Анализът е препубликуван от Дойче веле, Веселин Стойнев Ще си

...
Анализът е препубликуван от Дойче веле, Веселин Стойнев Ще си
Коментари Харесай

И този парламент ли ще се окаже неспособен да състави правителство

Анализът е препубликуван от " Дойче веле ", Веселин Стойнев

Ще си имаме длъжностен парламент. Такова ще е 48-ото Народно заседание, което отхвърля да излъчи свое държавно управление, само че ще работи известно време със служебното, до оптимално вероятните конституционни периоди. Ще одобри някои нетърпящи отсрочване закони, в това число този за държавния бюджет, преди да се разпусне, а през пролетта ще отидем отново на избори. Такъв е най-вероятният сюжет пред страната до Нова година.

Политическата рецесия от последните две години е на път да утвърди хибридна формула на държавно ръководство, при която служебните държавни управления на процедура получават постоянен статут, а парламентите се трансформират в служебни, като управляват излъчен от президента кабинет, само че не са в положение да основат и управляват собствен. Така беше с 45-ото и 46-ото Народно заседание, по този начин се обрисува да стане и с 48-ото.

Резултатът от изборите направи невероятно образуването на парламентарно болшинство. Задълбочаващото се политическо разделяне прави съвсем невероятно и съставянето на кабинет на малцинството или търсенето на формула за краткотрайно програмно-експертно държавно управление с по-широка, само че лимитирана парламентарна поддръжка. Опитите да се търси някакво единодушие са обречени на крах и се трансформират в скучен сапунен сериал.

Провалът на контактната група

Президентът Радев ненужно даде дълга пролонгация за свикването на новото Народно заседание. Създаденият от водача на ГЕРБ Бойко Борисов преговорен евроатлантически дует Росен Плевнелиев-Соломон Паси се оказа без аудитория, откакто " Продължаваме промяната " (ПП), " Демократична България " (ДБ) и Българска социалистическа партия незабавно отхвърлиха срещи с него. После бе заменен репертоарът му - от контактна група за търсене на единодушие за държавно управление в парламентьори за търсене на каквито и да е допирни точки. Накрая на дуета не му остана друго с изключение на да тръгне на серенади по стаите на парламентарните групи една след друга, като с цел да е цялостна веселбата, счита да стартира в четвъртък с поръчителите на музиката - ГЕРБ.

Корнелия Нинова пък още в понеделник опитва личен рецитал на парламентарното единодушие със среща сред партиите за обществените ограничения против рецесията. Демократична България, " Възраждане " и " Български напредък " обаче не почетоха пиарската ѝ самодейност и начинанието приключи с протоколния триумф " чуване на служебния финансов министър за положението на бюджета " този петък. За този първи парламентарен надзор обаче са се наточили и други партии, а и на служебния кабинет оттук насетне му следва да прекарва немалка част от времето си в Народното събрание. Така беше и с другите просто служебни парламенти - като нямаш лично държавно управление, хвърляш двойна сила за надзор над президентското в пленарната зала и по комисии, най-малко с цел да запълваш дневния ред.

Безброй непотребни битки

Излишна борба по инспекция здравината на политическата фронтова линия ще се води и при избора на ръководител на Народното събрание. Не единствено първата политическа мощ, която го излъчва по традиция, разгласи номинацията си за подобен, претенденти оповестиха и Политическа партия и Българска социалистическа партия. Около избора на ръководител ще стартират пресилени тълкувания дали не се е основало ново парламентарно болшинство и каква тъкмо поддръжка е дала една или друга партия за определения " пръв измежду равни ", като не е взела участие във финалното гласоподаване, когато останат единствено двама кандидати.

Реалните тематични болшинства ще се образуват по-късно и непредпазливо. Първо партиите въпреки всичко ще би трябвало някак да си разпределят парламентарните комисии, което няма по какъв начин да стане без сделка при липса на болшинство. После ще стартират да гласоподават и неотложни закони, като тези, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, тъй като другояче България ще изгуби пари.

Най-сетне ще гласоподават и Закона за държавния бюджет за 2023 година, като ще се надцакват с редакторски старания върху плана, който ще внесе служебното държавно управление. Най-големите наддавания ще са за раздаването на пари, като още занапред се обрисува лудо състезание за пенсиите и енергийните обезщетения. Предстоят тежки исблъсъци и по правосъдната промяна и оръжието за Украйна.

Паралелно ще върви парламентарната въртележка за сформиране на държавно управление - с първия, втория и третия мандат. Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия ще останат кардинални, с цел да не поддържат първия. ГЕРБ ще откажат поддръжка за втория на Политическа партия, с цел да не бъдат унизени, тъй като им е бил отхвърлен първия. Всички ще гледат заедно да загърбят третия, с цел да не се окаже някой самичък отговорен, че е тласнал страната към избори.

Очертава ли се излаз от кризата

Въпросът е дали този парламент ще остави най-малко минимална политическа зестра за спешен излаз на идващия, в случай че той още веднъж се окаже безплоден за болшинство. Защото низ от служебни парламенти с де факто президентско ръководство е провал на парламентарната република, увенчан и с конституционна рецесия.

Партиите са длъжни да намерят единодушие за предизборни и следизборни обединения или най-малко да не изключват авансово кабинет на малцинството през пролетта. Иначе единодушие ще се реализира елементарно, в случай че стигнем до икономическа рецесия но 1996-та, в случай че войната ни засегне директно, или в случай че " Възраждане " стане първа или втора политическа мощ.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР