Анализът е от седмичния бюлетин на Заглавието е на Дневник.Преди

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Заглавието е на Дневник.Преди
Коментари Харесай

Бюджетната картина за 2020 г. – общините зависят силно от държавните трансфери

Анализът е от седмичния бюлетин на Заглавието е на " Дневник ".

Преди няколко дни държавното управление одобри доклада за осъществяването на държавния бюджет за 2020 година Очаквано, на фона на настоящите стопански и политически тематики, това мина съвсем неусетно през публичното пространство. Този доклад обаче дава най-детайлната и структурирана информация както за приходите на страната, по този начин и за разходването на обществения запас.

Похарчените близо 48 милиарда лева през 2020 година могат да бъдат проследени с детайлни разбивки по функционалности и по източник на финансиране - било то държавен бюджет, държавно публично обезпечаване, общини или европейски средства. За да не се търси безпределно в приложения, публикуваме главния файл по консолидираната фискална стратегия за 2020 година.

Данните разрешават да се създадат голям брой наблюдения и сечения. Може да вземем за пример да се види, че през 2020 година разноските за командировки през държавния бюджет са над 100 млн. лева Общо събраните такси от общините за владеене на куче в страната пък са в размер на 547 хиляди лева Висшите учебни заведения от своя страна са отчели доходи от 346 хиляди лева от продажба на земеделска продукция.

Това са просто няколко подбрани образци, които демонстрират равнището на подробност в данните. Особено на общинско равнище е доста мъчно да се види цялостната картина, когато всичко е разпръснато в 265 обособени бюджета. Събраните на едно, данните могат да обяснят някои политики на локално равнище.

Такъв е казусът да вземем за пример с таксите за детски градини. Общо приходите от такси за прилагане на детски градини в страната са 36 млн. лева през цялата 2020 година Това са единствено 4,4% от всички доходи от такси в общините - доминирани съвсем напълно от такса битови боклуци. На този декор не е учудващо, че от ден на ден общини пробват политики за цялостно или отчасти унищожаване на таксите в детските градини - тази политика е известна, а в това време изгубеният доход не е толкоз огромен. Тук даже не обсъждаме дали тази политика е вярна или не, а просто даваме бюджетното пояснение за какво най-различни общини прибягват до сходна процедура.

Данните разрешават да забележим в парично изражение и салдото на властта по разнообразни политики. Голямата разбивка на изхарчените близо 48 милиарда лева е относително позната - над 15 милиарда лева са изхарчени през държавния бюджет, близо 19 милиарда лева са през общественото обезпечаване, 7,3 милиарда лева през общините, близо 1,8 милиарда лева през Фонда за сигурност на електроенергийната система, над 1 милиарда през държавните висши учебни заведения и Българска академия на науките, както и близо 3,5 милиарда по европейски стратегии. Разбивката по политики обаче, изключително салдото сред страната и общините, не е толкоз позната. По-долу са прегледани някои съпоставения сред разноските на централната власт, общественото обезпечаване и общините по съществени посоки:

Разходите за администрация се разделят жестоко в съответствие 2 към 1 в интерес на централната власт. Това се отнася до разноските за общи държавни служби, в това число изпълнителни и законодателни органи, който доближават общо 2,6 милиарда лева през 2020 г.;
Този къс обзор дава известна визия за властовия баланс сред страната и общините. Макар огромна част от средствата да са съсредоточени в централната власт, общините има водеща роля в основни действия, включително образованието и обществените услуги, благоустрояването, комуналните услуги и опазването на околната среда, културата и спорта, гражданската отбрана и ръководството на бедствия, както и ненапълно в превоза. Голяма част от тези разноски на локално равнище обаче са финансирани през бюджета като делегирани от страната действия.

Възможността този баланс да се промени и общините да не зависят от държавните прехвърляния за основни политики на локално равнище лежи в концепциите за

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР