Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Каналът „Бен Гурион“ разтопява ледовете между Нетаняху и крал Абдулла II-ри

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Наблюдателите в Близкия Изток оповестяват за невиждан телефонен диалог сред новия, остарял израелски министър-председател Бенямин Нетаняху и йорданския монарх Абдулла II-ри.



Нетаняху

Инициативата е на водача на Хашемитското кралство, откакто години наред той не беше влизал в контакт с най-дълго управлявалият в най-новата история на еврейската страна прeмиер. Някои специалисти допускат американски напън върху йорданския крал. Различията им идваха от препоръчаната от някогашния американски президент Доналд Тръмп „ Сделка на века “, уреждаща израелско-палестинския спор. Тя беше промоцирана благодарение на Нетаняху. Абдулла II-ри беше неин безапелационен съперник.



 Абдулла II

В същото време израелската преса оповестява за

желанието на държавното управление в Йерусалим да стартира построяването на канал „ Бен Гурион “.

Той ще свързва Средиземно море с израелското пристанище Ейлат, което е на Червено море. Ще бъде конкурентен на Суецкия канал, чиято функционалност също е да свърже двете стратегически значими за Азия и Европа морета. Понастоящем през последния минава 12% от международната търговия и 30% от международния трафик на кораби-контейнеровози. По предварителна информация еврейската страна счита да прокопае в действителност два канала, с еднопосочно придвижване. Ако това стане това, ще е доста по-удобно за корабния трафик, защото 205-те метра широчина на Суецкия съперник разрешават един транспортен съд да премине през него за 12-16 часа. Запознати обаче прибавят, че дружно с уреждането на формалностите прекосяването може да отнеме към два дни. Там придвижването е в двете направления по едно и също време.



Подобна концепция не е нова в израелския политически и стопански хайлайф.

Повече от 90% от комерсиалният оборот на еврейската страна се реализира по море.

До този миг обаче се приказва само за свързване на Средиземно и Червено море, без съответни данни. На този стадий не се оповестява къде тъкмо ще се намира пристанището на Средиземно море. Ако обаче се огледа картата, ще се види че най-краткото разстояние от Ейлат до Средиземно море е това сред въпросното израелско пристанище на Червено море и това на Газа. Тази линия се ръководи от радикалното придвижване Хамас, с което еврейската страна от време на време влиза във въоръжени спорове. Исторически, през Средновековието комерсиалните кервани, тръгващи от Аден, минаващи през Мека, са стигали до Газа на Средиземно море. Счита се, че пророкът Мохамед като лидер на кервани постоянно е пътувал от Мека както до Дамаск, по този начин и до Газа.



Дължината на Суецкия канал е 193,3 км. Разстоянието сред Ейлат и Газа е 226,8 км. В подтекста на прокопаване на канали сред стратегически значими международни водоеми можем да прибавим, че дистанцията сред Бургас и Александропулис по права линия е 227 км, а заобикаляйки турска територия 270 км. В момента турското държавно управление реализира своя план „ Истанбулски канал “ /45 км/, заобикаляйки Босфора и Дарданелите, трафикът върху които се ползва съглашението от Монтрьо от 1936 година В светлината на войната в Украйна Ердоган подреди ускоряването на прокопаването на въпросния канал, макар митингите на опозицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР