на ГЕРБ, се причислиха и тези от Българска социалистическа партия (или по-скоро от квотата на притежателя на Панаира Георги Гергов).

Битката стартира

Ако в огромните регионални центрове, които ГЕРБ държи повече от два мандата, занапред стартират корупционни кавги, те могат да окажат отрицателно въздействие на резултатите на партията на предварителния избор за парламент през април. Макар че с хартиената бюлетина, която ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия върнаха в играта, тези вреди могат да се минимизират.

Въпреки този незаобиколим фактор и обществено известните фалшификации с протоколите, шансът за политическите съперници на ГЕРБ е да подгреят с една акция два вота - даже преди да са оповестили претендентите си за кметове и листите със съветници. Ако под тепетата аферата е с Пловдивския панаир, на други места проблемите могат да дойдат от сериозното закъснение на Водния цикъл - план за 115 млн. лв., от които две трети са безплатно финансиране от Европейски Съюз, от не-готовите игрища, гълтащи милиони, както и от спазарени публични поръчки, нови хотели, чиито действителни притежатели са кметове или членове на фамилиите им, жилища, които кметове са получавали против уредени имоти

Списъкът може да е дълъг, в случай че локалните общности се осмелят да извадят на ярко нечисти покупко-продажби. Но на доста места локалната власт се е сраснала с локалния бизнес, над тях бди локалната полиция и в този Бермудски триъгълник се дави всяка социална сила за смяна.

 Кметът на Пловдив отхвърля постройката, която строи брачната половинка му, да е хотел Кметът на Пловдив отхвърля постройката, която строи брачната половинка му, да е хотел

Най-видима и осезаема за жителите е корупцията на локално равнище. Но това, което е обществена загадка, рядко излиза отвън мълвата или анонимните мнения в нета. В София всички корупционни кавги през последните 17 години бяха сполучливо заметени. Затова пък Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и КПКОНПИ ревизираха кмета на Белоградчик, който към този момент е и обвинен - община, чийто бюджет за 2022 година е близо 167 пъти по-малък от този на София.

Кой избира кметовете

Кметът на Пловдив още се опъва и бави оставката си с претекста, че е определен от жителите. Формално е по този начин. Но Здравко Димитров беше посочен през 2019 година от Борисов след разкол сред него и предходния кмет Иван Тотев. По-късно обаче двамата се спогодиха - Тотев стана народен представител и е регионален координатор на ГЕРБ. Срещу номинацията на Димитров имаше опозиция в локалната организация, където Иван Тотев има мощна поддръжка.

Кметът на Пловдив няма да е първият, пренебрегнат от Борисов на бунището за партийни любимци. Но ще е следващият, за който водачът на ГЕРБ не признава отговорност поради личния си кадрови асортимент. И въпреки да няма подозрение, че всичко, което кметовете на ГЕРБ правят, става с негово познание, в Пловдив Бойко Борисов ревна гороломно: " Месеци е в болнични, по-късно отпуски (кметът - б.а.). Този, който би трябвало всеки ден да е там. Веднъж се месих за пробив, повторно за панаир, трети път за игрища, аз не съм ви кмет... ".

 Борисов подреди до тази вечер Пловдив да има Коронавирус болница Борисов подреди до тази вечер Пловдив да има Коронавирус болница

Стадиони, разхищения, некачествено строителство

В реалност още предходната есен Борисов разгласи, че ще се търсят нови лица за София, Пловдив и Бургас (кметовете на столицата и крайморската община са най-дълго управлявалите кметове на ГЕРБ, а и членове на Изпълнителната комисия). Изненадата е, че пловдивският ще си тръгне преди края на мандата, а е умишлен и един от заместниците му Пламен Райчев, виновен за градежа на един от стадионите - " Христо Ботев ".

Третото държавно управление на Борисов обезпечи 37 милиона лв. от държавния бюджет за реорганизация на стадионите " Христо Ботев " и " Локомотив ", откакто водачът на ГЕРБ даде обещание на почитателите и тимовете двете уреди. Община Пловдив тегли и заем от 24 милиона лв., само че средствата отново не стигат, търпението на почитателите се изчерпа и те излязоха на митинги. Стадионите бяха предизборна дъвка за не един избор, само че в този момент към локалната власт в Пловдив се насочат обвинявания за разхищения на средства и некачествено строителство. Нищо от това обаче не разсънва вниманието на прокуратурата. и упреква, и правораздава.

 Кметът на Пловдив: От началото беше ясно, че няма пари за стадиона на Кметът на Пловдив: От началото беше ясно, че няма пари за стадиона на " Ботев "

Вместо завършек

В английския филм " Три билборда най-после на града " майката на изнасилено и убито момиче упреква обществено локалния шериф в безучастие. Тя наема билбордове, с цел да притегли вниманието към случая на щерка ѝ, който остава неразкрит.

В България също има доста приспани институции - и доста празни билбордове.

 Кметовете на Пловдив и Бургас пристигнаха да стачкуват предходната пролет в София против ареста на Бойко Борисов за по-малко от денонощие. През есента обаче водачът им разгласи, че ще се търсят нови лица.
© Юлия Лазарова

Кметовете на Пловдив и Бургас пристигнаха да стачкуват предходната пролет в София против ареста на Бойко Борисов за по-малко от денонощие. През есента обаче водачът им разгласи, че ще се търсят нови лица.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР