Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
Коментари Харесай

Кватралният крадец и негова жертва ни уверяват колко важно е да не се краде

Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система. Заглавието е на " Дневник ".

Ето че коледните и новогодишните празници отминаха, само че приветствените адреси със сладки и откъснати от действителността неизпълними благопожелания не престават. И този път получатели на високи упования са министри от кабинета Борисов – ангажираните с правораздаването и правосъдната промяна Данаил Кирилов и Екатерина Захариева. В взаимно официално съобщение посолството на Съединени американски щати и Министерството на правораздаването ни уведомиха:

" Съединени американски щати и България не престават да считат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развиване и разцвет и отваря вратата за нездравословни въздействия. Работейки взаимно, двете държавни управления ще продължат настоящия си разговор, в това число по законодателни и процедурни оферти за подсилване на българските държавни институции, тъй че те да бъдат по-независими, транспарантни и ефикасни. ".

Това изявление, подписано от двете страни, прилича изказване, в което кварталният апаш и една от непрекъснатите му заможни жертви твърдят своите съграждани какъв брой значимо е човек да пази собствеността си и да не се краде.

Преди българското участие в Европейски Съюз,

до 2007 година, посолството на Съединени американски щати също поддържаше екип, който да направлява българските управляващи

в решаването на проблематичните области в правораздаването. Имаше и целево финансиране по пътя на Американската организация за интернационално развиване USAID, с чиято помощ бяха прекроени главните процесуални кодекси. С приемането ни в Европейски Съюз и с установяването на Механизма за съдействие и инспекция интернационалните сътрудници ни гласоподаваха доверие, че въпреки и муден, темпът на промени ще даде резултат.

Но, уви, 13 години по-късно механизмът на Европейски Съюз е на път да си отиде, отбелязал присъщия непрекъснат прогрес, без това да е довело до осезателен резултат. За това пък за повече от десетилетие се нароиха институционални фалшификати като профилираните съдилища и профилирана прокуратура и КПКОНПИ, с всичките ѝ предходни метастазиращи формирания. Всичко това обилно подкрепено с пари на европейския и българския поданик и интернационалните ни сътрудници. И през днешния ден още веднъж сме в изходна позиция.

Приоритетите още веднъж са:

- " самостоятелните органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност ",

- " по-голяма самостоятелност на правосъдните органи и прокурорска отчетност ".

Сега можем да чакаме да се напишат я нов Наказателен кодекс, я кодекс за административните нарушавания и санкции. Да се появят следващите нови нетипични за българската правна традиция комисии, процедури, органи, комитети. Да набъбва тяхната безконтролна администрация и власт и всичко това да бъде отчитано като непрекъснат триумф и исторически прогрес.

Нямаме на кого да се сърдим с изключение на на самите себе си, помощта извън не може да удържи властта от вътрешната страна. За действителна смяна трябват хора, които ловко да организират поредни политики. А с цел да го има този вид управници, би трябвало сериозна маса от още хора, която да се вълнува какво става оттатък входната врата на фамилното жилище, и то освен когато има избори. Иначе ще продължим да гледаме изродените форми на българския вид " спазаряваща " се народна власт, при която локалният водач жертва население и ползи, с цел да пребъде ръководството му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР