Анализът е от седмичния бюлетин на , където могат да

...
Анализът е от седмичния бюлетин на , където могат да
Коментари Харесай

Броят на общините с под Среден на матурата по български език достигна 80

Анализът е от седмичния бюлетин на, където могат да бъдат прегледани и инфографиките по тематиката.

За поредна година наблюдаваме разпределението и резултатите от зрелостните изпити на общинско равнище. Учебната 2022/23 година значително повтаря случилото се предходната - междинните оценки на наложителната матура по български език и литература (БЕЛ) падат все по-ниско , пораства броят на общините със редна оценка под Среден (3), а броят на зрелостниците, явили се на изпита по математика, остава доста невисок.

 Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години

Тъй като Министерството на образованието и науката (МОН) не разгласява междинните оценки на зрелостните изпити на равнище община, показаните тук данни сa калкулации на ИПИ въз основа на данните на равнище учебно заведение. Средната оценка за обособените общини е изчислена като междинната на учебните заведения в нея, претеглена с броя на явилите се възпитаници. По този метод, да речем, междинната оценка на учебно заведение с 50 зрелостници би имала 10 пъти по-голяма тежест в междинната за обсъжданата община от такова с пет.

През 2023 година общо 45 890 възпитаници са се явили на наложителната матура по БЕЛ, покачване с съвсем 3 хиляди души спрямо предходната образователна година. Средната оценка е " Добър " 3,93 или 4 стотни по-малко от оценката за 2022 година Вече втора година зрелостниците обаче остават надалеч от междинните си достижения от предишното десетилетие, когато междинната оценка по БЕЛ се движеше в порядъка на 4,20-4,30, според от годината.

 Неграмотност? Бомбата е заложена още в началните класове Неграмотност? Бомбата е заложена още в началните класове

Общината с най-висока междинна оценка на пролетната сесия по БЕЛ за поредна година е Челопеч, с доста добър (4,58), следвана от няколко общини в Смолянско - Златоград (4,57), Неделино, (4,51), Рудозем (4,27). След по-големите градски центрове с релативно положително показване е Столична община (4,24), Смолян (4,17), Пловдив (4,15), Варна (4,14), само че нито един регионален център тази година не съумява да стигне до междинна оценка " доста добър ".

Повод за по-голямо терзание са не толкоз обаче спадовете в резултатите на водачите, колкото утежняването на най-слабите. През 2023 година има цели 6 общини - Земен, Крушари, Якимово, Струмяни, Хитрино и Камено - в които междинната оценка на учениците е Слаб (2), т.е. нито един от явилите се не е съумял да реализира позитивен резултат.

Със междинен резултат под Среден (3) са към този момент 80 общини спрямо 69 година по-рано. И до момента в който е правилно, че множеството от тях са дребни, и надлежно триумфът на обособените възпитаници въздейства доста на междинния резултат, в немалка част от тях се явяват по няколко десетки възпитаници, а в две - над 100, което приказва за систематични проблеми в локалното учебно обучение. Показателно е също събитието, че от съвсем 2,3 хиляди възпитаници, явили се на ДЗИ в общини със междинна оценка под Среден (3), единствено един се е явил на матурата по математика. Обратно, огромният брой възпитаници, положили изпита по математика, са струпани в водачите по БЕЛ, най-много столицата, Варна и Пловдив.

Що се отнася до самия зрелостен изпит по математика, най-високите оценки там са в обособени дребни общини - водач е Елхово с Отличен (5,87), само че с явили се 9 ученика , следван от Враца (5,11 при 17 ученика), Сунгурларе (5,03) и Крумовград (4,85), само че в последните две " междинната " оценка се образува от по един явил се абитуриент. Сред общините с над 100 положили изпита по математика релативно високи са резултатите в Столичната община (4,58), Варна (4,41), Бургас (4.07) и Пловдив (4,02). За поредна година обаче ползата към зрелостния изпит по математика е доста невисок - явили са се едвам 1,7 хиляди възпитаници, само че пък в едвам 4 от общините тях междинна оценка е под Среден (3).

На по-голяма известност се радва зрелостният изпит по британски език, на който са се явили съвсем 12 хиляди зрелостници, или над ¼ от всички. Най-високата междинна оценка на равнище община е чист Отличен (6) в Генерал Тошево, само че при един явил се възпитаник. Сред по-големите общини най-високи са междинните оценки в Хасково (5,24), Пазарджик (5,23), Бургас (5,22) Стара Загора (5,21), Русе (5,14). На този изпит междинните оценки са доста по-високи, като с под Среден (3) е само община Средец, а съвсем всички надвишават Добър (4).

Разбира се, ниска оценка на зрелостните изпити не значи единствено по себе си цялостен неуспех за локалните системи на учебно обучение, изключително в дребните общини, където няколко по-слаби възпитаници могат да повлекат надолу междинната стойност. Въпреки това обаче трендовете през последните години надалеч не са окуражителни. Все по-слабите оценки на зрелостния изпит по български език и литература приказват за систематични проблеми с базовата просветеност, а всеобщият отвод от учене (и явяване) на математика слага под подозрение развиването на доста браншове, подвластни от добре готови фрагменти. Остава и казусът с доста огромните неравенства в достиженията и качеството сред елитните, средностатистическите и най-слабите учебни заведения в страната, които ще разгледаме в подробност в близко бъдеще.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР