Анализът е препубликуван от На 25 ноември Европейската лекарствена агенция

...
Анализът е препубликуван от На 25 ноември Европейската лекарствена агенция
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу COVID-19 на деца под 12 години. Какво знаем досега

Анализът е препубликуван от

На 25 ноември Европейската лекарствена организация утвърди първата ваксина против COVD-19, която може да се ползва при деца на възраст под 12 години. Милиони деца в други елементи на света към този момент са получили най-малко по една доза от нея.

В България така наречен педиатрични дози ще са налични евентуално при започване на 2022 година, само че локалните управляващи към момента не афишират задоволително ясни послания по тематиката.

Къде всеобщата имунизация на деца към този момент е почнала и какво знаем за нея до момента? Опитахме да дадем отговори на тези въпроси в идващите редове.

Северна Америка

" Не одобрявам инжекции, само че това беше единствено едно леко боцване. Но аз и боцвания не одобрявам. "

Седемгодишната Мая от канадския град Албърта е едно от лицата в репортаж, излъчен в локалните вести. Историята споделя за началото на имунизационната акция против COVID-19 измежду децата на възраст сред 5 и 11 години.

" Сега ще можем да се забавляваме повече, тъй като сме по-добре предпазен от Коронавирус ", изяснява 10-годишният Александър за какво е поискал да бъде измежду първите имунизирани в Канада.

Стикери с картинки за всяко дете, кукли на известни герои във имунизационните центрове и даже особено подготвени кучета за терапия са включени в процеса, с цел да понижат тревогата измежду децата при слагането на инжекцията.

Междувременно над 3 милиона и 600 хиляди деца в Съединени американски щати към този момент са получили най-малко една доза от педиатричния вид на имунизацията на Pfizer против COVID-19 от началото на локалната акция на 2 ноември.

Тъй като времевият интервал сред двете дози е минимум 21 дни, към този момент със приключен имунизационен курс са малко под 135 хиляди от тях. Попадащите в тази възрастова група деца в Щатите са общо към 28 милиона.

Близък изток и Азия

Преди седмица със същата ваксина започва и имунизацията на деца под 12 години в Израел. Един от първите имунизирани беше 9-годишният Давид, наследник на премиера Нафтали Бенет.

В Китай има три разнообразни двудозови ваксини, позволени за деца над тригодишна възраст. Прилагат се от ранната есен, като източната провинция Джъдзян даже разгласи, че до 20 декември възнамерява да завърши имунизирането на всички деца в групата от 3 до 11 години.

От ноември Хонгконг също стартира да ползва една от китайските ваксини за по-малките деца, а Индонезия и Малайзия - тази на Pfizer.

Европа

Междувременно Европейската лекарствена организация (ЕМА) утвърди имунизацията на Pfizer за децата сред 5 до 11 години месец след сътрудниците си от аналогичния орган в Съединени американски щати (FDA). Първите доставки с педиатрични ваксини Европейската комисия чака в средата на декември.

През януари 2022 година се чака и произнасянето на ЕМА във връзка с детския вид на имунизацията против COVID-19 и на Moderna.

Испания към този момент разгласи, че ще опита да стартира процеса по слагане на имунизациите незабавно. Чехия, Франция и Германия също към този момент заявиха планове за всеобща имунизация измежду децата и посочат първите седмици на 2022 година като най-вероятни за начало на акциите си.

Други обаче даже не дочакаха произнасянето на европейския орган. Още в средата на ноември в столицата на Австрия беше основана организация за имунизиране на по-малките с препарата на Pfizer, който се прилагаше " оф лейбъл ". Този термин значи, че имунизацията е публично утвърдена за използване, с потвърдена сигурност и успеваемост, само че при друга група лица или при по-различни условия.

Местните управляващи във Виена обосноваха решението си с позитивните данни от напредващата имунизационна акция в Америка, формалната информация от производителя, както и с високия интерес от страна на родителите на деца в тази възрастова група.

България

В България към момента не е публично оповестено какво е отношението на способените институции към имунизирането на децата под 12 години. Стана ясно обаче, че то няма да е наложително, което е логически извод при положението на имунизационния развой у нас.

Преди доставянето на имунизациите управляващите би трябвало да се произнесат дали считат имунизирането на децата над 5 години за целесъобразно, има ли групи деца, при които то би било изключително значимо, а и по какъв начин ще бъде проведено тяхното ваксиниране.

Мнението на европейския регулатор по въпроса е, че преимуществата от слагането на ваксина против COVID-19 и при по-малките деца надвишават рисковете, изключително при тези, чието здравословно положение допуска по-висок риск от тежко протичане на коронавирусна зараза.

Информацията досега

Одобрената за приложимост ваксина в Европейския съюз при деца на възраст от 5 до 11 години 19 е същата като препарата за възрастни на Pfizer. Разликата е в дозата - открито е, че защото децата построяват по-бързо и елементарно имунитет, 1/3 от дозата за възрастни е задоволителна, с цел да се реализира същият имунен отговор.

Това значи, че всяка доза ще се състои от 10 микрограма, вместо 30, колкото е за младежи и възрастни. Основният имунизационен проект и при по-малките се състои от две дози, сложени в разстояние от 21 дни.

Проучването на производителя обгръща над 2000 деца, при които не са открити данни да са се срещали с инфекцията. От 1305 имунизирани, 3 са развили COVID-19 в следствие. За съпоставяне - в групата, получила плацебо, от 663 деца са се разболели 16.

Нежеланите реакции, открити в границите на изпитването, са същите, които са следени и във възрастовата група от 16 до 25 години - болежка и зачервяване на мястото на убождането, главоболие, мускулни болки и изнемощялост. Те всекидневно отшумяват до 48 часа.

Нови данни - следващата година

Според Рейчъл Пиърсън, професор по педиатрия в Центъра по здравни науки към университета в Сан Антонио, Тексас, първите систематизирани резултати от всеобщата имунизация на деца в Съединени американски щати ще са ясни през февруари следващата година.

" Хронологията е следната: децата, които се имунизират при започване на ноември, ще получат втората си доза след три седмици. След това има един интервал от още шест седмици, в който би могъл да се прояви някакъв непряк резултат ", коментира проф. Пиърсън пред Вашингтон поуст.

Тя цитира данни на Американските центрове за надзор на болесттите, съгласно които в първата седмица на акцията в Съединени американски щати - до 10 ноември, първа доза са получили над 900 000 деца в страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР