Анализът е от седмичния бюлетин на Данните на Евростат показват,

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Данните на Евростат показват,
Коментари Харесай

България пак е на дъното в ученето през целия живот

Анализът е от седмичния бюлетин на

Данните на Евростат демонстрират, че през 2021 година в Европейския съюз присъединяване на възрастните хора (25-64 г.) в обучение и образование се възстановява след спада по време на пандемията. От 10,8% през 2019 година присъединяване понижава до 9,1% през 2020 година (както коментирахме тук), само че през 2021 година още веднъж се връща на равнището преди COVID-19.

В България също се следи сходна наклонност, макар че следствията от рестриктивните мерки към момента не могат да се преодолеят. През 2019 година 2,0% от популацията на 25-64 година взе участие в учене през целия живот. Пандемията води до спад до 1,6%, а през 2021 година индикаторът доближава 1,8%.

 България отново е на дъното в ученето през целия живот

Ученето през целия живот в България обаче остава извънредно ниско и не се вижда усъвършенстване през последното десетилетие. През 2021 година с едвам 1,8% от възрастните, участващи в обучение и образование, България е на последно място в Европейски Съюз и изостава шест пъти от средноевропейските равнища, близо два пъти от предпоследния в класацията - Гърция с 3,5%, и 20 пъти от първенеца - Швеция с 34,7%.

 България отново е на дъното в ученето през целия живот

За поредна година включването в обучение и образование нараства с повишаване на просветителното равнище, което значи, че най-ниско образованата работна мощ в най-малка степен поставя старания с цел да увеличи квалификацията си.

Този проблем е разпознат от ръководещите от най-малко десетилетие със започването на писането на тактики и проекти за учене през целия живот, само че дейностите явно не дават резултат. Активните ограничения на пазара на труда също не престават всяка година да са ориентирани най-вече към обезпечаване на субсидирана претовареност, а не към образования и квалификации (). През идващите няколко години ще се извършва и един от плановете по Националния проект за възобновяване и резистентност, който планува всеобщи образования, изключително при.

При всички положения по-високо присъединяване в учене през целия живот е основен детайл на устойчивия пазар на труд и главен прийом за превъзмогване на структурната безработица в страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР