Анализът е от седмичния бюлетин на В деня, в който

...
Анализът е от седмичния бюлетин на В деня, в който
Коментари Харесай

Превръщането с лека ръка на българската прокуратура в магистрална жрица

Анализът е от седмичния бюлетин на

В деня, в който излиза наяве от изнесени данни на Министерството на районното развиване, че една трета от асфалта на Северната скоростна дъга в София не е положен, българската прокуратура даде нарочна конференция за кражбата на коли. Разбира се, няма конкуренция за това чии ползи са по-важни, дали тези за ограбването на държавния бюджет през бутафорни градежи или отнемането на частна благосъстоятелност на българските жители.

 Липсва една трета от асфалта на Северната дъга, ще е необходим главен ремонт Липсва една трета от асфалта на Северната дъга, ще е необходим главен ремонт

Прави усещане обаче друго - следващото изборно използване на закона от върхушката, оглавяваща следствието и прокуратурата. Когато би трябвало да се проверяват дейности, свързани с ръководството на страната от ГЕРБ, прокуратурата се разсейва, а представителят ѝ Сийка Милева (редови прокурор) ни занимава по какъв начин " машинка, с размера на дребна кутийка, може да отключи безценен джип " (централна емисия на Българска национална телевизия от 28.02.). Нито дума, нито ред за асфалтовите несгоди на страната - преди седмица, на 23.02, стана ясно, че е компрометирана основата на автомагистрала " Хемус " от гара Яна до София, а асфалта и там ту го има, ту го няма, само че главно го няма.

 На На " Хемус " от София до Яна е вложен по-малко асфалт, откри инспекция

По следите на дейните мероприятия

От публикуването на първия план за закриване на профилираната прокуратура и профилираните наказателни съдилища през лятото на 2021 година до ден сегашен основният прокурор Иван Гешев обикаля българските градове и без претекстове и причини провежда жалейки за закритите институции, прекратили активност едвам през юли 2022 година В компетентността точно на профилираните структури на прокуратурата беше да проверява дали проведена незаконна група не е присвоявала средства , дали кражбите от строителството не са с присъединяване на длъжностни лица, които за сметка на некачественото строителство и на " Хемус " и на Северната дъга са работили във щета на публичния интерес. Все сформира, по които трябваше да работят обичаните структури на основния.

Пропаданията и по двете прави датират надалеч преди 2023 година Могъл ли е Гешев да разпореди инспекция, откакто спецпрокуратурата не се е самосезирала? Да. Законът за правосъдната власт дава опция посредством редица текстове при организирането активността на прокуратурите. Нали тази система е йерархично проведена точно с тази цел, с цел да могат горните равнища да отстраняват пропуските на долните.

Вместо това обаче Гешев и заместниците му постоянно отклоняват фокуса от високите управнически равнища към крадците на коли, телефонните измами, пътнотранспортните катастрофи. Все комфортни дъвки, които сами по себе си са значими. Но посредством превратната им приложимост се натиква общественият спор и цялата активност на над 2 200 прокурори в напълно битови измерения. Това обаче е активност, присъща по пълномощия на ниските равнища - районно и надзор над това на окръжно равнище. Нали по тази причина тази система е йерархична, с цел да може по-високите равнища да са по-компетентни и да се занимават с каузи с по-висока трудност. В противоположен случай да разпуснем апелативните прокуратури и Върховната касационна прокуратура и да обявим, че редица закононарушения у нас не се преследват.

Проследима ли е веригата на отговорността

Да, Законът за устройство на територията и подзаконовите актове по използването му строго указват по какъв начин да бъде осъществено и признато всяко деяние от строителството. Веднъж то следва да бъде осъществено от строителя, повторно да бъде тествано от строителния контрол и трети път да бъде признато като качествено и срочно изпълнено от възложителя. Не е мъчно да се откри кой е отчел положени 20 см асфалт, кой е положил 13 см и кой ги е приел, както и това кой е направил и позволил да бъдат осъществени компрометирани диги за основи и на двете прави.

Към сериозните за прокуратурата лица се подхожда с хипотеза за виновност, към доближените на върхушката в прокуратурата с хипотеза за божествена невиновност. А нали сякаш би трябвало да са безпристрастни. А нали сякаш всички са равни пред закона, а прокуратурата, като част от правосъдната власт - безпристрастна и самостоятелна.

Има ли решение

Да, за огромна част от въпросите, които управлението на прокуратурата отбягва се дължи обществен доклад. В прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет той е неосъществим, тъй като членовете ѝ, избирани от Народното събрание и от редовите прокурори, са най-вече прокурори. След приключване на мандата им следва те да се върнат на редова работа, където да им се търси отговорност какви са ги правили във Висш съдебен съвет. Поради тази цел в плана на Надежда Йорданова и Крум Зарков бе планувано категорично да бъдат избирани адвокати, които не са били на прокурорска работа или следователи.

 Европейската прокуратура и българското наказателно и наказателнопроцесуално правоС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка


Втората опция, неприета от предходното Народно заседание (НС), бе основният прокурор при годишния си отчет пред Народно събрание да показва наложително информация за активността на прокуратурата по противопоставяне на корупционните закононарушения , която включва информация и разбор за: формирани и завършили каузи за корупционни престъпления; за корупционни закононарушения от висок публичен интерес.

А отчетът следва да съдържа информация за етапа, на която се намират делата, брой на неоправдателни и оправдателни присъди, други учредения за привършване на производствата; разбор на периодите за осъществяване на следствията, качеството на обвинителните актове и аргументите за съответния резултат от производството. Корупционните закононарушения да се дефинират от висок публични интерес въз основа на критерии, които включват служба на лицето в йерархията на органите на обществена власт, степен на обиден интерес и степен на социална значителност и обществен интерес. А, по скромното мнение на създателя, събитията към близо 260 милиона лв. - изхарчени средства на данъкоплатците, следва да преглеждаме като публично значими.

Именно заради това беше голямата опозиция от страна на прокуратурата, а към нея присъдружно се причислиха някои партии с необикновен интерес към полагането и неполагането на асфалт, както и най-либералната българска партия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР